ΓΔ: 819.14 -0.48% Τζίρος: 43.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
united, nations, OHE
Φωτο: Shutterstock

ΟΗΕ: Στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ οι κυβερνήσεις πρέπει να αυξήσουν τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων, να ενισχύσουν τη βοήθεια στις ευάλωτες χώρες και να ξοδέψουν περισσότερα για την αποκατάσταση των ζημιών της κλιματικής αλλαγής.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε πως είναι πλέον καιρός για σοβαρή συζήτηση και σημαντικές δράσεις  για τις ζημιές που προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές και τις οποίες υφίστανται ήδη κυρίως οι αναπτυσσόμενες χώρες, χτυπώντας «καμπανάκι κινδύνου» για τις χώρες που θα μείνουν πίσω.

Ενώ απομένουν λιγότερο από δυο μήνες ως τη διεξαγωγή της COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, ο Αντόνιο Γκουτέρες και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι συνεδρίασαν κεκλεισμένων των θυρών με ηγέτες αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών για "ειλικρινείς συνομιλίες" όσον αφορά την δράση για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

«Τα μηνύματά μου ήταν σαφή. Για την επείγουσα κλιματική ανάγκη: ο στόχος του +1,5 βαθμού Κελσίου βρίσκεται στο μηχάνημα τεχνητής αναπνοής. Και εξασθενεί γρήγορα», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφερόμενος στον πιο φιλόδοξο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη στον +1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. «Εμείς οδεύουμε προς τους +3 βαθμούς Κελσίου», σημείωσε.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Γκουτέρες κάλεσε τις κυβερνήσεις να ανταποκριθούν ως τη διεξαγωγή της COP27 σε «τέσσερα φλέγοντα ζητήματα»: την αύξηση των φιλοδοξιών όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τη βοήθεια στις χώρες που είναι οι πιο ευάλωτες, την προσαρμογή απέναντι στον αντίκτυπό του και την χρηματοδότησή της, η οποία πρέπει να είναι αυξημένη, και τέλος τις «απώλειες και ζημιές».

Το τελευταίο αυτό σημείο, το οποίο έχει μετατραπεί σε κρίσιμο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το κλίμα, αφορά τις ζημιές που προκαλούν ήδη ο πολλαπλασιασμός των ακραίων καιρικών φαινομένων, τις οποίες δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν ούτε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να φρενάρουν την υπερθέρμανση του πλανήτη ούτε αυτά για την προσαρμογή στις συνέπειές της και για τις οποίες οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν αποζημιώσεις.

«Είναι καιρός να έχουμε μια σοβαρή συζήτηση και σημαντικές δράσεις πάνω στο ζήτημα αυτό», επέμεινε ο Γκουτέρες και πρόσθεσε πως «ελπίζω ότι η COP27 στην Αίγυπτο θα τα καταφέρει», θεωρώντας ότι τίθεται ζήτημα «κλιματικής δικαιοσύνης, διεθνούς αλληλεγγύης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Στην COP26 της Γλασκώβης στα τέλη του 2021, παρά τις πιέσεις των αναπτυσσόμενων χωρών που ζητούσαν ειδική χρηματοδότηση για αυτές τις απώλειες και ζημιές, οι πλούσιες χώρες είχαν μπλοκάρει αυτό το αίτημα και η σύνοδος περιορίστηκε απλά στην έναρξη ενός διαλόγου ως το 2024.

Πριν από κάποιες μέρες, η ομάδα των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών που συνήλθε στο Ντακάρ ξαναέφερε την απαίτηση αυτή στο τραπέζι, ζητώντας τη δημιουργία ενός «μηχανισμού χρηματοδότησης» για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η ακραία πείνα αυξήθηκε κατά 126% από το 2016 λόγω κλιματικής αλλαγής

Σύμφωνα με την βρετανική Oxfam οι χώρες που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική κρίση είναι αυτές που υποφέρουν από αυτήν σημειώνοντας πως οι χώρες της G20 ευθύνονται για περισσότερα από τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Απειλείται από την κλιματική αλλαγή ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός

Ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός είναι πλέον πολύ ευάλωτος στις σκληρές και αυξανόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η "αδράνεια" των ηγετών για το κλίμα κινδυνεύει να μειώσει τις λίγες ευκαιρίες για ένα "βιώσιμο μέλλον" στον πλανήτη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.
Amazon Forest-Brazilia-apopsilosi
ΔΙΕΘΝΗ

Δέσμευση ΕΕ να δαπανήσει 1 δισ. για την προστασία των δασών στον κόσμο

Περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων κάποιες από αυτές που επικρίνονται για έντονη αποψίλωση, όπως η Βραζιλία, δεσμεύτηκαν σήμερα για τον τερματισμό της ως το 2030 στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26.
ΔΙΕΘΝΗ

Πολλαπλές απειλές για την υφήλιο δημιουργεί η κλιματική αλλαγή

Τις σφοδρές επιπτώσεις σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο της κλιματικής αλλαγής παρουσιάζουν σε εκθέσεις τους το υπ. Εσωτερικής Ασφάλειας και Άμυνας και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.