ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δαπανηρή αντίδραση της Ευρώπης κατά των κατασκόπων του Κρεμλίνου

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο υπήρξε μια σειρά απελάσεων Ρώσων διπλωματών που κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία σε χώρες της ΕΕ. Ενώ το κύμα έχει υποχωρήσει στα περισσότερα μέρη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει τους δεσμούς των κρατών μελών της ΕΕ με τη Ρωσία, χωρίς να υπάρχει κάτι πιο απτό από τις διπλωματικές απελάσεις που συνοδεύονται από κατηγορίες για κατασκοπεία, όπως σημειώνει το EURACTIV.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα μέλη της ένωσης με βαθύτερους δεσμούς με τη Ρωσία, όπου η κοινή γνώμη είναι συχνά πιο ευνοϊκή για τη Μόσχα. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ευρώπης αντιστέκονται και ότι η προσπάθεια της Ρωσίας να ελέγξει την αφήγηση μεταξύ των δικών της, παραπαίει.

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο υπήρξε μια σειρά απελάσεων Ρώσων διπλωματών που κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία σε χώρες της ΕΕ. Ενώ το κύμα έχει υποχωρήσει στα περισσότερα μέρη, τα μέλη του μπλοκ με βαθιές σχέσεις με το Κρεμλίνο συνεχίζουν να εκδιώκουν φερόμενους ως πράκτορες.

Η αρχηγός του ρωσόφιλου Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP), Kornelia Ninova, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης με το κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» λόγω της απέλασης 70 Ρώσων διπλωματών.

Πρόκειται για τα 2/3 των υπαλλήλων της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στη Βουλγαρία. Η Ninova εξακολουθεί να είναι αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομίας στο υπουργικό συμβούλιο του Kiril Petkov που απομακρύνθηκε με ψήφο δυσπιστίας. Ο Petkov είναι ένας από τους δύο ηγέτες του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» και είναι ο υποψήφιος του κόμματος για επόμενος πρωθυπουργός. H ηγέτης του BSP δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Petkov έλαβε μόνος του αυτή την «απαράδεκτη» απόφαση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία., δήλωσε η ίδια.

Η Ρωσία έχει 118 άτομα προσωπικό στη διπλωματική της αποστολή στη Βουλγαρία, ενώ η βουλγαρική πρεσβεία στη Μόσχα έχει λιγότερο από 10 άτομα προσωπικό. Η κυβέρνηση αιτιολόγησε την απόφαση για την απέλαση των διπλωματών με μια έκθεση για κατασκοπεία της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (SANS), καθώς και με την αρχή της αμοιβαιότητας των διπλωματικών αποστολών.

Στην Πολωνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει περιέλθει στην κατοχή της μια καταγραφή συνομιλιών μεταξύ Ρώσων στρατιωτών που σταθμεύουν στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες δείχνουν το εξαιρετικά χαμηλό ηθικό των στρατιωτών των δυνάμεων εισβολής.

Οι πληροφορίες δόθηκαν στο Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου από τον Stanisław Żaryn, εκπρόσωπο του υπουργού συντονιστή των ειδικών υπηρεσιών. Επισημαίνει την αναντιστοιχία μεταξύ της επίσημης ρωσικής προπαγάνδας σχετικά με μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και της πραγματικότητας μεταξύ των στρατιωτών των δυνάμεων εισβολής.

Οι πολωνικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν δύο ηχογραφήσεις συνομιλιών μεταξύ Ρώσων. Η πρώτη είναι μεταξύ ενός Ρώσου αξιωματούχου και ενός εκπροσώπου των οργανώσεων επιβολής του νόμου. Εκπροσωπώντας στρατιώτες που διστάζουν να επιστρέψουν στη μάχη, ο αξιωματούχος ρωτά ποιες διαδικασίες πρέπει να εφαρμοστούν σε μαχητές που, με το πρόσχημα της ιατρικής άδειας ή της θεραπείας, επιστρέφουν στη Ρωσία και στη συνέχεια, ήδη στην πατρίδα τους, προσπαθούν να εφεύρουν προφάσεις που θα τους εμποδίσουν να επιστρέψουν στη ζώνη μάχης.

Σύμφωνα με τις υποκλαπείσες συνομιλίες, αυτή είναι μια συνήθης πρακτική μεταξύ των Ρώσων, το χαμηλό ηθικό των οποίων, σύμφωνα με τον Żaryn, δυσκολεύει τις δυνάμεις κατοχής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται οι οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία για έξι μήνες ακόμα

Την ίδια ώρα η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε αξιωματούχους διορισμένους από το Κρεμλίνο στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία καθώς και σε 29 περιφερειάρχες σε όλη τη Ρωσία.
ΔΙΕΘΝΗ

Την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά ζήτησε ο Σαρλ Μισέλ

Αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Οδησσό σημειώνοντας ότι εκατομμύρια τόνοι σιτηρών βρίσκονται μπλοκαρισμένοι σε κοντέινερ και πλοία εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας.
Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες αυστηρές κυρώσεις από την ΕΕ στη Ρωσία, εμπάργκο στο ρωσικό χρυσό

Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις, το Συμβούλιο αποφάσισε να προσθέσει επιπλέον άτομα και οντότητες στις «μαύρες λίστες» ώστε να διευκολυνθεί η δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων στην ΕΕ.
Sberbank-Russia
ΔΙΕΘΝΗ

Η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα μπαίνει στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ

Η Sberbank αντιπροσωπεύει το 37% της τοπικής αγοράς, και έχει ήδη εξαιρεθεί από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT. Στα 1.229 ανέρχονται τα πρόσωπα και 110 οι εταιρείες που έχουν μπει στη «μαύρη λίστα» της Ευρώπης.