ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στην κήρυξη μερικής επιστράτευσης προχώρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν

«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για την υπεράσπιση της πατρίδας μας», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχει αποκλειστεί η χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε «μερική» επιστράτευση, θέτοντας πλήρως τη Ρωσία σε κατάσταση πολέμου. 

Σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα, ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει χθες το βράδυ, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Δύση «θέλει να καταστρέψει τη χώρα μας» και υποστήριξε ότι η Δύση προσπάθησε να «μετατρέψει τον λαό της Ουκρανίας σε κρέας για κανόνια», όπως σημειώνει το Reuters, επαναλαμβάνοντας προηγούμενους ισχυρισμούς με τους οποίους κατηγόρησε τα δυτικά έθνη ότι ξεκίνησαν έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων με τη Ρωσία.

Δεν παρέλειψε για μία ακόμη φορά να ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στην κατοχή της, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, προκειμένου να «υπερασπιστεί» τα συμφέροντά της. Όπως τόνισε «θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για την υπεράσπιση της πατρίδας μας».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι «εκδηλώσεις κινητοποίησης», όπως είναι ο επίσημος ορισμός της μερικής επιστράτευσης, θα ξεκινήσουν την Τετάρτη, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η μερική επιστράτευση είναι μια θολή έννοια, αλλά θέτει τη Ρωσία σε πιο σταθερή πολεμική βάση (δεν έχει κηρύξει ακόμη, επίσημα, πόλεμο στην Ουκρανία και αποκαλεί την εισβολή της «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»). Παράλληλα επίσης η μερική επιστράτευση θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις και οι πολίτες θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο στην πολεμική προσπάθεια. Επιπρόσθετα δεν θα μπορούν να αρνηθούν να πολεμήσουν οι έφεδροι.

Τα σχόλια του Πούτιν έρχονται καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου, πλησιάζει στη χειμερινή περίοδο με τη δυναμική να φαίνεται να είναι με το μέρος της Ουκρανίας, αφού αυτή εξαπέλυσε αστραπιαίες αντεπιθέσεις στα βορειοανατολικά και στο νότο για να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη.

Οι εικασίες αυξήθηκαν την Τρίτη ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να είναι έτοιμος να ανακοινώσει μια πλήρη ή μερική επιστράτευση της ρωσικής οικονομίας και κοινωνίας, θέτοντας αμφότερες σε πολεμική ετοιμότητα και ανοίγοντας το δρόμο για πιθανή πλήρη επιστράτευση Ρώσων ανδρών αφού αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί από τη Μόσχα στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν σχέδια για τη διεξαγωγή άμεσων δημοψηφισμάτων σχετικά με την ένταξή τους στη Ρωσία.

Οι ψηφοφορίες -που πρόκειται να διεξαχθούν στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια αυτό το Σαββατοκύριακο και με τα αποτελέσματα να αναμένεται ευρέως ότι θα είναι νοθευμένα υπέρ της ένταξης στη Ρωσία- θα επιτρέψουν στο Κρεμλίνο να ισχυριστεί, έστω και ψευδώς, ότι «υπερασπίζετα» το έδαφός του και τους πολίτες του.

Τα σχέδια για τη διεξαγωγή τέτοιων ψηφοφοριών καταδικάστηκαν ευρέως από την Ουκρανία και τους δυτικούς συμμάχους της, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν τις ψηφοφορίες και τις προσπάθειες προσάρτησης μεγαλύτερου μέρους της Ουκρανίας, όπως έκανε η Ρωσία με την Κριμαία το 2014.

Ο Πούτιν επανέλαβε την Τετάρτη προηγούμενους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι στόχος της Ρωσίας είναι να «απελευθερώσει" το Ντονμπάς, μια περιοχή στην ανατολική Ουκρανία στην οποία υπάρχουν δύο αυτοανακηρυχθείσες, φιλορωσικές δημοκρατίες, και δήλωσε ότι διέταξε την κυβέρνηση να δώσει νομικό καθεστώς στους εθελοντές που μάχονται στο Ντονμπάς, μετέδωσε το Reuters.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία αποφάσισε να μπλοκάρει το facebook γιατί... δεν είναι αντικειμενικό

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Μόσχας αποδίδει την απόφασή της στο ότι το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης κάνει διακρίσεις. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με έρευνα της Γερμανικής τηλεόρασης υποστηρικτές της εισβολής στην Ουκρανία είναι οι αρνητές του κορονοϊού και του εμβολίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Τα κυριότερα γεγονότα της πρώτης εβδομάδας του Ρωσοουκρανικού πολέμου

Δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ο απολογισμός των πρώτων επτά ημερών. Ένας από τους μεγαλύτερους σε κλίμακα πολέμους στην Ευρώπη έχει ήδη ωθήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς να φύγουν από τα σπίτια και τη χώρα τους σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
zelensky
ΔΙΕΘΝΗ

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ειρηνευτικής συμφωνίας Ουκρανίας - Ρωσίας

Ο Πούτιν κάλεσε 300.000 έφεδρους να πολεμήσουν στην Ουκρανία και υποστήριξε ένα σχέδιο προσάρτησης τμημάτων της χώρας, αφήνοντας να εννοηθεί στη Δύση ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τη Ρωσία.
Aeroplano, Airplane
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπουλούν οι πτήσεις χωρίς επιστροφή από τη Ρωσία λόγω της επιστράτευσης

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η επιστράτευση θα περιοριστεί σε αυτούς που έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες και ότι οι φοιτητές και αυτοί που έχουν υπηρετήσει μόνον ως κληρωτοί δεν θα κληθούν.