ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η Σλοβακία εξετάζει την επιβολή πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος

Ήδη η Σλοβακία είχε θέσει ανώτατο όριο 6,1 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας στα 61 ευρώ ανά μεγαβάτ για το 2023 και το 2024 με περίπου το 40% της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι ρυθμιζόμενο.

Με έμπνευση από την Τσεχία, ο νέος υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας Κάρελ Χίρμαν αναφέρει πως η χώρα του μπορεί να προχωρήσει στην επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και στις επιχειρήσεις όπως και στα νοικοκυριά.

Πρόσφατα η τσέχικη κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιό της να θέσει ανώτατο όριο στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τους πελάτες λιανικής. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα έχει ανώτατο όριο στις έξι κορώνες Τσεχίας (0,24 ευρώ) και η τιμή του φυσικού αερίου στις τρεις κορώνες (0,12 ευρώ). Το πλαφόν θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ έως τον Οκτώβριο για την περίοδο του επόμενου έτους.

Κατά την πρώτη του ενημέρωση του Τύπου ως υπουργός Οικονομίας, ο Χίρμαν δήλωσε ότι «αυτή είναι η κίνηση που πιθανότατα θα κάνει και η Σλοβακία». Ο πρώην ενεργειακός αναλυτής Χίρμαν ανέλαβε υπουργός Οικονομίας μετά την αποχώρηση του Ρίτσαρντ Σούλικ και του κόμματός του Ελευθερία και Αλληλεγγύη από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω των διαφωνιών με τον υπουργό Οικονομικών Ιγκόρ Μάτοβιτς.

Η Σλοβακία είχε προηγουμένως θέσει ανώτατο όριο 6,1 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας στα 61 ευρώ ανά μεγαβάτ για το 2023 και το 2024, αλλά μόνο τα πρώτα τέσσερα μεγαβάτ θα ήταν επιλέξιμα για την μειωμένη τιμή. Όλα τα παραπάνω θα τιμολογούνταν σύμφωνα με τους κανονικούς κανονισμούς. Περίπου το 40% της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ρυθμιζόμενο.

Αυτό, ωστόσο, ισχύει μόνο για τα νοικοκυριά, ενώ το τσεχικό μοντέλο εγγυάται επίσης ανώτατες τιμές για τις επιχειρήσεις. «Θα αγωνιστούμε για αυτή τη χώρα μαζί, ναι, θα κοστίσει κάτι, για να περάσουμε όλοι μαζί αυτή την περίοδο με ειρήνη και με διατήρηση της παραγωγής και του βιοτικού επιπέδου», δήλωσε ο Χίρμαν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Έλεγχοι από τα μεσάνυχτα στην Αυστρία στα σύνορα με Σλοβακία - Τσεχία

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς εισόδου του Υπουργείου Υγείας, όλοι όσοι εισέρχονται στην Αυστρία θα πρέπει να υπογράφουν εθελοντική υποχρέωση καραντίνας - διαφορετικά θα μπορούσε να απορριφθεί η είσοδος τους στη χώρα
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνες για την δημιουργία νέων μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Μια διεθνής ομάδα μελέτησε τα πρώτα στάδια της φωτοσύνθεσης και ανακάλυψε νέους τρόπους εξαγωγής ενέργειας από τη διαδικασία αυτή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους παραγωγής καθαρών καυσίμων.
MIG 29 Polish
ΔΙΕΘΝΗ

Με μαχητικά αεροσκάφη Mig-29 ενισχύει τον αγώνα της Ουκρανίας η Σλοβακία

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, η Σλοβακία θα λάβει οικονομική αποζημίωση από την ΕΕ ενώ έχει καταλήξει επίσης σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για παραδόσεις στρατιωτικού υλικού αξίας περίπου 700 εκατ. δολαρίων.