ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Rosneft, Russia, Rossia, Petrelaio, Crude Oil
Φωτο: Shutterstock

Η Rosneft ίσως προσφύγει δικαστικά κατά της κρατικοποίησης της θυγατρικής της

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, η απόφαση ελήφθη όταν διαπιστώθηκε ότι η συνέχιση της επιχειρηματικής λειτουργίας της εταιρίας κινδύνευε λόγω της μητρικής ρωσικής εταιρίας.

Την έντονη αντίδραση του ομίλου Rosneft προκάλεσε η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για την υπαγωγή σε κρατικό έλεγχο της Rosneft Deutschland, θυγατρικής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού. Ο όμιλος κατήγγειλε μια «παράνομη απόφαση» που συνιστά «παραβίαση όλων των θεμελιωδών αρχών μιας οικονομίας της αγοράς». Σε δελτίο Τύπου, ο ρωσικός όμιλος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη. Ωστόσο, εμφανίζεται έτοιμος να συζητήσει νέο συμβόλαιο της Rosneft Deutchland με τον διαχειριστή, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις όσον αφορά τις πληρωμές για την προμήθεια πετρελαίου, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Νωρίτερα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπογράμμισε πως πρόκειται για μια «αναπόφευκτη και μεγάλη απόφαση ενεργειακής πολιτικής για την προστασία» της Γερμανίας.

Η κυβέρνηση, τόνισε, «διασφαλίζει ότι η Γερμανία θα εφοδιάζεται με πετρέλαιο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα (…) Η Ρωσία δεν είναι πλέον αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας». H Rosneft Deutschland αντιπροσωπεύει περίπου το 12% της συνολικής ικανότητας επεξεργασίας πετρελαίου στη Γερμανία και το διυλιστήριο του Σβεντ εξυπηρετεί σχεδόν εξ ολοκλήρου τις ανάγκες του Βερολίνου, των βορειονατολικών κρατιδίων της Γερμανίας και τμήματος της δυτικής Πολωνίας και από το 1963 προμηθευόταν πετρέλαιο αποκλειστικά από τον αγωγό «Ντρούζμπα» («Φιλία»). Από τον Αύγουστο τουλάχιστον το 20% του πετρελαίου στο Σβεντ προέρχεται από τις ΗΠΑ, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την εξασφάλιση περισσότερων εναλλακτικών. Μαζί με το PCK, η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Αρχή αναλαμβάνει τον έλεγχο και των μετοχών της εταιρίας στα διυλιστήρια MiRo της Καρλσρούης και Bayernoil στο Φόμπουργκ.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, η απόφαση ελήφθη όταν διαπιστώθηκε ότι η συνέχιση της επιχειρηματικής λειτουργίας της εταιρίας κινδύνευε λόγω της μητρικής ρωσικής εταιρίας. Κεντρικοί πάροχοι κρίσιμων υπηρεσιών, προμηθευτές, μεταφορείς, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες πληροφορικής, τράπεζες και πελάτες δεν ήταν πλέον πρόθυμοι να συνεργαστούν με τη Rosneft - ούτε με τα διυλιστήρια στα οποία κατείχε μετοχές. Το νομικό πλαίσιο για την απόφαση της κυβέρνησης είναι το άρθρο 17 του Νόμου για την Ενεργειακή Ασφάλεια, σύμφωνα με το οποίο μια εταιρία η οποία λειτουργεί υποδομές ζωτικής σημασίας στον ενεργειακό τομέα μπορεί να τεθεί υπό κηδεμονία, εάν θεωρηθεί ότι υπάρχει συγκεκριμένος κίνδυνος ότι χωρίς αυτό δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, με τον κίνδυνο υποβάθμισης της ασφάλειας εφοδιασμού. Ο διαχειριστής της εταιρίας από σήμερα και σε πρώτη φάση για έξι μήνες είναι πλέον η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, όπως δημοσιεύεται στην Ομοσπονδιακή Εφημερίδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

berbong-germania
ΔΙΕΘΝΗ

Σκληρή κριτική της Γερμανίας προς Κίνα μετά την επίσκεψη Σι στη Ρωσία

Όπως ανέφερε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών η Κίνα δεν ανταποκρίθηκε στην ευθύνη και το ρόλο που έχει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εκφράζοντας την απογοήτευσή της για τις κινεζικές θέσεις στο ζήτημα της Ουκρανίας.
Olaf Scholz, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Σόλτς για ένταλμα σύλληψης Πούτιν: Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε εντάλματα σύλληψης χθες για δύο πρόσωπα σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία, τον Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και την Μαρία Αλεκσέγεβνα Λβόβα-Μπέλοβα.
berbong-germania
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία καλεί τη Ρωσία να παραμείνει στη συμφωνία για τα πυρηνικά

Στο περιθώριο της συνάντησης των G20 στην Ινδία, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Ρώσο ομόλογο της να επιστρέψει η χώρα στην πλήρη εφαρμογή της New Start, καθώς η Μόσχα επιμένει στην αναστολή της συμμετοχής της.
Olaf Scholz, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Σιγουριά Σόλτς πως ο Πούτιν δεν θα επιτύχει τους στόχους του στην Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε πως η ΕΕ θα στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, σημειώνοντας πως η χώρα αποτελεί κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας, ωστόσο τόνισε πως το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να εμπλακεί σε απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία.
Leopard-Rheinmettall
ΔΙΕΘΝΗ

Στην τελική ευθεία η αποστολή των γερμανικών Leopard στην Ουκρανία

Τα άρματα θα προέλθουν από την αμυντική βιομηχανία - 88 από την Rheinmetall και 99 από τον όμιλο FGG, η χρηματοδότηση για την επισκευή τους ωστόσο δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί. Αρνητική η Γερμανία για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο.
Olaf Scholz, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν δεν απείλησε εμένα ούτε τη Γερμανία, λέει ο Όλαφ Σολτς

Ο καγκελάριος δήλωσε πως από τις συνομιλίες που είχε με τον Πούτιν κατέστη σαφές πως έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».