ΓΔ: 890.32 -0.33% Τζίρος: 34.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:30:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Iran-Flag
Shutterstock

Το Ιράν ξαναρχίζει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Μετά τη συνάντηση των διπλωματών, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι το Ιράν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, εμμένοντας παράλληλα στα βασικά του αιτήματα.

Συμφωνία επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Ιράν και την ΕΕ ώστε να αρχίσουν πάλι «τις ερχόμενες μέρες» οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν περιέλθει σε τέλμα, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χθες, Σάββατο, από την Τεχεράνη. «Τις ερχόμενες μέρες σημαίνει τις ερχόμενες μέρες. Εννοώ γρήγορα, αμέσως. Άρα θα άρουμε αυτό το αδιέξοδο και θα σταματήσουμε αυτήν την κλιμάκωση», δήλωσε ο Μπορέλ, έχοντας δίπλα του τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Μετά τη συνάντηση των διπλωματών, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι το Ιράν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, εμμένοντας παράλληλα στα βασικά του αιτήματα. «Οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν», υπογράμμισε ο Ραϊσί. Το Ιράν ζητεί εδώ και καιρό από την Ουάσινγκτον να άρει κάποιες κυρώσεις με στόχο να δείξει ότι δεσμεύεται για την επίτευξη συμβιβασμού στις προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Μπορέλ μετέβη στην Τεχεράνη σε μια προσπάθεια αναβίωσης των συνομιλιών για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανάμεσα στην Τεχεράνη και τους άλλους υπογράφοντες -Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και ΗΠΑ-, οι οποίες έχουν περιέλθει σε τέλμα από τον Μάρτιο.

Το Ιράν και οι ΗΠΑ μετέχουν εμμέσως μέσω μεσολαβητών στις συνομιλίες στη Βιέννη. Ένα μεγάλο εμπόδιο στις συνομιλίες φέρεται ότι είναι το καθεστώς του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν, το οποίο οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει εδώ και χρόνια τρομοκρατική οργάνωση. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) προειδοποίησε πρόσφατα ότι το Ιράν απέχει μόλις λίγες εβδομάδες από την παραγωγή των απαραίτητων υλικών για μια πυρηνική βόμβα. Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένως τονίσει ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την πυρηνική τεχνολογία μόνον για ειρηνικούς σκοπούς. Η συμφωνία θα περιόριζε σημαντικά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην ιρανική οικονομία. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε μονομερώς το 2018 από την συμφωνία αυτή και επέβαλε νέες κυρώσεις στο Ιράν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Τις απαντήσεις του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα εξετάζουν οι Βρυξέλλες

Έπειτα από πολλούς μήνες που είχαν παγώσει οι διαδικασίες, η ΕΕ προσπαθεί να διασώσει τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά και μελετά, μαζί με τους εταίρους της, την απάντηση του Ιράν στο τελικό κείμενο που είχε αποσταλεί στην Τεχεράνη.
ΔΙΕΘΝΗ

EE: Tο Ιράν να επιταχύνει τις συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα

«Κάποια πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο» της συνεδρίασης στη Βιέννη για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015, ωστόσο «μένει πολύ λίγος χώρος για τις διαπραγματεύσεις αυτές», δήλωσαν οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές.
ΔΙΕΘΝΗ

Την Τρίτη οι επόμενες συναντήσεις της ΕΕ για τα πυρηνικά του Ιράν

Το Ιράν, η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία - τα μέρη που υπέγραψαν τη συμφωνία του 2015- συζήτησαν την ενδεχόμενη επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία και πώς θα διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή της από όλες τις πλευρές.
ΔΙΕΘΝΗ

Ροχανί: Θα συνεργαστούμε με την ΕΕ για λύση των διαφορών για τα πυρηνικά

«Θα συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση θεμάτων και, όποτε η απέναντι πλευρά τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της, το Ιράν θα επιστρέψει στις δικές του δεσμεύσεις», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος.