ΓΔ: 823.09 2.35% Τζίρος: 50.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Τοποθέτηση νέου επικεφαλής από τον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Πρόκειται για τον κ. Σάιμον Στιλ, πρώην υπουργό στη Γρενάδα, ο οποίος έχει δραστηριοποιηθεί εδώ και αρκετά έτη με ζητήματα που αφορούν το κλίμα.

Ο Σάιμον Στιλ, πρώην υπουργός της Γρενάδας, διορίστηκε  επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα, καθώς οι "απώλειες και οι ζημιές" των χωρών στην πρώτη γραμμή που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως η δική του, είναι πλέον βασική πρόκληση των διαπραγματεύσεων για το κλίμα.

Ο επί σειρά ετών υπέρμαχος της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής θα διαδεχθεί την Μεξικάνα Πατρίσια Εσπινόσα ως εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), στους κόλπους της οποίας διεξάγονται όλες οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προβλέπονται στη Συμφωνία του Παρισιού.

Ο νέος επικεφαλής αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του "σύντομα", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Σάιμον Στιλ θα είναι στη θέση του για την προσεχή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, την COP27, στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο.

Ο διορισμός του Στιλ από τον γενικό γραμματέα εγκρίθηκε από το γραφείο της UNFCCC, που περιλαμβάνει εκπροσώπους από όλες τις περιφερειακές ομάδες.

Μέλος της κυβέρνησης της Γρενάδας, της μικρής νησιωτικής χώρας της Καραϊβικής, από τον Μάρτιο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2022, ο Σάιμον Στιλ διετέλεσε συγκεκριμένα επί πέντε χρόνια υπουργός Περιβάλλοντος και Ανθεκτικότητας στο Κλίμα, καλώντας ακατάπαυστα κατά τη διάρκεια των Διασκέψεων για το Κλίμα να γίνουν περισσότερα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του συνασπισμού υψηλών φιλοδοξιών όπου μετέχουν χώρες που πιέζουν για περισσότερο φιλόδοξους στόχους στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

«Συγχαρητήρια σε έναν από τους πιο αφοσιωμένους υπερασπιστές του κλίματος στην Καραϊβική», αντέδρασε στο Twitter η Συμμαχία Μικρών Νησιωτικών Κρατών (AOSIS), της οποίας η Γρενάδα είναι μέλος.

«Συγχαρητήρια στον Σάιμον Στιλ. Συνεργάστηκα πολύ στενά με τον Σάιμον τα τελευταία δύο χρόνια και ξέρω ότι θα κάνει υπέροχη δουλειά», σχολίασε στο Twitter ο πρόεδρος της Διάσκεψης για το Κλίμα COP26 'Αλοκ Σάρμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

united, nations, OHE
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ οι κυβερνήσεις πρέπει να αυξήσουν τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων, να ενισχύσουν τη βοήθεια στις ευάλωτες χώρες και να ξοδέψουν περισσότερα για την αποκατάσταση των ζημιών της κλιματικής αλλαγής.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ακραία πείνα αυξήθηκε κατά 126% από το 2016 λόγω κλιματικής αλλαγής

Σύμφωνα με την βρετανική Oxfam οι χώρες που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική κρίση είναι αυτές που υποφέρουν από αυτήν σημειώνοντας πως οι χώρες της G20 ευθύνονται για περισσότερα από τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Απειλείται από την κλιματική αλλαγή ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός

Ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός είναι πλέον πολύ ευάλωτος στις σκληρές και αυξανόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η "αδράνεια" των ηγετών για το κλίμα κινδυνεύει να μειώσει τις λίγες ευκαιρίες για ένα "βιώσιμο μέλλον" στον πλανήτη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.
Amazon Forest-Brazilia-apopsilosi
ΔΙΕΘΝΗ

Δέσμευση ΕΕ να δαπανήσει 1 δισ. για την προστασία των δασών στον κόσμο

Περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων κάποιες από αυτές που επικρίνονται για έντονη αποψίλωση, όπως η Βραζιλία, δεσμεύτηκαν σήμερα για τον τερματισμό της ως το 2030 στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26.
ΔΙΕΘΝΗ

Πολλαπλές απειλές για την υφήλιο δημιουργεί η κλιματική αλλαγή

Τις σφοδρές επιπτώσεις σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο της κλιματικής αλλαγής παρουσιάζουν σε εκθέσεις τους το υπ. Εσωτερικής Ασφάλειας και Άμυνας και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.