ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Volkswagen: Ενεργοποιεί το σχέδιο δημόσιας προσφοράς μετοχών της Porsche

Οι επενδυτές αναμένουν μία αποτίμηση μεταξύ των 60 και 85 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το εμπορικό σήμα της Porsche είναι δυνατό, ενώ η χρηματιστηριακή αποτίμηση άλλων εμπορικών σημάτων μειώνεται.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε την πρόθεσή της για την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) μετοχών της Porsche, ενεργοποιώντας τη διαδικασία για μία κίνηση, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες προσφορές μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο, σε μία περίοδο πληθωρισμού σε ύψη ρεκόρ, με την ενεργειακή σύγκρουση Ρωσίας - Ευρώπης να μειώνει τις τιμές των μετοχών.

Η Volkswagen προχώρησε στη δημοσιοποίηση της πρόθεσης της για την αρχική προσφορά μετοχών της Porsche στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, με τη διαδικασία να προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη της χρονιάς, ενώ πρόσθεσε ότι τόσο η διάθεση των μετοχών, όσο και ο χρόνος που αυτή θα απαιτήσει «συναρτώνται από ευρύτερες εξελίξεις στο χρηματιστήριο».

Πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν στο Reuters νωρίτερα χθες, Δευτέρα, ότι η Volkswagen είναι ενδεχόμενο να παρατείνει την περίοδο των τεσσάρων εβδομάδων για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους αγοραστές ή να προχωρήσει στη συνολική απόσυρση των σχεδίων της, στην περίπτωση που οι επενδυτές δεν δείξουν τον απαραίτητο ενθουσιασμό ώστε η όλη κίνηση να είναι αντάξια των προσδοκιών.

Οι επενδυτές αναμένουν μία αποτίμηση μεταξύ των 60 και 85 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το εμπορικό σήμα της Porsche είναι δυνατό, ενώ η χρηματιστηριακή αποτίμηση άλλων εμπορικών σημάτων πολυτελών αυτοκινήτων όπως, η Aston Martin και η Ferrari μειώνεται.

Σύμφωνα με τις πιο θετικές εκτιμήσεις, η αρχική διάθεση μετοχών της Porsche θα είναι μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του γερμανικού χρηματιστηρίου και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη από το 1999, όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία (Refinitiv).

Το Κατάρ θα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς επενδυτές, εκδηλώνοντας την πρόθεση να δεσμεύσει ποσοστό 4,99% κατά τη διαδικασία της αρχικής δημόσιας προσφοράς των μετοχών της Porsche.

Προνομιακές μετοχές θα προσφερθούν σε επενδυτές που θα επενδύσουν μικρότερα ποσά σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, σε μία προσπάθεια προσέγγισης της βάσης των πιο πιστών φίλων της Porsche

Η Volkswagen ενέκρινε την πώληση ποσοστού 25% συν μία, των κοινών μετοχών της Porsche AG στην Porsche SE, δίνοντας στις οικογένειες Πόρσε και Πιέχ, που ελέγχουν την εταιρία, μία καθορισμένη μειοψηφία και υποστηρίζοντας τις κινήσεις τους για στενότερο έλεγχο της εταιρίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η δημόσια εγγραφή της Porsche

H εισαγωγή στο χρηματιστήριο θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας και ανάμεσα στους επενδυτές περιλαμβάνονται το Εμιράτο του Κατάρ, καθώς και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της Νορβηγίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
ΔΙΕΘΝΗ

Volkswagen: Πάνω από 9 δισ. θέλει να αντλήσει από την IPO της Porsche

Τα έσοδα από τη συμφωνία θα βοηθήσουν τη Volkswagen να χρηματοδοτήσει τη μετάβαση της εταιρείας στα ηλεκτρικά οχήματα και τις επενδύσεις σε λογισμικό, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. 
ΔΙΕΘΝΗ

Στα 80 εκατ. η «καμπάνα» στη Porsche για την παραποίηση στοιχείων ρύπων

Ο διακανονισμός αφορά αποζημιώσεις της περιόδου 2005 έως και το 2020, ενώ η εταιρεία πολυτελών αυτοκινήτων έχει ανακοινώσει πως εργάζεται για την ανάπτυξη μιας λύσης για να αποζημιωθούν οι πελάτες όπως τους αναλογεί.