ΓΔ: 791.42 -0.88% Τζίρος: 65.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέα αύξηση επιτοκίων από τη ΒοΕ, προβλέπει ύφεση για τη Βρετανία

Στο 2,25% διαμορφώνεται το βασικό επιτόκιο στη Βρετανία, με την ΒοΕ να εκτιμά ότι στην «κορύφωσή» του ο πληθωρισμός θα φθάσει στο 11% έναντι 13% που ανέμενε πριν.

Στον κύκλο των αυξήσεων επιτοκίων συνέχισε, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, να παραμένει και η Τράπεζα της Αγγλίας, προχωρώντας σήμερα στη δεύτερη διαδοχική αύξησή τους κατά 0,50%, ενώ τρεις εκ των εννέα αξιωματούχων που συμμετέχουν στο διοικητικό της συμβούλιο τάχθηκαν υπέρ αύξηση κατά 0,75%. 

Αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο της Βρετανίας να διαμορφώνεται, πλέον, στο 2,25%, ενώ υπήρξε ομόφωνη απόφαση για την έναρξη της μείωσης του ισολογισμού της τράπεζας. 

Παράλληλα η ΒοΕ προχώρησε σε υποβάθμιση της εκτίμησής της για τον πληθωρισμό τον οποίο «βλέπει» στο 11% έναντι 13% πριν, ενώ παρέμειναν πιστοί στην εκτίμηση ότι η βρετανική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η ΒοΕ είναι έτοιμη να «αντιδράσει δυναμικά όπως είναι απαραίτητο» εάν οι πληθωριστικές πιέσεις φανούν πιο επίμονες και πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της μια αναφορά ότι ο κίνδυνος ανόδου θα μπορούσε να προέλθει από την ισχυρότερη ζήτηση. 

Η BOE βρισκόταν υπό αυξανόμενη πίεση να συμβαδίσει με τον ταχύτατο ρυθμό που έχουν ορίσει άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο για να προστατεύσει τη στερλίνα, η οποία έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 1985, καθώς η ταχεία άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων προσελκύει κεφάλαια. 

Εκτίμησε ακόμη ότι το πάγωμα των τιμών ενέργειας από την κυβέρνηση θα περιορίσει επίσης τη μείωση των δαπανών των νοικοκυριών που προβλέπεται τον Αύγουστο, δήλωσε, μια ένδειξη ότι η βαθιά ύφεση που προβλέφθηκε τον περασμένο μήνα μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν.

Το πάγωμα αυτό θα ανακοινωθεί στον μίνι προϋπολογισμό της Παρασκευής, ο πλήρης αντίκτυπος του οποίου θα αποτυπωθεί στις εκτιμήσεις της BOE τον Νοέμβριο. Ωστόσο, η προοπτική της ισχυρότερης καταναλωτικής ζήτησης είναι «πιθανό να αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις μεσοπρόθεσμα», ανέφερε η επιτροπή. Οι αξιωματούχοι προέβλεψαν επίσης τεχνική ύφεση το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2022, καθώς η οικονομία δέχεται πλήγμα από την επιπλέον τραπεζική αργία για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αναγκαία η αλλαγή πολιτικής στη Βρετανία για προσέλκυση επενδύσεων

Επιφανείς οικονομολόγοι και στελέχη τραπεζών τονίζουν πως πρέπει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών να ακυρώσει το οικονομικό του σχέδιο που προκάλεσε πανικό στις αγορές, και την στερλίνα να οδηγείται σε ιστορικό χαμηλό.
ΔΙΕΘΝΗ

Στο 1% αύξησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας, ανησυχίες για πληθωρισμό

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης φέτος στο 3,75% , ενώ τόνισε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία το επόμενο διάστημα.