ΓΔ: 2358.43 -0.34% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:35:41
φωτιά σε δάσος
Μεγάλη πυρκαγιά με καπνό και προσπάθειες κατάσβεσης στην ύπαιθρο.

Μεγαλύτερη από το Λουξεμβούργο η έκταση που κάηκε στην Ευρώπη φέτος

Οι δασικές πυρκαγιές έχουν κάψει μια συνολική έκταση 6.007.310 τετραγωνικών μέτρων σε χώρες της ΕΕ τη φετινή χρονιά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία. Αυτή η έκταση αναλογεί στη δεύτερη μεγαλύτερη συνολικά από το 2006 που ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία.

Οι δασικές περιοχές που εκδηλώθηκαν αυτό το καλοκαίρι σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν κάψει τη δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση περιοχή στα χρονιkά, από τότε που ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία, παρότι ακόμη βρισκόμαστε στη μέση της περιόδου κατά την οποία εκδηλώνονται συνήθως πυρκαγιές, σύμφωνα με στοιχεία του Κοινού Κέντρου Ερευνών της ΕΕ.

Σε περίπου 12 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη σημειωθεί δασικές πυρκαγιές αυτή τη χρονιά αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και προκαλώντας καταστροφές σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιο κίνδυνο εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς.

Οι δασικές πυρκαγιές έχουν κάψει μια συνολική έκταση 6.007.310 τετραγωνικών μέτρων σε χώρες της ΕΕ τη φετινή χρονιά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία. Αυτή η έκταση αναλογεί στη δεύτερη μεγαλύτερη συνολικά από το 2006 που ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία.

Το 2017 είχαν καεί 9.878.440 τμ. Η έκταση που κάηκε φέτος είναι υπερδιπλάσια από τη συνολική έκταση του Λουξεμβούργου.

Καμία άλλη χρονιά που υπάρχει στη βάση δεδομένων δεν έχει καεί τόσο μεγάλη έκταση στην Ευρώπη σε περίοδο μέχρι τον Αύγουστο.

Η περίοδος που καταγράφονται συνήθως δασικές πυρκαγιές στη Μεσόγειο εκτείνεται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το πρόβλημα αυξάνοντας τη θερμοκρασία και την υγρασία, συνθήκες που βοηθούν στη γρηγορότερη εξάπλωση της φωτιάς, στη αύξηση της χρονικής της διάρκειας και της σφοδρότητάς της.

Ο Βίκτορ Ρέσκο ντε Ντίος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Lleida της Ισπανίας, εξηγεί ότι οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές στις αρχές Ιουλίου που εκδηλώθηκαν στη Γαλλία και στην Πορτογαλία ήταν "υπερβολικά ασυνήθιστες" και απέδειξαν πως η κλιματική αλλαγή κάνει την περίοδο των πυρκαγιών να ξεκινάει νωρίτερα και να διαρκεί περισσότερο.

Τα στοιχεία του Κέντρου καλύπτουν πυρκαγιές που ξεπερνούν σε έκταση τα 300 τμ, επομένως αν περιλαμβάνονταν και μικρότερης έκτασης φωτιές τότε ο συνολικός αριθμός της καμμένης έκτασης θα ήταν μεγαλύτερος.

Νοτιοευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα καταγράφουν δασικές πυρκαγιές σχεδόν κάθε καλοκαίρι αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες μεταφέρουν τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής πυρκαγιάς και βορειότερα με τη Γερμανία, τη Σλοβενία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας να συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πληγείσες χώρες αυτή την περίοδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

φωτιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Δασικές πυρκαγιές: Εφιαλτικό ρεκόρ καμένων εκτάσεων φέτος στην Ευρώπη

Το EFFIS εκπονεί συγκριτικές στατιστικές από το 2006 χάρη στις δορυφορικές εικόνες του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus. Η Γαλλία είχε γνωρίσει χειρότερες χρονιές την δεκαετία του 1970, πριν υπάρξουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Αλέξανδρος Εξάρχου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Εξάρχου: Ρεαλιστική στρατηγική LNG για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Την ανάγκη ρεαλιστικής ευρωπαϊκής στρατηγικής για το LNG και άμεσης αναβάθμισης των ενεργειακών υποδομών ανέδειξε ο πρόεδρος και CEO του ομίλου Aktor και CEO της ATLANTICSEE LNG TRADE Αλ. Εξάρχου στο Capital Link Forum.
Η ξήρανση του Βιστούλα
ΔΙΕΘΝΗ

Η «μπλε καρδιά» της Ευρώπης σε κίνδυνο: Το γράφημα αποκαλύπτει

Τα τελευταία 13 χρόνια στα Βαλκάνια τα φυσικά ποτάμια μειώθηκαν κατά 7%, οι τεχνητοί ταμιευτήρες αυξήθηκαν κατά 18% και χάθηκαν 2.450 χιλιόμετρα ελεύθερων ποταμών, απειλώντας τη «μπλε καρδιά» της Ευρώπης.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Επόμενος γύρος συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας ίσως στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε πως ο επόμενος γύρος συνομιλιών για την επίλυση του πολέμου με τη Ρωσία ίσως διεξαχθεί στις ΗΠΑ, με τις επόμενες συναντήσεις να σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα συνδιαμορφώνει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο Foreign Policy, πριν το ταξίδι του στην Άγκυρα, πως η διαφορά για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία εκκρεμεί δεκαετίες, αλλά η πρόοδος στις σχέσεις επιτρέπει λειτουργικό διάλογο χωρίς κινδύνους κλιμάκωσης.