ΓΔ: 798.11 -2.39% Τζίρος: 59.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Jerome-Powell-FED
Φωτο: ΑΠΕ

Δεύτερη μεγάλη αύξηση επιτοκίου στις ΗΠΑ κατά τρία τέταρτα της μονάδας

Η κεντρική τράπεζα στοιχηματίζει ότι μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη τόσο όσο απαιτείται για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, αλλά όχι τόσο ώστε να προκαλέσει ύφεση.

Κατά τρία τέταρτα της μονάδας αύξησε η Federal Reserve το βασικό της επιτόκιο για δεύτερη συνεχόμενη φορά, στην πιο επιθετική κίνησή της εδώ και τρεις δεκαετίες για να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Η κίνηση της Fed θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο, το οποίο επηρεάζει πολλά καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, σε ένα εύρος από 2,25% έως 2,5%, το υψηλότερο επίπεδό του από το 2018.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας ακολουθεί μια άνοδο του πληθωρισμού στο 9,1% τον Ιούνιο, τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων 41 ετών, και αντανακλά τις επίπονες προσπάθειές της να επιβραδύνει την άνοδο των τιμών σε ολόκληρη την οικονομία.

Η Fed σφίγγει τη νομισματική πολιτική παρότι η οικονομία έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο οι αυξήσεις των επιτοκίων της να προκαλέσουν ύφεση αργότερα φέτος ή το επόμενο έτος. 

Με τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου να πλησιάζουν, η δυσαρέσκεια των Αμερικανών μείωσε τα ποσοστά αποδοχής του προέδρου Μπάιντεν και αύξησε την πιθανότητα οι Δημοκρατικοί να χάσουν τον έλεγχο της Βουλής και της Γερουσίας.

Οι κινήσεις της Fed έχουν επηρεάσει σοβαρά την αγορά κατοικίας, η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις αλλαγές των επιτοκίων. Το μέσο επιτόκιο για ένα σταθερό στεγαστικό δάνειο διάρκειας 30 ετών έχει διπλασιαστεί περίπου το περασμένο έτος, στο 5,5%, και οι πωλήσεις κατοικιών έχουν πέσει.

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές δείχνουν σημάδια συγκράτησης δαπανών ενόψει των υψηλών τιμών. Και οι επιχειρηματικές έρευνες δείχνουν ότι οι πωλήσεις επιβραδύνονται.

Η κεντρική τράπεζα στοιχηματίζει ότι μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη τόσο όσο απαιτείται για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, αλλά όχι τόσο ώστε να προκαλέσει ύφεση –ένα στοίχημα που πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξει άσχημα.

Αύριο Πέμπτη, όταν η κυβέρνηση ανακοινώσει στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι μπορεί να δείξει ότι η οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Αλλά οι οικονομολόγοι λένε ότι αυτό δεν θα σήμαινε απαραίτητα ότι είχε ξεκινήσει μια ύφεση. Κατά τη διάρκεια αυτών των ίδιων έξι μηνών που η συνολική οικονομία μπορεί να είχε συρρικνωθεί, οι εργοδότες πρόσθεσαν 2,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας -περισσότερες από ό,τι τα περισσότερα ολόκληρα χρόνια πριν από την πανδημία. Οι μισθοί αυξάνονται επίσης με υγιή ρυθμό, με πολλούς εργοδότες να αγωνίζονται ακόμα να προσελκύσουν και να διατηρήσουν αρκετούς εργαζομένους.

Ωστόσο, η επιβράδυνση της ανάπτυξης θέτει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed σε ένα δίλημμα υψηλού κινδύνου: Πόσο ψηλά πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού εάν η οικονομία επιβραδύνεται; Η ασθενέστερη ανάπτυξη, εάν προκαλεί απολύσεις και αυξάνει την ανεργία, συχνά μειώνει τον πληθωρισμό από μόνη της.

Αυτό το δίλημμα θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο έντονο για τη Fed το επόμενο έτος, όταν η οικονομία μπορεί να είναι σε χειρότερη κατάσταση και ο πληθωρισμός πιθανότατα θα εξακολουθεί να υπερβαίνει τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

USA, HPA, Yelen
ΔΙΕΘΝΗ

Γέλεν: Παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος για την πορεία του πληθωρισμού

Η υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αναλαμβάνει δράση για να υποστηρίξει την προσπάθεια της Fed, μειώνοντας το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των υπηρεσιών υγείας