ΓΔ: 1045.84 1.47% Τζίρος: 66.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Russia, Rossia, Kyroseis, Sanctions
Φωτο: Shutterstock

«Στοπ» στην είσοδο Ρώσων πολιτών βάζουν 4 ευρωπαϊκές χώρες

Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, και Πολωνία δεν θα επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα Ρώσων πολιτών για τουρισμό, για επιχειρηματικές, αθλητικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες. Εξαιρούνται οι Ρώσοι αντιφρονούντες.

Τα τρία κράτη της Βαλτικής Θάλασσας, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, και η Πολωνία θέτουν σήμερα από κοινού σε εφαρμογή περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για τη μείωση των Ρώσων που θα μπορούν να εισέρχονται στο έδαφός τους, σε αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Και οι τέσσερις χώρες δεν θα επιτρέπουν από σήμερα σε Ρώσους με θεωρήσεις διαβατηρίων που τους εγγυώνται την πρόσβαση στον χώρο Σένγκεν την είσοδο για τουρισμό, για επιχειρηματικές, αθλητικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες.

Προβλέπονται κάποιες εξαιρέσεις, για παράδειγμα σε περιπτώσεις Ρώσων μονίμων κατοίκων των χωρών αυτών, αντιφρονούντων, καθώς και για ανθρωπιστικούς λόγους. Ήδη, και οι τέσσερις χώρες είχαν πρακτικά πάψει να εκδίδουν τέτοιες βίζες και άδειες μόνιμης παραμονής Ρώσων στην επικράτειά τους.

Αν και ήταν δυνατό πολίτες της Ρωσίας με θεωρήσεις διαβατηρίου για τον χώρο Σένγκεν (26 κράτη) να εισέρχονται σε αυτόν μέσω των τεσσάρων κρατών, από σήμερα δεν υπάρχει πλέον τέτοια δυνατότητα. Απαγορεύεται η είσοδος σε Ρώσους που έχουν βίζες για τον χώρο Σένγκεν ανεξαρτήτως του ποια χώρα τους τις χορήγησε.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας παρότρυνε και άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσουν την είσοδο στους Ρώσους. Το μέτρο συναντά έντονες επιφυλάξεις και ενστάσεις από πλευράς άλλων κυβερνήσεων. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε στην εργαλειοθήκη μας για να αναγκάσουμε τη Ρωσία να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο», επιχειρηματολόγησε η κυρία Κάλας προχθές Σάββατο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνείς αντιδράσεις στην απόφαση Πούτιν για πυρηνικά στη Λευκορωσία

Το Παρίσι καλεί της Μόσχα να επιδείξει υπευθυνότητα και να υπαναχωρήσει από αυτή την αποσταθεροποιητική συμφωνία, ενώ η Λιθουανία ρίχνει στο τραπέζι την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
MIG 29 Polish
ΔΙΕΘΝΗ

Με μαχητικά αεροσκάφη Mig-29 ενισχύει τον αγώνα της Ουκρανίας η Σλοβακία

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, η Σλοβακία θα λάβει οικονομική αποζημίωση από την ΕΕ ενώ έχει καταλήξει επίσης σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για παραδόσεις στρατιωτικού υλικού αξίας περίπου 700 εκατ. δολαρίων.
ΔΙΕΘΝΗ

Εξαρθρώθηκε ρωσικό δίκτυο κατασκόπων που δρούσε στην Πολωνία

Όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της χώρας έκανε λόγο για πραγματική απειλή καθώς οι συλληφθέντες εργάζονταν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και προετοίμαζαν ενέργειες σαμποτάζ στην Πολωνία.
MIG 29 Polish
ΔΙΕΘΝΗ

Η Πολωνία έτοιμη να ενισχύσει την Ουκρανία με 30 μαχητικά MiG-29

Η Βαρσοβία θα διαθέσει τα σοβιετικά αεροπλάνα που υπηρετούν στην ανατολική πτέρυγα του NATO, ενώ και η Σλοβακία είναι διατεθειμένη να στείλει τα δικά της μαχητικά. Τα περισσότερα από αυτά ανήκαν στην πρώην Ανατολική Γερμανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Τα βέλη της προς τη Ρωσία στρέφει η Πολωνία μετά τη νέα κυβερνοεπίθεση

Ο Γιανούς Σιτζίνσκι, κυβερνητικός αξιωματούχος υπεύθυνος για την ψηφιοποίηση, δήλωσε πως η Βαρσοβία έχει πληροφορίες που καθιστούν πολύ πιθανή η επίθεση χάκερ να συντονίστηκε από τη Μόσχα.
Medvedev
ΔΙΕΘΝΗ

Μεντβέντεφ σε παραλήρημα: Η Ρωσία θα φτάσει ως τα σύνορα της Πολωνίας

Σε ένα επιθετικό μήνυμα, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας σημείωσε πως η Μόσχα αναμένει να νικήσει στην Ουκρανία, και προέβλεψε την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Δύση μετά το τέλος του πολέμου.