ΓΔ: 2204.43 -0.29% Τζίρος: 152.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:28:42
Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια
Ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια, βασικός πυλώνας ενέργειας της Ουκρανίας, φωτογραφημένος δίπλα στον Δνείπερο.

Για την Ζαπορίζια μίλησαν τηλεφωνικά οι πρόεδροι Ζελένσκι και Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ρώτησε επίσης ποιες είναι οι εξελίξεις επί του πεδίου και ζήτησε να μάθει ποιες είναι οι ανάγκες της Ουκρανίας τις οποίες θα μπορούσε να καλύψει η Γαλλία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μίλησε και πάλι τηλεφωνικά σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την «πολύ ανησυχητική» κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για τις εξελίξεις και «την κατάσταση που παραμένει πολύ ανησυχητική» και «εξέφρασαν τη στήριξή τους στη δουλειά που κάνει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)», υπογράμμισε η γαλλική προεδρία.

Ο Μακρόν ρώτησε επίσης τον Ζελένσκι ποιες είναι οι εξελίξεις επί του πεδίου και ζήτησε να μάθει ποιες είναι οι ανάγκες της Ουκρανίας τις οποίες θα μπορούσε να καλύψει η Γαλλία. Αυτήν την εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 2,8 δισεκ. δολαρίων, για το Κίεβο. Μακρόν και Ζελένσκι είχαν ήδη συζητήσει την κατάσταση στη Ζαπορίζια την περασμένη Δευτέρα. Χθες Παρασκευή ο ΙΑΕΑ ανέφερε ότι υπάρχει μπλακ-άουτ στο Ενερχοντάρ, την πόλη όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός και ότι η κατάσταση αυτή «υπονομεύει τη λειτουργία του». «Είναι απολύτως απαράδεκτο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι, ζητώντας «να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί» στην περιοχή αυτήν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η υπηρεσία ασφαλείας μιλά για έγκλημα πολέμου μετά το πλήγμα στο Λβιβ

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θεωρεί έγκλημα πολέμου τη ρωσική νυχτερινή επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στην περιοχή του Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η Συμμαχία των Πρόθυμων στηρίζει ουσιαστικά την Ουκρανία

Ο Μακρόν από το Παρίσι απέρριψε αποικιοκρατία και υποτέλεια, υπογράμμισε την ισχυρή αμυντική θέση της Γαλλίας έναντι άλλων χωρών της ΕΕ και διαβεβαίωσε για στήριξη στην Ουκρανία, δηλώνοντας πως η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για ειρήνη.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 35 χώρες στηρίζουν ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για Ουκρανία

Τριάντα πέντε χώρες επικύρωσαν τη «διακήρυξη του Παρισιού», προσφέροντας ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, με τη στήριξη των ΗΠΑ, ώστε μελλοντική συμφωνία να μην οδηγήσει σε υπονόμευση της ασφάλειάς της.
Φθινοπωρινό Παρίσι στον Σηκουάνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συζητούν στο Παρίσι για το ουκρανικό

Στο Παρίσι συναντώνται σήμερα Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας και ΗΠΑ για να εδραιώσουν ενιαία γραμμή στις εγγυήσεις ασφαλείας προς το Κίεβο και να συζητήσουν πλαίσιο διεθνούς δύναμης σε πιθανή κατάπαυση πυρός με τη Μόσχα.