ΓΔ: 1185.6 -0.52% Τζίρος: 30.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:39:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurozone-rise-on-inflation
Φωτο: Shutterstock

Νέα εκτίναξη του πληθωρισμού σε Βρετανία, έφθασε στο 10,1% τον Ιούλιο

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων είχε τη μεγαλύτερη συμβολή μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου, ανέφερε η βρετανική στατιστική υπηρεσία ONS, η οποία τονίζει ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί. 

Σε νέο υψηλό 40 ετών εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούλιο, φθάνοντας στο 10,1% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που την τοποθετούσε στα 9,8%, ενώ τον Ιούνιο είχε διαμορφωθεί στο 9,4%. 

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων είχε τη μεγαλύτερη συμβολή μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου, ανέφερε η βρετανική στατιστική υπηρεσία ONS, η οποία τονίζει ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί. 

Από την πλευρά της η Τράπεζα της Αγγλίας έχει πραγματοποιήσει έξι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων καθώς προσπαθεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και νωρίτερα αυτόν τον μήνα προχώρησε στη μεγαλύτερη ενιαία αύξηση από το 1995, ενώ προέβλεψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εισέλθει στη μεγαλύτερη ύφεση από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Η Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 13,3% τον Οκτώβριο. Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος Λιζ Τρας και Ρίσι Σουνάκ, ένας εκ των οποίων θα διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία στις 5 Σεπτεμβρίου, δέχονται αυξανόμενες πιέσεις να προσφέρουν ριζοσπαστικές λύσεις στην ιστορική κρίση του κόστους ζωής της χώρας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, το ανώτατο όριο των ενεργειακών τιμών του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να αυξηθεί σε 4.266 λίρες (5.170 δολάρια) ετησίως στις αρχές του επόμενου έτους από τις τρέχουσες 1.971 λίρες, με πολλά νοικοκυριά να επιλέγουν ήδη μεταξύ θέρμανσης και φαγητού.

Οι πραγματικοί μισθοί στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 3% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του ONS που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, η πιο απότομη μείωση που έχει καταγραφεί ποτέ. Παρά το γεγονός ότι ο μέσος μισθός χωρίς τα μπόνους αυξήθηκε κατά 4,7%, το κόστος ζωής ξεπερνά κατά πολύ την αύξηση των μισθών και συμπιέζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Η μετανάστευση μπορεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό στη Βρετανία

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία φτάνει το 8,7% και είναι από τους υψηλότερους στην ομάδα των G7, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι οι αριθμοί της νόμιμης μετανάστευσης είναι «υπερβολικά υψηλοί».
Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σούνακ θα ζητήσει τη συγκράτηση των τιμών λιανικής από τα σούπερ μάρκετ

Το γραφείο του Bρετανού πρωθυπουργού βρίσκεται σε συζητήσεις με τα σούπερ μάρκετ με στόχο μια συμφωνία παρόμοια με αυτή στη Γαλλία, όπου οι μεγάλοι πωλητές λιανικής χρεώνουν το «χαμηλότερο δυνατό ποσό», ανέφερε η Telegraph.