ΓΔ: 893.76 2.09% Τζίρος: 88.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ στην Morgan Stanley λόγω... Ελλάδας

Οι γαλλικές ρυθμιστικές Αρχές έριξαν πρόστιμο 20 εκατ ευρώ στην Morgan Stanley καθώς κατηγορείται πως χειραγώγησε τις τιμές γαλλικών και βελγικών ομολόγων.

Πρόστιμο 20 εκατ ευρώ στην Morgan Stanley έριξαν οι γαλλικές ρυθμιστικές Αρχές καθώς την κατηγορούν πως εφάρμοσε  τακτικές χειραγώγησης «pump and dump», δηλαδή με συναλλαγές της διόγκωσε τεχνητά τις τιμές ομολόγων και, στη συνέχεια, τα ρευστοποίησε.

Η Αρχή Χρηματοπιστωτικών Αγορών (AMF) δήλωσε πως η τράπεζα χειραγώγησε τις τιμές 14 γαλλικών κρατικών ομολόγων και 8 βελγικών τον Ιούνιο του 2015. Σύμφωνα με την AMF η τράπεζα επίσης χειραγώγησε την τιμή των futures ενός συμβολαίου γαλλικού ομολόγου.

Στην ακρόαση την περασμένη εβδομάδα οι ερευνητές της AMF δήλωσαν πως τα γραφεία του Λονδίνου της Morgan Stanley έπαιζαν long στα γαλλικά ομόλογα και short στο γερμανικό χρέος στοιχηματίζοντας πως τα spread θα περιοριστούν. Όμως τελικά επικράτησε το αντίθετο σενάριο, καθώς το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα συνεχιζόταν με τους πιστωτές της. Κάτι που κόστισε στην Morgan Stanley την απώλεια 6 εκατομμυρίων δολαρίων στις 15 Ιουνίου 2015 και άλλα 8,7 εκατομμυρίων δολαρίων όταν άνοιξαν οι αγορές την επόμενη μέρα.

Για να περιορίσει τις απώλειες της και να αποφύγει να φτάσει το όριο των 20 εκατ δολαρίων σε ζημιές που έχει θέσει η διοίκηση της Morgan Stanley, το γραφείο του Λονδίνου κατηγορείται ότι απέκτησε futures γαλλικών και γερμανικών ομολόγων στις 16 Ιουνίου του 2015 με μόνο σκοπό να αυξήσει την αξία των ομολόγων πριν τα πετάξει και πάλι μαζικά.

Η Morgan Stanley δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση επί της αποφάσεως. Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα «Οι εν λόγω δραστηριότητες έγιναν σύμφωνα με την πρακτική της αγοράς και ως μέρος του ρόλου και των υποχρεώσεων της επιχείρησης ως διαμορφωτή της αγοράς και η Morgan Stanley παραμένει σίγουρη ότι έχει ενεργήσει προς το συμφέρον της αγοράς και των πελατών της».

Κατά την διάρκεια της ακρόασης η Morgan Stanley δήλωσε πως «απόλυτα και κατηγορηματικά απορρίπτει τις κατηγορίες της AMF» ενώ ο Στεφάν Μπενουβίλ ( Stephane Benouville), δικηγόρος της τράπεζας δήλωσε πως ρίχνοντας πρόστιμο στην Morgan Stanley θα στείλει μήνυμα πως οι διαμορφωτές της αγοράς δεν επιτρέπεται να αντισταθμίζουν τον εαυτό τους και να βγαίνουν από επικίνδυνες θέσεις.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Υπό έλεγχο οι αποδόσεις ομολόγων, μικρότεροι κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι τα 1,85 τρισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων (PEPP) δεν είναι υποχρεωτικό να διατεθούν πλήρως.
ΔΙΕΘΝΗ

Απόφαση το φθινόπωρο για τα ευρωομόλογα για τον κορονοϊό βλέπει ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ

«Τα δάνεια και όλες οι πληρωμές πρέπει να ενεργοποιηθούν έως το τέλος του 2026. Προϋπόθεση είναι ότι θα επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», τόνισε ο Επίτροπος της ΕΕ.