ΓΔ: 893.23 1.65% Τζίρος: 80.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ρεκόρ 27 ετών στα επιτόκια της Βρετανίας, έρχεται ύφεση έως και το 2024

Στο 1,75% διαμορφώνεται το βασικό επιτόκιο, με την Τράπεζα της Αγγλίας να εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 13% και η οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση την επόμενη διετία.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 ετών, ανέβασε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας το βασικό της επιτόκιο, προχωρώντας σε νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, στο 1,75%. Προειδοποίησε παράλληλα για περαιτέρω εκτίναξη του πληθωρισμού αλλά και διολίσθηση της βρετανικής οικονομίας σε ύφεση. 

Σύμφωνα με την Βank οf Εngland (BoE), η Βρετανία θα διολισθήσει σε ύφεση στο δ’ τρίμηνο του 2022 και θα παραμείνει σε αυτήν την πορεία και το 2023, ενώ εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει στο 13,3% φέτος, λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές φυσικού αερίου και προβλέπει ότι θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους. Εκτίμησε ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,23% το 2023 και κατά 0,25% το 2024, με την ανεργία να φθάνει στο 6,3% έως και το 2025. 

Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν «ενταθεί σημαντικά», σημειώνει η τράπεζα στην ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι «η τελευταία άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου έχει οδηγήσει σε άλλη μια σημαντική επιδείνωση των προοπτικών για την οικονομία».

Παράλληλα με την απόφαση, η BοE παρουσίασε επίσης τα σχέδιά της για τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, με τις μηνιαίες αγορές να μειώνονται στα 10 δισ. στερλίνες ανά τρίμηνο, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο. 

Η σημερινή ήταν η έκτη αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας από τον Δεκέμβριο. Η BoE επανέλαβε τέλος ότι είναι έτοιμη να κινηθεί πιο επιθετικά εάν χρειαστεί προκειμένου να περιορίσει τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.

Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν "εξαιρετικά μεγάλες" αβεβαιότητες για την οικονομία -που θα μπορούσαν να καταστήσουν την οικονομική επιβράδυνση περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή, σε σύγκριση με το βασικό της σενάριο- και ως εκ τούτου οι επόμενες κινήσεις της θα κριθούν από τις εξελίξεις.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στο 1% αύξησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας, ανησυχίες για πληθωρισμό

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης φέτος στο 3,75% , ενώ τόνισε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία το επόμενο διάστημα.
assange
ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυση κατά της CIA καταθέτουν οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ

O Τζούλιαν Ασάνζ κινδυνεύει να εκδοθεί από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, όπου οι αρχές θέλουν να τον δικάσουν για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 και πλέον εμπιστευτικών και απορρήτων αμερικανικών διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων.