ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
EDF-France-Electricity
Φωτο: Shutterstock

Γαλλία: Κρατικοποιείται η επιχείρηση ηλεκτρισμού EDF, εν μέσω κρίσης

Η EDF, στην οποία το κράτος κατέχει ήδη το 84%, είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη και βρίσκεται στο κέντρο της γαλλικής πυρηνικής στρατηγικής.

Η Γαλλία θα εθνικοποιήσει πλήρως την Electricite de France (EDF), δήλωσε την Τετάρτη η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν, σε μια κίνηση που θα δώσει στην κυβέρνηση μεγαλύτερο έλεγχο στην αναδιάρθρωση του υπερχρεωμένου ομίλου, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση.

Η EDF, στην οποία το κράτος κατέχει ήδη το 84%, είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη και βρίσκεται στο κέντρο της γαλλικής πυρηνικής στρατηγικής, στην οποία η κυβέρνηση βασίζεται για να αμβλύνει τον αντίκτυπο της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας που επιδεινώνεται από την προοπτική μιας απότομης διακοπής των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου.

Ωστόσο, αντί να αποτελεί άσσο στα χέρια της κυβέρνησης, έχει μετατραπεί σε μεγάλο πονοκέφαλο λόγω των πολυετών καθυστερήσεων στα νέα πυρηνικά εργοστάσια στη Γαλλία και τη Βρετανία, με υπερβάσεις του προϋπολογισμού σε δισεκατομμύρια ευρώ.

«Σας επιβεβαιώνω σήμερα ότι το κράτος σκοπεύει να ελέγξει το 100% του κεφαλαίου της EDF», δήλωσε η Μπορν στην πολιτική της ομιλία στην Κάτω Βουλή, καθώς παρουσίασε τις κυβερνητικές προτεραιότητες της μειοψηφίας της. διαβάστε περισσότερα

«Πρέπει να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας απέναντι στον πόλεμο (στην Ουκρανία) και τις διαφαινόμενες κολοσσιαίες προκλήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι η πλήρης εθνικοποίηση θα βοηθήσει την EDF να πραγματοποιήσει «φιλόδοξα και ουσιώδη έργα» για το ενεργειακό μέλλον της Γαλλίας.

Οι μισοί από τους γηρασμένους αντιδραστήρες της EDF στη Γαλλία είναι σήμερα εκτός λειτουργίας, σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω προβλημάτων διάβρωσης, αναγκάζοντας την εταιρεία να μειώσει επανειλημμένα την προγραμματισμένη πυρηνική παραγωγή φέτος, σε μια εποχή που η Ευρώπη προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις για τον εφοδιασμό με ρωσικό φυσικό αέριο.

Η EDF έχει επίσης πληγεί από τους κυβερνητικούς κανόνες που την αναγκάζουν να πουλάει ενέργεια σε αντιπάλους με έκπτωση, στο πλαίσιο των προσπαθειών να θωρακίσει τους Γάλλους καταναλωτές από την απότομη αύξηση του κόστους ζωής.

Αυτό αποτελεί μεγάλη πίεση για τα οικονομικά της EDF, επειδή ο όμιλος πωλεί προς τα εμπρός την εκτιμώμενη πυρηνική παραγωγή του πριν από το τέλος του οικονομικού έτους και έπρεπε να αγοράσει πίσω την πωληθείσα ηλεκτρική ενέργεια σε μια ασταθή αγορά με τις τιμές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η εταιρεία έχει εκτιμήσει ότι οι απώλειες παραγωγής θα μειώσουν τα βασικά της κέρδη κατά 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ (18,8 δισεκατομμύρια δολάρια) και οι προεξοφλημένες πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα της κοστίσουν επιπλέον 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το χρέος της αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% φέτος σε περισσότερα από 61 δισ. ευρώ.

Η επιλογή της πλήρους κρατικοποίησης της EDF είχε επισημανθεί από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σκοπεύει να καταστήσει την εταιρεία βασικό πυλώνα μιας τεράστιας επένδυσης σε νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Ο Μακρόν, ο οποίος τον περασμένο μήνα έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο, αναγκάστηκε ήδη να απορρίψει μια αναμόρφωση της EDF πέρυσι λόγω της αντίθεσης των συνδικάτων και των αμφιβολιών που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκείνο το σχέδιο προέβλεπε την τοποθέτηση της κερδοφόρας επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της EDF σε μια νέα εταιρεία που δεν θα επιβαρυνόταν από τα φορτωμένα με χρέη πυρηνικά περιουσιακά στοιχεία.

H Μπορν δεν διευκρίνισε αν η κρατικοποίηση θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικής νομοθεσίας ή μέσω δημόσιου διαγωνισμού για την εξαγορά των μετόχων μειοψηφίας. Ούτε έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Ο όμιλος εισήχθη στο χρηματιστήριο του Παρισιού το 2005 σε τιμή 33 ευρώ ανά μετοχή. Η μετοχή του διαπραγματευόταν σε λίγο λιγότερο από 9 ευρώ την Τετάρτη.

Αναλυτές και τραπεζίτες δήλωσαν ότι η άμεση προσφυγή στην αγορά για την εκποίηση των μειοψηφιών και τη διαγραφή της EDF θα ήταν μια ταχύτερη διαδικασία, ενώ οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση κινδυνεύει να καθυστερήσει στο κοινοβούλιο.

Οι μετοχές του ομίλου, οι οποίες σημείωναν πτώση 5% πριν από την ανακοίνωση της Μπορν, αυξήθηκαν έως και 9% με την είδηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Τα κλιματιζόμενα καταστήματα θα υποχρεωθούν να κλείνουν τις πόρτες

Ορισμένες πόλεις εξέδωσαν δημοτικές αποφάσεις από τα μέσα του Ιουλίου, όταν η Γαλλία επλήγη από καύσωνα, σύμφωνα με τις οποίες τα κλιματιζόμενα καταστήματα υποχρεούνται να κλείνουν τις πόρτες, επί ποινή προστίμου.
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Έγκριση πακέτου μέτρων 1,1 δισ. δολάρια για την ενεργειακή κρίση

Το πακέτο που συμφωνήθηκε από τον κυβερνώντα συνασπισμό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μέτρα στήριξης ύψους 2 δισεκ. λέβα (1,08 δισεκ. δολαρίων), από τη μείωση φόρων στο ψωμί και τη θέρμανση.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΔΙΕΘΝΗ

«Όχι» σε αλλαγές στην αγορά ενέργειας λένε οι ρυθμιστικές αρχές

Ο Οργανισμός Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρώπης αντιτάσσεται στις προτάσεις των χωρών του Νότου, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, για αποσύνδεση των τιμών του ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Στις ΗΠΑ εγκρίθηκε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αργεί ακόμη η Ε.Ε

Ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νωρίς σήμερα το πρωί την επιβολή απαγόρευσης ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία, πληθαίνουν οι φωνές για τις δυσκολίες της Ε.Ε να απεξαρτηθεί από αυτά. Μεγαλύτερη παραγωγή ζήτησε η Αμερικανίδα υπουργός Εργασίας από τις πετρελαϊκές της χώρας της.