ΓΔ: 1424.77 1.21% Τζίρος: 176.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
juul
Φώτο: Shutterstock

Απαγορεύτηκε η πώληση στις ΗΠΑ ηλεκτρονικών τσιγάρων της Juul

Νέο χτύπημα για την βιομηχανία ατμίσματος που στις ΗΠΑ φτάνει τα 6 δισ. δολάρια καθώς ο FDA δεν πήρε απαντήσεις από την Juul για τα προϊόντα της ενώ δηλώνει πως η εταιρεία μπορεί να έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ατμίσματος από εφήβους.

Οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας στις ΗΠΑ διέταξαν την Juul να αποσύρει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα της από την αγορά των ΗΠΑ, σε ένα ακόμη χτύπημα για την εταιρεία που κατηγορείται ευρέως ότι προκάλεσε ένα εθνικό κύμα εφηβικού ατμίσματος.

Η ενέργεια αποτελεί μέρος μιας σαρωτικής προσπάθειας του FDA να ασκήσει επιστημονικό έλεγχο στη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων βιομηχανία ατμίσματος  μετά από χρόνια ρυθμιστικών καθυστερήσεων.

Ο FDA δήλωσε ότι η Juul πρέπει να σταματήσει να πουλά τη συσκευή ατμίσματος και τα φυσίγγια με γεύση καπνού και μενθόλης, ενώ αυτά που βρίσκονται ήδη στην αγορά πρέπει να αποσυρθούν. Ωστόσο οι καταναλωτές δεν περιορίζονται από το να έχουν ή να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της Juul.

Για να παραμείνουν στην αγορά, οι εταιρείες πρέπει να αποδείξουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα τους ωφελούν τη δημόσια υγεία. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποδειχθεί ότι οι ενήλικες καπνιστές που τα χρησιμοποιούν είναι πιθανό να σταματήσουν ή να μειώσουν το κάπνισμα, ενώ οι έφηβοι είναι απίθανο να εθιστούν σε αυτά.

Ο FDA σημείωσε ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους πωλητές, όπως η Juul, μπορεί να έχουν διαδραματίσει "δυσανάλογο" ρόλο στην αύξηση του ατμίσματος από τους εφήβους. Ο οργανισμός δήλωσε ότι η Juul δεν είχε αρκετά στοιχεία για να αποδείξει ότι η εμπορία των προϊόντων της «θα ήταν κατάλληλη για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Σε ανακοίνωσή του, ο FDA δήλωσε ότι η αναφορά της Juul άφησε στις ρυθμιστικές αρχές σημαντικά ερωτήματα και δεν περιείχε αρκετές πληροφορίες για την αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων. Ο οργανισμός δήλωσε ότι η έρευνα της εταιρείας περιλάμβανε «ανεπαρκή και αντικρουόμενα δεδομένα» σχετικά με ζητήματα όπως η διαρροή δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών από τις κασέτες της Juul.

«Χωρίς τα απαραίτητα δεδομένα για τον προσδιορισμό των σχετικών κινδύνων για την υγεία, ο FDA εκδίδει αυτές τις εντολές άρνησης εμπορίας» ανέφερε στη δήλωση η Michele Mital, διευθύντρια του κέντρου καπνού του FDA.

Ο οργανισμός έχει εγκρίνει ορισμένες αιτήσεις για ηλεκτρονικά τσιγάρα. Από το περασμένο φθινόπωρο, ο οργανισμός έχει ανάψει το «πράσινο φως» σε ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση καπνού από την R.J. Reynolds, τη Logic και άλλες εταιρείες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Associated Press, παράγοντες της βιομηχανίας και υποστηρικτές κατά του καπνού έχουν διαμαρτυρηθεί ότι τα προϊόντα αυτά αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό της αγοράς ατμίσματος που φτάνει στις ΗΠΑ τα 6 δισ. δολάρια.

Οι ρυθμιστικές αρχές καθυστέρησαν επανειλημμένα να λάβουν αποφάσεις σχετικά με συσκευές από τους κορυφαίους παίκτες της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της Juul, η οποία παραμένει η μάρκα ατμίσματος με τις περισσότερες πωλήσεις, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της έχουν υποχωρήσει.

Πέρυσι, ο FDA απέρριψε αιτήσεις για περισσότερα από ένα εκατομμύριο άλλα ηλεκτρονικά τσιγάρα και συναφή προϊόντα, κυρίως λόγω της πιθανής απήχησής τους σε ανήλικους εφήβους. Η Αμερικανική Πνευμονολογική Ένωση χαρακτήρισε την απόφαση της Πέμπτης «καθυστερημένη και πολύ καλοδεχούμενη» και ανέφερε ότι η Juul υποστηρίζει το άτμισμα των νέων.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών από το άτμισμα

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα νέα που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τους λάτρεις του ατμίσματος, αφού μεγαλώνει διαρκώς η λίστα των νεκρών αλλά και των ανθρώπων που αρρώστησαν εξαιτίας της συγκεκριμένης συνήθειας.
Trump, usa, hpa
ΔΙΕΘΝΗ

Ντ. Τραμπ: Να υποβληθεί ο Μπάιντεν σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων

Ο Μπάιντεν υποβλήθηκε την Τετάρτη στο ετήσιο τσεκ-απ του και οι γιατροί έκριναν ότι είναι «ικανός» να κυβερνά. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο γιατρός του δεν έκρινε σκόπιμο να υποβληθεί σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων.