ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
germany-recession
Φωτο: Shutterstock

Προειδοποίηση για συρρίκνωση του ΑΕΠ της Γερμανίας το 2023 κατά 0,3%

Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo, προέβλεπε τον Ιούνιο πως η Γερμανία θα έχει ανάπτυξη 3,7% το 2023. Στο 9,3% εκτοξεύει τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό στη χώρα.

Η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί το ερχόμενο έτος, καθώς μια μεγάλη αύξηση του κόστους της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία διαγράφει τις ευκαιρίες ανάκαμψης μετά τα lockdown εξαιτίας της πανδημίας, ανέφερε σήμερα το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου σε μια στροφή 180 μοιρών από την πρόβλεψή του πριν από τρεις μήνες.

Το ινστιτούτο είχε προβλέψει τον Ιούνιο ανάπτυξη κατά 3,7% το 2023, αλλά προβλέπει τώρα πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συρρικνωθεί κατά 0,3%. Την ίδια στιγμή, αυξάνει την πρόβλεψή του για τον πληθωρισμό του 2023 κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 9,3%. Για το 2022, το Ifo μείωσε την πρόβλεψή του για ανάπτυξη στο 1,6% από 2,5% και αύξησε την πρόβλεψή του για τον πληθωρισμό στο 8,1% από 6,8%.

«Οι μειώσεις στον εφοδιασμό αερίου από τη Ρωσία το καλοκαίρι και οι οι σημαντικές αυξήσεις τιμών που προκάλεσαν σπέρνουν τον όλεθρο στην οικονομική ανάπτυξη που ακολούθησε μετά τον κορονοϊό», δήλωσε ο Τίμο Βολμερσχόιζερ, διευθυντής οικονομικών προβλέψεων του Ifo.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα είναι ιδιαίτερα σκληρό για τους καταναλωτές, καθώς οι προμηθευτές ενέργειας προσαρμόζουν τις τιμές τους ανταποκρινόμενοι στα υψηλά προμηθευτικά κόστη, οδηγώντας τον πληθωρισμό γύρω στο 11%, σύμφωνα με το ινστιτούτο. Ως αποτέλεσμα, τα νοικοκυριά θα δουν την αγοραστική δύναμή τους να μειώνεται, με ένα κυβερνητικό πακέτο ανακούφισης να μετριάζει το πλήγμα, αλλά να αποτυγχάνει μακράν να το αντισταθμίσει, ανέφερε το ινστιτούτο.

«Η απώλεια αγοραστικής δύναμης, όπως μετράται από τη μείωση στον πραγματικό κατά κεφαλήν μισθό φέτος και το επόμενο έτος κατά περίπου 3% κάθε χρονιά, είναι υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο αφότου εισήχθη το τρέχον σύστημα εθνικών λογαριασμών το 1970», δήλωσε ο Βολμερσχόιζερ.

Οι αυξήσεις των τιμών θα εξασθενήσουν σταδιακά στη διάρκεια του επόμενου έτους, υπό την υπόθεση πως θα υπάρξει αρκετό αέριο τον χειμώνα και οι τιμές της ενέργειας θα αρχίσουν να μειώνονται την άνοιξη του 2023 το αργότερο, ανέφερε το ινστιτούτο.

Για το 2024, το Ifo, που ανήκει σε μια ομάδα ινστιτούτων οι εκτιμήσεις των οποίων αποτελούν τη βάση για τις προβλέψεις της ίδιας της κυβέρνησης, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% και πληθωρισμό στο 2,5%. Η γερμανική οικονομία αυξήθηκε ελαφρά στο δεύτερο τρίμηνο, ενισχυμένη από την αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών και της κυβέρνησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

germany-recession
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Στο 10% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, λιγότερες αποταμιεύσεις

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της Postbank, το 53,9% των Γερμανών αποταμιεύει πλέον πολύ λιγότερο έως καθόλου, εξαιτίας της επιβάρυνσης που προκαλούν οι υψηλές τιμές ενέργειας.
ΔΙΕΘΝΗ

Σολτς: Πακέτο μέτρων ανακούφισης των πολιτών θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

«Κανείς δεν πρέπει να αφεθεί μόνος με τα προβλήματά του», τόνισε ο καγκελάριος στο περιθώριο της διήμερης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιείται στο Κάστρο Μέζεμπεργκ του Βρανδεμβούργου.
germany-recession
ΔΙΕΘΝΗ

Στάσιμη η γερμανική οικονομία το β' τρίμηνο, η ανεργία έφτασε στο 5,4%

Ανεργία, πληθωρισμός και χαμηλό ΑΕΠ κάνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης που βιώνει τις χειρότερες επιπτώσεις από τη μείωση του ρωσικού φυσικού αερίου.