ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:21:29 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
telergasia, Tilergasia, Ergasia
Φωτο: Unsplash

Βέλγιο: Υπεδιπλασιάστηκε η τηλεργασία μέσα σε τέσσερα χρόνια

Οι κάτοικοι των Βρυξελλών δουλεύουν με τηλεργασία πιο τακτικά, με το 43% των ερωτηθέντων να τηλεργάζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, σε σύγκριση με το 28% στη Βαλλονία και το 33% στη Φλάνδρα.

Αυξάνεται η τηλεργασία στο Βέλγιο και επηρεάζει τις συνήθειες κινητικότητας των Βέλγων, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 1.250 Βέλγων εργαζομένων μεταξύ 21 Ιουνίου και 5 Ιουλίου 2022, όπως εξηγεί η FPS Mobility and Transport σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (19 Σεπτεμβρίου).

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, όπως αναφέρει το Euroactiv, το ποσοστό των τηλεργαζομένων έχει υπερδιπλασιαστεί στο Βέλγιο: το 2018, το 17% των Βέλγων εργάζονταν από απόσταση τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα σε σύγκριση με το 32% σήμερα, αναφέρει το δελτίο τύπου, μια τάση που οφείλεται κυρίως στα υγειονομικά μέτρα COVID-19.

Οι κάτοικοι των Βρυξελλών δουλεύουν με τηλεργασία πιο τακτικά, με το 43% των ερωτηθέντων να τηλεργάζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, σε σύγκριση με το 28% στη Βαλλονία και το 33% στη Φλάνδρα.

Η τηλεργασία επιτρέπει στους εργαζομένους να εξοικονομούν χρόνο και να έχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Όσον αφορά την κινητικότητα, η έρευνα σημειώνει ότι, το 2022, 35 εκατομμύρια χιλιόμετρα που διανύονται καθημερινά αποφεύγονται χάρη στην τηλεργασία, εκ των οποίων τα 14 εκατομμύρια χιλιόμετρα γίνονται με αυτοκίνητο.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το ποσοστό των τηλεργαζομένων αυξάνεται με την απόσταση μεταξύ κατοικίας και χώρου εργασίας. Περισσότερο από το 50% των ερωτηθέντων που ζουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων από τον χώρο εργασίας τους εργάζονται από απόσταση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Η τηλεργασία έχει επίσης αλλάξει τους τρόπους μεταφοράς που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι, στρεφόμενοι σε πιο βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το ποδήλατο, το τρένο και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Με την τηλεργασία, σχεδόν το 30% των Βέλγων δηλώνουν ότι έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ποδήλατο για να πάνε στη δουλειά τους.

Εξάλλου, μεταξύ των τηλεργαζομένων, το τρένο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πιο δημοφιλή (61%) από ό,τι μεταξύ των μη τηλεργαζομένων (40%).

Μια άλλη θετική πτυχή για την κινητικότητα είναι ότι η τηλεργασία επιτρέπει την κατανομή των μετακινήσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της εβδομάδας. Οι μετακινήσεις για ψώνια και υπηρεσίες αυξάνονται τις ημέρες τηλεργασίας (28%) ή πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και της ημέρας και όχι το βράδυ, τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες (32%).

Τέλος, η τηλεργασία επέτρεψε τη μείωση του αριθμού των οχημάτων στο δρόμο, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στην οδική ασφάλεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Vias, το 2021, με την τηλεργασία, ο αριθμός των νεκρών από τροχαία μειώθηκε κατά 35 και ο αριθμός των βαριά τραυματιών κατά 242, ενώ αποφεύχθηκαν επίσης περισσότερα από 3.000 ατυχήματα που οδήγησαν σε θάνατο ή τραυματισμό.

Το FPS έχει ως στόχο να συνεχίσει να προωθεί την τηλεργασία για την επίτευξη των στόχων της μείωσης του αριθμού των νεκρών από τροχαία ατυχήματα κατά 50% έως το 2030 και του μηδενισμού των νεκρών από τροχαία ατυχήματα έως το 2050, που έχουν τεθεί στο σχέδιο για την οδική ασφάλεια «Όλοι για το μηδέν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Velgio
ΔΙΕΘΝΗ

Συλλήψεις στο Βέλγιο, λόγω «σοβαρής απειλής» εις βάρος του υπ. Δικαιοσύνης

Το πρωί της Παρασκευής, ύποπτο αυτοκίνητο εντοπίστηκε σε μια κατοικημένη περιοχή, κοντά στην οικία του Υπουργού. Στο αυτοκίνητο, εντοπίστηκαν καλάσνικοφ, εκρηκτικές ύλες και πιθανώς και φιάλες αερίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Κλείνουν τα φώτα από τις βιτρίνες στο Βέλγιο, κατεβάζουν τον θερμοστάτη

Μείωση της θερμοκρασίας και σβήσιμο των πινακίδων και των φώτων στις βιτρίνες αποφάσισε ο τομέας του εμπορίου στο Βέλγιο, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
belgio-epithesi-astynomia
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Τα φώτα θα σβήνουν στους περισσότερους αυτοκινητόδρομους της Βαλονίας

Θα παραμένει ο φωτισμός των κόμβων, καθώς και των εισόδων και εξόδων και των επικίνδυνων σημείων. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούνται πολλά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Υποδομών της περιοχής, Φιλίπ Χενρί.
ΔΙΕΘΝΗ

Πολυβόλα, πυρομαχικά και χειμερινές στολές στέλνει το Βέλγιο στην Ουκρανία

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο είχε ανακοινώσει τη μεταφορά δύο πολυβόλων και περίπου 4 τόνων καυσίμου ντίζελ στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Δικαστές θα ζήσουν για δύο ημέρες την ζωή ενός κρατούμενου

Θα τηρήσουν το καθημερινό πρόγραμμα των κρατούμενων, δεν θα τους επιτρέπεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων τους, θα ακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής και θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους κρατούμενους.