ΓΔ: 786.01 0.81% Τζίρος: 47.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:58:06 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Βρετανία: Πτώση στις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο, σε ιστορικό χαμηλό

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο όγκος των πωλήσεων τον Μάιο μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με τον μήνα, μια ελαφρώς μικρότερη μείωση από την πτώση 0,7%.

Ιδιαίτερα πεσμένες ήταν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία τον μήνα Μάιο, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνουν οι πωλήσεις τροφίμων, ενδεικτικό της αύξησης του κόστους ζωής στη χώρα.

Οι Βρετανοί καταναλωτές περιόρισαν τις αγορές τους τον Μάιο μπροστά στην ταχεία άνοδο του πληθωρισμού και ένα μέτρο της εμπιστοσύνης τους υποχώρησε σε χαμηλό ρεκόρ αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που υπογράμμισαν την κλίμακα της συμπίεσης του κόστους ζωής.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο όγκος των πωλήσεων τον Μάιο μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με τον μήνα, μια ελαφρώς μικρότερη μείωση από την πτώση 0,7% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ωστόσο, το ONS μείωσε επίσης την εκτίμησή του για την αύξηση του όγκου των πωλήσεων σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο σε 0,4% από 1,4% που είχε αρχικά αναφερθεί, μετά από ετήσια αναθεώρηση της διαδικασίας εποχικών προσαρμογών.

Η πτώση του Μαΐου οφείλεται στις ασθενέστερες πωλήσεις τροφίμων, δήλωσε η Heather Bovill, αναπληρώτρια διευθύντρια ερευνών και οικονομικών δεικτών του ONS.

«Η ανατροφοδότηση από τα σούπερ μάρκετ έδειξε ότι οι πελάτες ξόδευαν λιγότερα για τα ψώνια τους σε τρόφιμα, λόγω της αύξησης του κόστους ζωής», δήλωσε η ίδια.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο μακροβιότερος δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Βρετανία, η έρευνα της GfK, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη των καταγραφών το 1974

«Η διάθεση των καταναλωτών είναι σήμερα πιο σκοτεινή από ό,τι στα πρώτα στάδια της πανδημίας του COVID, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit το 2016, ακόμη και το σοκ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, και τώρα γίνεται λόγος για μια διαφαινόμενη ύφεση», δήλωσε ο Joe Staton, διευθυντής στρατηγικής πελατών της GfK.

Άλλα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα και τα οποία δημιούργησαν ερωτήματα σχετικά με το πόσο υψηλότερα μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας, μετά από πέντε αυξήσεις από τον Δεκέμβριο, χωρίς να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση. περισσότερα

Οι ανησυχίες για το πλήγμα στο βιοτικό επίπεδο συνέβαλαν σε δύο ήττες την Παρασκευή στις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές για το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. 

Ο Τζόνσον απάντησε στις απώλειες υποσχόμενος να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής. 

Ο συνολικός πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου διαμορφώνεται σε υψηλό 40 ετών, στο 9,1%, και, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω σε πάνω από 11% τον Οκτώβριο.

Η στερλίνα εξασθένησε για λίγο μετά τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις πριν ανακάμψει.

Το ONS ανέφερε ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων τροφίμων μειώθηκαν κατά 1,6% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο.

«Πολλοί πελάτες αγοράζουν προς τα κάτω, ιδίως στα τρόφιμα, επιλέγοντας είδη με υψηλή αξία, ενώ προηγουμένως θα μπορούσαν να αγοράσουν προϊόντα υψηλής ποιότητας», δήλωσε η Helen Dickinson, διευθύνουσα σύμβουλος της Βρετανικής Κοινοπραξίας Λιανικού Εμπορίου.

Ο όγκος των πωλήσεων καυσίμων αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 1,1%, αντανακλώντας ενδεχομένως τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που εργάζονται αποκλειστικά από το σπίτι, ανέφερε το ONS.

Το ONS ανέφερε ότι οι λιανικές πωλήσεις τους τρεις μήνες έως τον Μάιο μειώθηκαν κατά 1,3% μετά από πτώση κατά 1,4% τους τρεις μήνες έως τον Απρίλιο.

Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ο όγκος των πωλήσεων ήταν χαμηλότερος κατά 4,7%.

Εξαιρουμένων των καυσίμων, των οποίων οι τιμές έχουν εκτοξευθεί, ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το μήνα και κατά 5,7% σε ετήσια βάση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικά πλήγματα σε ουκρανικά κέντρα διοίκησης και αποθηκών οπλισμού

Η Ρωσία χρησιμοποιεί αντιπλοϊκούς πυραύλους σε «ένα δευτερεύοντα ρόλο κατά χερσαίων στόχων, πιθανώς εξαιτίας της μείωσης αποθεμάτων σε πιο εύστοχα σύγχρονα όπλα», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, στην τελευταία ενημέρωση πληροφοριών ασφάλειας για τον πόλεμο.
assange
ΔΙΕΘΝΗ

Έφεση κατά της απόφασης για έκδοση στις ΗΠΑ κατέθεσε ο Τζούλιαν Ασάνζ

Ο Τζουλιάν Ασάνζ κινδυνεύει να καταδικαστεί στις ΗΠΑ σε 175 χρόνια κάθειρξη, αφού κατηγορείται για μαζική διαρροή εμπιστευτικών και απόρρητων εγγράφων. Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υπέρ του ιδρυτή του WikiLeaks.