ΓΔ: 2605.71 1.40% Τζίρος: 290.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη

Ζελένσκι: Η Ρωσία ετοιμάζει «αποφασιστικό πλήγμα» εναντίον της Ευρώπης

«Η Ρωσία προσπαθεί τελευταία να αυξήσει την ενεργειακή πίεση στην Ευρώπη ακόμη περισσότερο· η μεταφορά αερίου μέσω του Nord Stream σταμάτησε τελείως», ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του τη Ρωσία ότι διεξάγει ενεργειακό πόλεμο εναντίον της Ευρώπης και κάλεσε σε ενότητα. «Η Ρωσία προσπαθεί τελευταία να αυξήσει την ενεργειακή πίεση στην Ευρώπη ακόμη περισσότερο· η μεταφορά αερίου μέσω του Nord Stream σταμάτησε τελείως», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι. «Η Ρωσία θέλει να καταστρέψει τη φυσιολογική ζωή κάθε Ευρωπαίου — σε όλες τις χώρες της ηπείρου μας». Σκοπός της Μόσχας, είπε, είναι να εξασθενήσει και να εκφοβίσει τα κράτη της Ευρώπης. Πέρα από τα άρματα μάχης και τους πυραύλους, η Ρωσία χρησιμοποιεί επίσης την ενέργεια ως όπλο και αυτόν τον χειμώνα, ετοιμάζεται να καταφέρει «αποφασιστικό πλήγμα» στον ενεργειακό τομέα και μόνο η μεγαλύτερη συνοχή θα επιτρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό, συνέχισε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συντονίσουν καλύτερα τα αντίμετρα που θα εφαρμόσουν και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο», έκρινε, προσθέτοντας πως πρέπει να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία για να περιοριστούν τα έσοδά της από το πετρέλαιο και το αέριο. Το υπόβαθρο των κατηγοριών αυτών είναι ότι η Gazprom δεν ξανάρχισε τις παραδόσεις αερίου μέσω του Nord Stream 1 χθες το πρωί, όπως ήταν προγραμματισμένο. Η ρωσική ενεργειακή εταιρεία επικαλέστηκε διαρροή στον σταθμό συμπίεσης Παρτόβαγια. Στο διάγγελμά του, ο κ. Ζελένσκι στηλίτευσε εξάλλου τον τραυματισμό παιδιών σε έκθεση όπλων στην Τσερνίχιβ. Το ατύχημα αυτό ήταν «απαράδεκτο» και οι υπεύθυνοι για αυτό θα τιμωρηθούν, διεμήνυσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οχήματα και εμπόδια Κιέβου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Φινλανδία και Νορβηγία συνεννοήθηκαν με εμάς και μίλησαν με τη Μόσχα

Οι ηγέτες Φινλανδίας και Νορβηγίας μίλησαν με τον Πούτιν σε συνεννόηση με το Κίεβο, όπως δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Άντριι Σιμπίχα, τονίζοντας τη σημασία της διπλωματικής συνεργασίας για προώθηση της ειρήνης στην Ουκρανία.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί και ίσως κλιμακωθεί

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία πιθανόν να κλιμακωθεί, ενώ υποστήριξε πως οι συνομιλίες Πούτιν με ηγέτες Φινλανδίας και Νορβηγίας δεν έφεραν κάτι νέο και ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Τρία ρωσικά δεξαμενόπλοια με ντίζελ πλέουν προς ΗΠΑ, λέει η Μόσχα

Τρία πετρελαιοφόρα με ρωσικό ντίζελ κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με Μόσχα, προκαλώντας αντιδράσεις σε Ουκρανία και Ευρώπη. Ένα τέταρτο πλοίο αναμένεται να αναχωρήσει σύντομα, στο πλαίσιο πρόσφατης συμφωνίας Πούτιν-Τραμπ.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Ευρώπη πρέπει να συμμετέχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες για Ουκρανία

Η Ευρώπη πρέπει να συμμετέχει στις συνομιλίες για την ειρήνη στην Ουκρανία, τόνισε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ δεν έχουν πετύχει να πιέσουν το Κίεβο να δεχτεί συμφωνία.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Διαπραγματεύσεις με έμφαση στις εγγυήσεις ασφαλείας για όλους

Ο Πούτιν τόνισε ότι οι συνομιλίες για την Ουκρανία πρέπει να επικεντρωθούν σε εγγυήσεις ασφαλείας για Ρωσία και Ουκρανία, αλλά και για όλη την Ευρώπη, και εξέφρασε ετοιμότητα για διάλογο με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Οι αμερικανικές εταιρίες στη Ρωσία ωφελούνται από τις κινήσεις Τραμπ

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές εταιρίες έχουν καλύτερη μεταχείριση στη Ρωσία από τις ευρωπαϊκές, λόγω των προσπαθειών του Τραμπ για ειρήνη στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, η Ρωσία αυξάνει τα μέτρα κατά ευρωπαϊκών εταιριών.