ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέα ήττα για την Google - Επιβολή προστίμου άνω των 4,1 δισεκ. ευρώ

Η απόφαση είναι μια ώθηση για την επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ μετά τις αποτυχίες σε υποθέσεις που αφορούσαν άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Intel  και η Qualcomm φέτος.

Η Google υπέστη την Τετάρτη τη δεύτερη δικαστική ήττα της σε λιγότερο από ένα χρόνο καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης συμφώνησε με τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ότι είχε καταχραστεί την κυριαρχία της, και της επέβαλε πρόστιμο 4,125 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,13 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Το πρόστιμο είναι για τη χρήση του λειτουργικού συστήματος κινητής τηλεφωνίας Android για να εμποδίσει τους ανταγωνιστές της, προσφέροντας ένα προηγούμενο για άλλες ρυθμιστικές αρχές να αυξήσουν την πίεση.

Η μονάδα του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Alphabet είχε αμφισβητήσει μια προηγούμενη απόφαση, αλλά η απόφαση επικυρώθηκε σε γενικές γραμμές από το δεύτερο ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης με την απόφαση της Τετάρτης και το πρόστιμο μειώθηκε ελάχιστα από τα 4,34 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το Reuters, πρόκειται για πρόστιμο ρεκόρ για παραβίαση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Η αντιμονοπωλιακή αρχή της ΕΕ έχει επιβάλει συνολικά 8,25 δισεκατομμύρια ευρώ σε αντιμονοπωλιακά πρόστιμα στην πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο σε τρεις έρευνες που εκτείνονται σε διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας.

Αυτή είναι η δεύτερη δικαστική ήττα για την Google, η οποία έχασε την προσφυγή της κατά προστίμου ύψους 2,42 δισ. ευρώ (2,42 δισ. δολάρια) πέρυσι, στην πρώτη από τις τρεις υποθέσεις.

«Το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό την απόφαση της Επιτροπής ότι η Google επέβαλε παράνομους περιορισμούς στους κατασκευαστές κινητών συσκευών Android και στους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της μηχανής αναζήτησής της», ανέφερε το δικαστήριο.

«Προκειμένου να αντικατοπτρίζει καλύτερα τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της παράβασης, το Γενικό Δικαστήριο κρίνει ωστόσο σκόπιμο να επιβάλει πρόστιμο ύψους 4,125 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Google, με το σκεπτικό του να διαφέρει σε ορισμένα σημεία από εκείνο της Επιτροπής», ανέφεραν οι δικαστές.

Η Google, η οποία μπορεί να ασκήσει έφεση επί νομικών θεμάτων στο Δικαστήριο της ΕΕ, το ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο, εξέφρασε την απογοήτευσή της.

«Είμαστε απογοητευμένοι που το Δικαστήριο δεν ακύρωσε πλήρως την απόφαση. Το Android έχει δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για όλους, όχι λιγότερες, και υποστηρίζει χιλιάδες επιτυχημένες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε εκπρόσωπος.

Η απόφαση είναι μια ώθηση για την επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ μετά τις αποτυχίες σε υποθέσεις που αφορούσαν άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Intel  και η Qualcomm φέτος.

Η Βεστάγκερ έχει καταστήσει την καταστολή της κατά της Big Tech χαρακτηριστικό γνώρισμα της δουλειάς της, μια κίνηση που έχει ενθαρρύνει τις ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Αυτή τη στιγμή ερευνά την επιχείρηση ψηφιακής διαφήμισης της Google, τη συμφωνία διαφημίσεων Jedi Blue με τη Meta, τους κανόνες του App Store της Apple,  την αγορά και τη χρήση δεδομένων της Meta και τις πρακτικές διαδικτυακών πωλήσεων και αγοράς της Amazon.

Το Δικαστήριο συμφώνησε με την εκτίμηση της Επιτροπής ότι η κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone Apple δεν βρισκόταν στην ίδια αγορά και επομένως δεν μπορούσε να αποτελέσει ανταγωνιστικό περιορισμό έναντι του Android.

Η υποστήριξη του δικαστηρίου θα μπορούσε να ενισχύσει την αντιμονοπωλιακή υπηρεσία της ΕΕ στις έρευνές της σχετικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές της Apple στην αγορά streaming μουσικής, όπου η ρυθμιστική αρχή λέει ότι η εταιρεία κυριαρχεί.

Η FairSearch, η καταγγελία της οποίας το 2013 πυροδότησε την υπόθεση της ΕΕ, δήλωσε ότι η απόφαση θα ενισχύσει περαιτέρω τους κανόνες ορόσημο της Βεστάγκερ για την τεχνολογία με στόχο τον περιορισμό των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος.

«Αυτή η νίκη θα ενθαρρύνει την Επιτροπή στην επιβολή του νέου κανονισμού της που περιορίζει τη Μεγάλη Τεχνολογία, του νόμου για τις ψηφιακές αγορές», δήλωσε ο δικηγόρος της Thomas Vinje.

Η Επιτροπή στην απόφασή της του 2018 ανέφερε ότι η Google χρησιμοποίησε το Android για να εδραιώσει την κυριαρχία της στη γενική αναζήτηση στο διαδίκτυο μέσω πληρωμών σε μεγάλους κατασκευαστές και φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας και περιορισμών.

Η Google δήλωσε ότι ενήργησε όπως αμέτρητες άλλες επιχειρήσεις και ότι τέτοιες πληρωμές και συμφωνίες βοηθούν να παραμείνει το Android ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα, επικρίνοντας την απόφαση της ΕΕ ως μη συμβατή με την οικονομική πραγματικότητα των πλατφορμών λογισμικού για κινητά τηλέφωνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

google, artificial intelligence
ΔΙΕΘΝΗ

Στην απόλυση 12.000 εργαζομένων προχωράει και η Google

Ο τεχνολογικός κολοσσός θα μειώσει κατά 6% το προσωπικό του παγκοσμίως καθώς τα έσοδα και τα κέρδη που καταγράφει δεν έχουν ικανοποιήσει τους επενδυτές, ενώ και το τμήμα cloud έχει μείνει πίσω στον ανταγωνισμό.
google, artificial intelligence
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ρώσοι μπλοκάρουν σε περιοχές της Ουκρανίας την πρόσβαση στο Google

Οι φιλορωσικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει τις περιοχές του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ αναφέρουν πως το Google προωθεί την βία και τρομοκρατία εις βάρος των Ρώσων. Ζητούν να συμμορφωθεί με το νόμο και την ηθική.
google, artificial intelligence
ΔΙΕΘΝΗ

Η Google θα διαγράφει στοιχεία γεωεντοπισμού γυναικών που πηγαίνουν για άμβλωση

Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούσαν ότι τα προσωπικά δεδομένα γυναικών που έκαναν άμβλωση ή αυτά των προσώπων που τις βοήθησαν ενδέχεται να διατηρούνται παρά τη θέλησή τους.
google, artificial intelligence
ΔΙΕΘΝΗ

Ετοιμάζεται για χρεοκοπία η Google Ρωσίας μετά την κατάσχεση λογαριασμών

Ωστόσο υπηρεσίες που προσφέρονται χωρίς οικονομική χρέωση, όπως η έρευνα στο διαδίκτυο, αλλά και το YouTube θα εξακολουθήσουν να είναι διαθέσιμες, όπως δήλωσε χθες, Τετάρτη ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.