ΓΔ: 2279.7 0.64% Τζίρος: 290.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κτήριο UNESCO πινακίδα
Η μπροστινή πινακίδα της UNESCO στο κεντρικό της κτήριο, σύμβολο πολιτιστικής προστασίας.

Unesco: Περισσότερα από 150 μνημεία έχουν καταστραφεί στην Ουκρανία

Σε έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι σε πολλές περιπτώσεις τα μνημεία είναι στόχος και όχι «παράπλευρες» απώλειες των συγκρούσεων.

Περισσότερα από 150 πολιτιστικά μνημεία έχουν καταστραφεί εν μέρει ή ολοσχερώς στους σχεδόν τέσσερις μήνες που διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η Unesco.

«Σύμφωνα με τους ελέγχους που έχουν κάνει οι ειδικοί μας, 152 πολιτιστικά μνημεία έχουν καταστραφεί εν μέρει ή ολοσχερώς εξαιτίας των μαχών, ανάμεσά τους 70 θρησκευτικοί χώροι, 30 ιστορικά κτίρια, 18 πολιτιστικά κέντρα, 12 μουσεία και 7 βιβλιοθήκες», επεσήμανε η υπηρεσία του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή της. Οι περισσότερες καταστροφές έχουν σημειωθεί σε τρεις επαρχίες: το Ντονέτσκ, το Χάρκοβο και το Κίεβο, διευκρίνισε.

«Τα επανειλημμένα πλήγματα στα ουκρανικά πολιτιστικά μνημεία πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε η Οντρέ Αζουλέ, γενική διευθύντρια της Unesco. «Η πολιτιστική κληρονομία, υπό όλες τις μορφές της, δεν θα πρέπει να γίνεται στόχος», πρόσθεσε.

Στα μέσα Απριλίου, ο Λαζάρ Ελουντού Ασόμο, διευθυντής του κέντρου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, είχε δηλώσει ότι περίπου 100 πολιτιστικά μνημεία είχαν υποστεί ζημιές ή είχαν καταστραφεί, ανάμεσά τους «ιστορικά μνημεία, κάποια από τα οποία χρονολογούνται από τον 11ο και τον 12ο αιώνα, και άλλα της σοβιετικής εποχής».

«Επίσης υπάρχουν εκκλησίες, καθεδρικοί ναοί με μοναδικά αντικείμενα, θέατρα όπως αυτό της Μαριούπολης, βιβλιοθήκες και άλλα κτίρια με αρχεία, κτίρια που ανεγέρθηκαν στο απόγειο της ιστορίας της Ουκρανίας», είχε προσθέσει, χαρακτηρίζοντας τις καταστροφές “ δραματικές”.

Η Ουκρανία και η Ρωσία, που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Χάγης του 1954, έχουν υποχρέωση να προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, υπενθύμισε η Αζουλέ.

Τα επτά μνημεία στην Ουκρανία που έχουν χαρακτηριστεί παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν έχουν υποστεί ζημιές μέχρι στιγμής, σημείωσε η Unesco.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λαύρα Πετσέρσκ Κιέβου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές επιδρομές προκάλεσαν ζημιές στη Λαύρα του Κιέβου, λέει η Ουκρανία

Ρωσικές επιθέσεις προκάλεσαν ζημιές στη Μονή Λαύρα των Σπηλαίων στο Κίεβο, σύμφωνα με το ουκρανικό Υπουργείο Πολιτισμού. Ζημιές υπέστησαν πρόσοψη, πόρτες και παράθυρα δύο κτιρίων, περιλαμβανομένης μιας εκκλησίας.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Στις τριμερείς συνομιλίες συζητήθηκαν στρατιωτικά θέματα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι στις πρόσφατες τριμερείς συνομιλίες με ΗΠΑ και Ρωσία κυριάρχησαν τα στρατιωτικά ζητήματα, ενώ, όπως είπε σε ανάρτηση στο X, προετοιμάζονται νέες συναντήσεις μέσα στην εβδομάδα.
Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τσέχοι συγκέντρωσαν 6 εκατ. δολάρια για γεννήτριες στην Ουκρανία

Πάνω από 6 εκατομμύρια δολάρια συγκέντρωσαν οι Τσέχοι μέσα σε 5 ημέρες για αγορά γεννητριών, θερμαστρών και μπαταριών για την Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές επιθέσεις στις υποδομές ενέργειας άφησαν πολλούς χωρίς θέρμανση.
Φυσικό αέριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάθετος Διάδρομος: Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι, σχεδόν μηδενικό το ενδιαφέρον

Σχεδόν μηδενικό το ενδιαφέρον στις σημερινές δημοπρασίες, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις. Δεσμεύτηκαν μόλις 48 MWh από το σύνολο της προσφερόμενης δυναμικότητας των σχεδόν 72 GWh.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Επιμένει να δοθεί το Ντονμπάς στη Ρωσία, αναφέρει το TASS

Το Κρεμλίνο τόνισε πως το ζήτημα των εδαφών αποτελεί βασικό όρο για συμφωνία τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, με τον Πούτιν να απαιτεί το Ντονμπάς ως προϋπόθεση για ειρήνη, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ και το TASS.