ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
PMI, IHS MARKIT
Φωτο; Shutterstock

Σε χαμηλό 16 μηνών διολίσθησε ο σύνθετος ΡΜΙ για ευρωζώνη τον Ιούνιο

Στις 51,9 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης, με αυτόν μεταποίησης να αποδυναμώνεται στις 49,3 μονάδες, ένδειξη ότι ο κλάδος βρίσκεται σε τροχιά συρρίκνωσης.

Αισθητή επιβράδυνση είχε η οικονομία της ευρωζώνης τον Ιούνιο, με τον σύνθετο δείκτη (υπηρεσιών και μεταποίησης) ΡΜΙ να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο 16 μηνών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της S&P Global. 

Ο συνολικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 51,9 μονάδες τον Ιούνιο από 54,8 που ήταν τον προηγούμενο μήνα, με τον τομέα της μεταποίησης να έχει τη δυσμενέστερη εικόνα, καθώς ο αντίστοιχος δείκτης υποχώρησε στις 49,3 μονάδες , αποδεικνύοντας ότι συνεχίζονται τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού αλλά και στην υποχώρηση της ζήτησης. 

Παράλληλα η κατανάλωση, η οποία είχε επωφεληθεί σημαντικά μετά την άρση των μέτρων περιορισμού εμφάνισε αισθητή επιβράδυνση. Όπως αναφέρει σε σχόλιό της η ING το ερώτημα είναι αν ο Ιούνιος σηματοδοτεί το τέλος του φαινομένου ή αν ο καλοκαιρινός τουρισμός θα δώσει άλλη μια τελική ώθηση πριν η αρνητική αύξηση των πραγματικών μισθών και η αδύναμη καταναλωτική εμπιστοσύνη αναλάβουν δράση και προκαλέσουν περαιτέρω επιβράδυνση.

Επίσης, βασικό στοιχείο για τις προοπτικές ανάπτυξης είναι η συσσώρευση αποθεμάτων. Παρά τις συνεχιζόμενες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι καθυστερήσεις στον εφοδιασμό έχουν μειωθεί. Με τη ζήτηση να εξασθενεί και τα αποθέματα να συσσωρεύονται, τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού θα μπορούσαν να μετριαστούν καθώς η ζήτηση προσαρμόζεται. Επίσης, αυτό μυρίζει αναστροφή των αποθεμάτων, η οποία έχει άλλη μια αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ.

Η ασθενέστερη ζήτηση για εισροές θα έχει αντίκτυπο στις τιμές παραγωγού στη συνέχεια, αλλά οι πληθωριστικές πιέσεις δύσκολα υποχωρούν αυτή τη στιγμή. Παρόλα αυτά, ο δείκτης PMI δείχνει κάποια συγκράτηση από τον Απρίλιο, η οποία συνάδει με ένα ψυχρότερο οικονομικό περιβάλλον και θα μπορούσε να σημαίνει κάποια χαλάρωση του πληθωρισμού στην πορεία. Το πρόβλημα παραμένει ότι οι συνολικές προοπτικές του πληθωρισμού παραμένουν σε μεγάλο βαθμό καθοδηγούμενες από την ενέργεια και η επιβράδυνση της προσφοράς φυσικού αερίου είναι πιθανό να αποτελέσει κυρίαρχο παράγοντα των βραχυπρόθεσμων προοπτικών του πληθωρισμού, τουλάχιστον.

Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο σημερινός δείκτης PMI δίνει μια πολύ σαφή εικόνα «παγώματρος» της ζήτησης. Λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την πρώτη αύξηση των επιτοκίων εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, η ζήτηση έχει ήδη επιβραδυνθεί αισθητά. Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρήσεις αναφέρουν τις αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες ως έναν από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην επιβράδυνση. Αυτό επιβεβαιώνει την άποψή μας για ένα συντηρητικό ποσό αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Το ουδέτερο επιτόκιο είναι πιθανό να είναι χαμηλότερο από ό,τι πολλοί αναμένουν και η ζήτηση έχει ήδη επιβραδυνθεί αισθητά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ