ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Ανάπτυξη 4,1% προβλέπει ο προϋπολογισμός της Ρουμανίας

Ο πρωθυπουργός Λ. Όρμπαν, δήλωσε ότι η Ρουμανία δεν βρίσκεται σε κατάσταση όπου διαμορφώνεται ανάγκη για τη χορήγηση δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ανάπτυξη 4,1% της οικονομίας, έλλειμμα προϋπολογισμού 3,59% και ποσοστό ανεργίας στο 3,1%, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2020, σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών της Ρουμανίας.

Οι επενδύσεις είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά και υπογραμμίζονται, επίσης, οι θετικές επιπτώσεις από την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων. Το 2020, οι επενδύσεις αναμένεται να αντιστοιχούν σε μερίδιο 4,5% επί του συνόλου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), αυξημένες κατά 6,3 δισ. λέι (1 ευρώ= 4,77 λέι) σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 10,6 δισ. ευρώ το 2020, με μερίδιο στο ΑΕΠ 4,5%, μειωμένο σε σχέση με το 2019.

Το 2020 αναμένεται αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά 1,9%, ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι πέρα από το επίπεδο του 3,1% στο τέλος του επόμενου έτους θα διαμορφωθεί στο 3,0%.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, για την διαμόρφωση του προϋπολογισμού 2020, ενός αξιόπιστου και υπεύθυνου προϋπολογισμού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ελήφθησαν υπόψη παράμετροι που έχουν την ικανότητα να αποσοβήσουν μελλοντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους, καθώς και να ενισχύσουν την οικονομική σταθερότητα, τη χρηματοδότηση και τη δυναμική της οικονομίας, τη στήριξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των επενδυτών.

Ο προϋπολογισμός του 2020 είναι - υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομικών - το πρώτο βήμα για να διαμορφωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε ποσοστό κάτω του 2% του ΑΕΠ (σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος).

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Λούντοβιτς Όρμπαν, δήλωσε ότι η Ρουμανία δεν βρίσκεται σε κατάσταση όπου διαμορφώνεται ανάγκη για τη χορήγηση δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Δεν βρισκόμαστε σε τέτοια κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Όρμπαν, προσθέτοντας ότι «σε γενικές γραμμές, μία συμφωνία με το ΔΝΤ είναι αναγκαία όταν δεν υπάρχουν οι δυνατότητες εξεύρεσης οικονομικών πόρων για τη στήριξη (κάλυψη) των ελλειμμάτων. Δεν είμαστε σε τέτοια κατάσταση».

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνονται και στον προϋπολογισμό του 2020, αποτελούν τα πρώτα στάδια για την διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 3%, επίπεδα προβλεπόμενα και αποδεκτά από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι' αυτόν τον λόγο - σημείωσε ο κ. Όρμπαν - η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα που έχουν τη δυνατότητα να ισορροπήσουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

covid-19-metallaxi-koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανία: Ζητά τη βοήθεια της ΕΕ λόγω έξαρσης των κρουσμάτων COVID-19

Μέχρι στιγμής, έχουν παραδοθεί στη χώρα 200 συμπυκνωτές οξυγόνου από την Ολλανδία, 50 συμπυκνωτές οξυγόνου από την Πολωνία, 5.200 φιαλίδια μονοκλωνικών αντισωμάτων από την Ιταλία, 15 αναπνευστήρες και 8 συμπυκνωτές οξυγόνου από τη Δανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Μέτρα για τη στήριξη οικονομίας και επιχειρήσεων παίρνει η Ρουμανία

Τα πιο σημαντικά μέτρα που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ευέλικτες κατανομές μεταξύ ταμείων και ευέλικτα κονδύλια μεταξύ των επιχειρησιακών προγραμμάτων, που υποστηρίζουν όλες τις ρουμανικές επιχειρήσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανία: Πρόστιμα στους πολίτες που δεν προστατεύονται από τον κοροναϊό

Ένας άνδρας στη Ρουμανία συνελήφθη και τιμωρήθηκε με πρόστιμο 2.000 ευρώ για τη μη τήρηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας για όσους επέστρεψαν στη χώρα από περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα κοροναϊού.
ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανία: Προβλέπεται επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης το 2020

Οικονομικοί αναλυτές από την UniCredit Bank εμφανίζονται σχετικά απαισιόδοξοι για την προοπτική της ρουμανικής οικονομίας το τρέχον έτος, τοποθετώντας τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στο 2,6%, έναντι του αρχικά εκτιμώμενου 4,2%.
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 1,72 εκατ. τουρίστες στο Βουκουρέστι το α' δεκάμηνο του 2019

Σύμφωνα με το INS, το α' δεκάμηνο του 2019, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία στο Βουκουρέστι ανήλθε σε 2,99 εκατομμύρια με τις περισσότερες από αυτές να καταγράφονται τον Οκτώβριο του 2019 (343.720).