ΓΔ: 1424.77 1.21% Τζίρος: 176.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στο χαμηλότερο επίπεδο 18 μηνών υποχώρησε ο δείκτης ΡΜΙ της ευρωζώνης

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες, ελαφρώς υψηλότερα από τις 49 που ανέμεναν οι αναλυτές, εμφανίζοντας πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη μειώθηκε για δεύτερο μήνα, σηματοδοτώντας ότι οι φόβοι για ύφεση μπορεί ήδη να επαληθευτούν, καθώς ο πληθωρισμός αποδυναμώνει τη ζήτηση και η αναταραχή εισχωρεί σε όλο και περισσότερους τομείς.

Ενώ η πτώση του Αυγούστου οφείλεται στη μεταποίηση, η ανάκαμψη μετά το lockdown στις υπηρεσίες, όπως ο τουρισμός, σχεδόν σταμάτησε, καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν απότομες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και των τροφίμων, σύμφωνα με την έρευνα της  S&P Global.

Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 49,2 μονάδες, δηλαδή βρέθηκε σε τροχιά συρρίκνωσης, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα διαμορφώνονταν στις 49.

Τα στοιχεία «δείχνουν μια οικονομία σε συρρίκνωση κατά το τρίτο τρίμηνο», δήλωσε ο οικονομολόγος της S&P Global Andrew Harker. «Η μείωση της παραγωγής παρατηρείται πλέον σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τις εταιρείες βασικών υλικών και αυτοκινήτων μέχρι τον τουρισμό και τις εταιρείες ακινήτων, καθώς η οικονομική αδυναμία αποκτά ευρύτερο χαρακτήρα».

Η Γερμανία ήταν ένα ιδιαίτερα αδύναμο σημείο, σημειώνοντας την πιο απότομη μείωση της παραγωγής από τον Ιούνιο του 2020, καθώς σπεύδει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο εν μέσω της πτώσης των αποστολών μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη Γαλλία, εν τω μεταξύ, η δραστηριότητα συρρικνώθηκε για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο.

Η κατάσταση αποτελεί δίλημμα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αυξάνει τα επιτόκια για να περιορίσει τον πιο έντονο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών, ακόμη και όταν η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές είναι μεγάλη και η οικονομική δυναμική εξασθενεί.

Μηνύματα συρρίκνωσης στέλνει η οικονομία της ευρωζώνης

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ