ΓΔ: 893.23 1.65% Τζίρος: 80.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ευρωπαϊκά προγράμματα άνω των 735 εκατ. λέβα για τις βουλγαρικές επιχειρήσεις

Οι εταιρίες μπορούν πλέον να υποβάλουν τα σχέδια των έργων τους στην πρώτη διαδικασία βάσει του Προγράμματος της Βουλγαρίας – «Τεχνολογικός εκσυγχρονισμός».

Οι πολύ μικρές, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη Βουλγαρία θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους 735 εκατομμυρίων λέβα μέχρι το τέλος του έτους, ανακοίνωσε το κέντρο Τύπου του υπουργείου Καινοτομίας και Ανάπτυξης. Τα κονδύλια εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Καινοτομίες και Ανταγωνιστικότητα στις Επιχειρήσεις» (OPIC 2021-2027) του υπουργείου Καινοτομίας και Ανάπτυξης. Οι πόροι αυτοί θα πρέπει να επενδυθούν σε νέα μηχανήματα και λογισμικό, στην κατασκευή συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας έως 1 MWh, στη βελτίωση της ασφάλειας πληροφοριών, στον κυβερνοχώρο κ.λπ.

Οι εταιρίες μπορούν πλέον να υποβάλουν τα σχέδια των έργων τους στην πρώτη διαδικασία βάσει του Προγράμματος της Βουλγαρίας«Τεχνολογικός εκσυγχρονισμός». Έχει συνολικό προϋπολογισμό 260 εκατ. λέβα και απευθύνεται κυρίως σε κατασκευαστικές εταιρίες - για φάρμακα, υπολογιστές ή οπτικά υλικά, τρόφιμα, ποτά, ένδυση κ.λπ. Επίσης, επιλέξιμες για χρηματοδότηση είναι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη συλλογή και διάθεση απορριμμάτων ή την ανακύκλωση υλικών, τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, καθώς και εταιρίες με αρχιτεκτονικές, μηχανολογικές ή ερευνητικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες.

Ανάλογα με το μέγεθος και τις ανάγκες τους, οι εταιρίες μπορούν να λάβουν από 35.000 έως 700.000 λέβα για την αγορά εξοπλισμού ώστε να δημιουργήσουν νέες γραμμές παραγωγής και νέα προϊόντα. Η υποστήριξη αναμένεται να φτάσει σε 700 έως 1.000 εταιρίες. Άλλες 3.000 επιχειρήσεις θα βοηθηθούν με τις επόμενες τέσσερις διαδικασίες του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του OPIC. Έως το τέλος του καλοκαιριού θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επιχορήγησης 30,6 εκατ. λέβα για λύσεις στην Τεχνολογία Πληροφορίας και Επικοινωνίας. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα ανοίξει ένα πρόγραμμα 200 εκατ. λέβα για την κατασκευή συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για παραγωγή ενέργειας. Αναμένεται να επιτευχθεί μεγαλύτερη ενεργειακή αυτάρκεια των επιχειρήσεων.

Επιπλέον 118 εκατ. λέβα θα επενδυθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν βραβευτεί με τη Σφραγίδα Αριστείας στους διαγωνισμούς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να αναπτύξουν δραστηριότητες καινοτομίας, όπως η προτυποποίηση και η επίδειξη τεχνολογιών. Περισσότερη εσωτερική έρευνα και καινοτομία θα χρηματοδοτηθεί μέσω πιλοτικής διαδικασίας στο πλαίσιο του OPIC. Θα έχει προϋπολογισμό 127 εκατ. λέβα και αναμένεται να αρχίσει στα τέλη του έτους. Θα είναι ανοιχτή σε επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ και Μπλίνκεν υπέρ της ενταξιακής προοπτικής Β. Μακεδονίας - Αλβανίας

Η Γαλλία, η οποία άσκησε την προεδρία του ΕΕ το εξάμηνο που έληξε, έχει καταθέσει μία συμβιβαστική πρόταση για την επίλυση των διαφωνιών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας.
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Περιορισμένη η συμβολή της χρηματοδότησης έργων ενεργειακής απόδοσης

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου θέτει υπό αμφισβήτηση την πραγματική προστιθέμενη αξία της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. «Πολλά έργα θα είχαν ξεκινήσει να υλοποιούνται ακόμη και χωρίς τη στήριξη αυτή», σημειώνεται.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ προτρέπει τη Βουλγαρία να επιταχύνει τους εμβολιασμούς

Η Βουλγαρία είναι το λιγότερο εμβολιασμένο κράτος μέλος μεταξύ των 27 της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης, όπου λιγότερο από το 30% του ενήλικου πληθυσμού της έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του ιού.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Bοήθεια 41 εκατ. σε τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει επίσης ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της εκστρατείας εμβολιασμού σε χώρες της Αφρικής με κρίσιμες ανθρωπιστικές ανάγκες και εύθραυστα συστήματα υγείας.
european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Τις απαντήσεις του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα εξετάζουν οι Βρυξέλλες

Έπειτα από πολλούς μήνες που είχαν παγώσει οι διαδικασίες, η ΕΕ προσπαθεί να διασώσει τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά και μελετά, μαζί με τους εταίρους της, την απάντηση του Ιράν στο τελικό κείμενο που είχε αποσταλεί στην Τεχεράνη.