ΓΔ: 893.23 1.65% Τζίρος: 80.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο:Shutterstock

Με σταγονόμεντρο η αύξηση παραγωγής πετρελαίου από το καρτέλ του ΟΠΕΚ

Μόνο 100.000 βαρέλια ημερησίως αποφασίστηκε να προστεθούν από τον Σεπτέμβριο, η μικρότερη αύξηση εξαγωγών στην ιστορία. Επανήλθε σε ανοδική πορεία η τιμή του πετρελαίου και κυμαίνεται στα 102 δολ. το βαρέλι.

Την αύξηση της παραγωγής μόνο κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως από τον Σεπτέμβριο αποφάσισαν οι χώρες του πετρελαϊκού καρτέλ ΟΠΕΚ+ σε σημερινή συνεδρίαση μέσω διαδικτύου. Δεν υπήρξαν συζητήσεις για το εάν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα συνεχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή τους επόμενους μήνες, ενώ η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε αυτή την αύξηση της παραγωγής που στη συνέχεια θα μοιραστεί αναλογικά μεταξύ των μελών, ενώ για τον μήνα που διανύουμε ισχύει η παλαιότερη δέσμευση να προσθέσει στην αγορά περισσότερα από 600.000 βαρέλια την ημέρα.

Η αύξηση προσφέρει ελάχιστη βοήθεια στους καταναλωτές που υποφέρουν από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Με τη δημοσίευση των πληροφοριών για την απόφαση του ΟΠΕΚ+ το αργό σημείωσε άνοδο 1,6% στα 102,12 δολάρια το βαρέλι.

«Από την προοπτική της παγκόσμιας ισορροπίας, η σημερινή ελάχιστη αύξηση των ποσοστώσεων -η μικρότερη από το 1986 σε απόλυτες τιμές και η μικρότερη ποτέ σε ποσοστιαίες τιμές- είναι απλώς "θόρυβος"», δήλωσε ο Μπομπ Μακνάλι, πρόεδρος του Rapidan Energy Group με έδρα την Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο σε μια προσπάθεια να τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές, που έχουν ενισχυθεί λόγω της αυξημένης ζήτησης και της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και χωρών της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας έχουν ως αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι τιμές της ενέργειας, οδηγώντας σε πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών καθώς και σε αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Τους τελευταίους μήνες, ο ΟΠΕΚ αυξάνει την παραγωγή σύμφωνα με τους αρχικούς στόχους του κατά περίπου 430.000-650.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα και αρνείται να υιοθετήσει μεγαλύτερες αυξήσεις της παραγωγής.

Στόχος του ΟΠΕΚ+ ήταν έως τον Σεπτέμβριο να έχει περιορίσει σταδιακά όλες τις μειώσεις-ρεκόρ της παραγωγής που εφάρμοσε το 2020, μετά το πλήγμα που υπέστη η ζήτηση λόγω της πανδημίας. Έως τον Ιούνιο, ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ ήταν σχεδόν 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα χαμηλότερα από τα όρια, καθώς οι κυρώσεις σε βάρος ορισμένων κρατών και οι χαμηλές επενδύσεις σε άλλες χώρες έπληξαν την ικανότητά του καρτέλ να αυξήσει την παραγωγή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Επίσκεψη Μπάιντεν στη Σ. Αραβία στη σκιά της ενεργειακής κρίσης

Η ενεργειακή κρίση και οι ανησυχίες για την ασφάλεια ώθησαν τον Αμερικανό πρόεδρο και τους συμβούλους του να αποφασίσουν να μην απομονώσουν το βασίλειο, τη μεγαλύτερη εξαγωγό πετρελαίου στον κόσμο.
Petrelaio, Oil, Brent, WTI, OPEC
ΔΙΕΘΝΗ

Σε επίπεδα προ πανδημίας η ζήτηση πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022

Ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ δήλωσε επίσης ότι ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι εταίροι του (ΟΠΕΚ+) έχουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ισορροπίας στις αγορές πετρελαίου.
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΠΕΚ: Ισχυρή ανάκαμψη στην παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο το 2021

Η βεβαιότητα του ΟΠΕΚ ότι η ζήτηση δεν θα επηρεαστεί από τις τελευταίες δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία έρχεται σε αντίθεση με αυτήν του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που σήμερα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του.