ΓΔ: 789.24 -0.28% Τζίρος: 37.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:57:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
Πηγή: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Μεταβλητότητα και επιφυλακτικές κινήσεις λόγω Fed

Αύξηση επιτοκίων από τη Fed κατά 0,75% έχουν προεξοφλήσει οι αγορές, με τον κίνδυνο, όμως, μία jumbo αύξησης κατά 1% να μην έχει αποκλειστεί από τους αναλυτές.

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της Fed βρίσκονται οι επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο και το ΧΑ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, με μία αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% να έχει, ήδη, προεξοφληθεί από τις αγορές. 

Το κλίμα σε διεθνές επίπεδο δεν είναι διόλου θετικό, όπως έδειξε η νέα πτώση χθες της Wall Street κατά 1% και η αρνητικη πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, με το ΧΑ να κατορθώνει, αν και έχασε όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη του, να κλείνει με θετικό πρόσημο, κυρίως λόγω της καλής πορείας των τραπεζών. 

Με αρνητικές διαθέσεις και πτώση κινούνται τα παράγωγα των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ για το Χρηματιστήριο Αθηνών οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα καταγραφεί σημαντική μεταβλητότητα και μπορεί να ασκηθούν πιέσεις, παρά το γεγονός ότι οι εισηγμένες έχουν ανακοινώσει ιδιαίτερα θετικά μεγέθη α' εξαμήνου, ενώ συνεχίζονται τα θετικά μηνύματα από την ελληνική οικονομία, με τον τουρισμό να κατορθώνει να ξεπεράσει τον Ιούλιο τα επίπεδα εισπράξεων που είχε επιτύχει τον αντίστοιχο μηνα του 2019. 

Σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει στη δημοσιότητα τα ακριβή στοιχεία για την πορεία του τουρισμού τον Ιούλιο, ενώ από πλευράς εισηγμένων μεγέθη εξαμήνου ανακοινώνει η Cenergy Holdings

Σε ό,τι αφορά τη Fed, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τόσο οι εκτιμήσεις που θα ανακοινώσει για την πορεία οικονομίας, πληθωρισμού και ανεργίας, όσο και οι δηλώσεις του επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ, που θα δείξουν τις μελλοντικές διαθέσεις της τράπεζας αναφορικά με τη νομισματική της πολιτική. Μέχρι σήμερα ο κ. Πάουελ έχει καταστήσει σαφές ότι η πάταξη του πληθωρισμού αποτελεί τον βασικό του στόχο, ακόμη και εάν οι αυξήσεις επιτοκίων αποδειχθούν επιζήμιες για την ανάπτυξη των ΗΠΑ. 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Δραματικές διακυμάνσεις στις αγορές, «μαζεύτηκαν» οι μεγάλες απώλειες

Η ανακοίνωση από την Τράπεζα της Αγγλίας για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων και η φημολογία για αγορές ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ βελτίωσαν το αρχικά πολύ κακό κλίμα στις αγορές και περιόρισαν τις απώλειες των δεικτών. Στο -0,88% το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη.