ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το τσεχικό κοινοβούλιο εγκρίνει τα πρωτόκολλα εισδοχής Σουηδίας και Φινλανδίας

Η τσεχική Γερουσία την είχε εγκρίνει νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το τελευταίο βήμα είναι να υπογράψει την επικύρωση ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν.

Ενέκριναν τα πρωτόκολλα εισδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO τα δύο σώματα του κοινοβουλίου της Τσεχίας. Πρόκειται για τη σημαντικότερη διεύρυνση του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού εδώ και χρόνια. Η τσεχική κάτω Βουλή ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα την εισδοχή των δύο σκανδιναβικών χωρών στο NATO σε ολονύχτια συνεδρίασή της που ολοκληρώθηκε νωρίς σήμερα. Η τσεχική Γερουσία την είχε εγκρίνει νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το τελευταίο βήμα είναι να υπογράψει την επικύρωση ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν. Ο 77χρονος πρόεδρος υποστηρίζει τα σχέδια για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. Για δεκαετίες η Φινλανδία και η Σουηδία αρνούνταν να επιδιώξουν μια εισδοχή στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τους πολιτικούς υπολογισμούς τους, καθώς μεγάλες πλειοψηφίες και στις δύο χώρες θεώρησαν ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά τους. Για να επικυρωθεί η εισδοχή των δύο χωρών στο NATO θα πρέπει και τα 30 σημερινά κράτη μέλη του να την εγκρίνουν. Μαζί με την Τσεχική Δημοκρατία, πάνω από είκοσι χώρες έχουν δώσει μέχρι στιγμής το πράσινο φως.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Φινλανδός ΥΠΕΞ: Η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη εμποδίζει τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ

Η φινλανδική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να ενταχθεί μαζί με τη Σουηδία και μπορεί, αν θέλει, να καθυστερήσει την τελική έγκριση στο κοινοβούλιο της για να περιμένει τη γείτονα.
stoltenberg-nato
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Άγκυρα ο Γ. Στολτενμπεργκ για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επισκέπτεται την Τουρκία έχοντας στην ατζέντα των συνομιλιών την παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών και την θέση της Άγκυρα για τις σκανδιναβικές χώρες που κατηγορεί πως υποθάλπουν τρομοκράτες.
stoltenberg-nato
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γένς Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 4 Νοεμβρίου

«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα έλθει στις 4 Νοεμβρίου» είπε τουρκική πηγή, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον θα γίνει δεκτός από τον Ερντογάν στις 8 Νοεμβρίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Σολτς: Στην τελική ευθεία η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε τη σημασία να ενισχυθούν τα σύνορα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Βορρά, ενώ η Ρωσία προσπαθεί να χαράξει εκ νέου τα σύνορα. Θα τηρηθεί το μνημόνιο με την Τουρκία ανέφερε η Σουηδή πρωθυπουργός.