ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Αλλάζει πλεύση η Βρετανία για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου

Η ενεργειακή κρίση και η διαδικασία απεξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες οδηγεί τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις θέσεις της για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου και να άρει το μορατόριουμ που είχε επιβληθεί από το 2019.

Η τεχνολογία είναι πολύ αμφιλεγόμενη και η αποτελεσματικότητά της αμφισβητείται: ωστόσο η βρετανική κυβέρνηση ήρε σήμερα το μορατόριουμ που είχε επιβάλει στην εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, η οποία είχε ανασταλεί το 2019 από την τότε συντηρητική κυβέρνηση εξαιτίας του κινδύνου να προκληθούν σεισμοί.

«Για να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, η βρετανική κυβέρνηση ήρε σήμερα το μορατόριουμ στην παραγωγή σχιστολιθικού αερίου στην Αγγλία», αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση της νέας πρωθυπουργού Λιζ Τρας, η οποία είναι επίσης συντηρητική, διευκρινίζει ότι οι μελλοντικές αιτήσεις για άδειες εξόρυξης θα εξετάζονται υπό το φως «των εθνικών και παγκόσμιων αναγκών σε αέριο» και μόνο για εκεί «όπου υπάρχει τοπική υποστήριξη».

Οικολόγοι υπογραμμίζουν από καιρό ότι η υδραυλική εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου (fracking στα αγγλικά) προκαλεί σεισμικές δονήσεις και εμπεριέχει κινδύνους ρύπανσης, ενώ η εν δυνάμει ενεργειακή παραγωγή της είναι μικρή. «Η υδραυλική εξόρυξη αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα θα έχει αμελητέο αντίκτυπό στους λογαριασμούς της ενέργειας, ενώ παράλληλα θα στείλει στην ατμόσφαρια περισσότερες βλαβερές για το κλίμα εκπομπές», συνόψισε ο Ντάνι Γκρος της οργάνωσης Friends of the Earth (Φίλοι της Γης).

Η αντιπολίτευση των Εργατικών κατήγγειλε σήμερα στο κοινοβούλιο τη μεταστροφή των συντηρητικών, οι οποίοι στο εκλογικό μανιφέστο τους του 2019 είχαν υποσχεθεί πως «δεν θα υποστηρίξουν την υδραυλική εξόρυξη, εκτός αν η επιστήμη καταδείξει κατηγορηματικά ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί με κάθε ασφάλεια».

Η σημερινή ανακοίνωση «δείχνει ότι (οι Βρετανοί) δεν μπορούν ποτέ να πιστεύουν ούτε μια λέξη αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο Εντ Μίλιμπαντ, υπεύθυνος στο Εργατικό Κόμμα για τα θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

«Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε όλες τις πηγές καυσίμων που είναι διαθέσιμες σ' αυτή τη χώρα», απάντησε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρήσεων Τζέικομπ Ριζ-Μογκ, εκτιμώντας ότι είναι προτιμότερο να μην εξαρτάται η χώρα από «δικτατορίες» και πιο οικολογικό να χρησιμοποιείται αέριο που παράγεται επιτόπου, παρά εισαγόμενο.

Η εξόρυξη με υδραυλική θραύση σχιστολίθων έγκειται στην εξόρυξη του πετρελαίου και των αερίων που βρίσκονται στο υπέδαφος σπάζοντας τους βράχους με υγρά που εκτοξεύονται με μεγάλη πίεση. Η βιομηχανία αυτή αναπτύχθηκε πολύ στα χρόνια του 2000 και του 2010 στις ΗΠΑ, οι οποίες έγιναν το 2014 ο πρώτος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Γερμανοί δεν μειώνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, 14,5% πάνω από πέρσι

Την περασμένη εβδομάδα με σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες από την αντίστοιχη εβδομάδα των προηγούμενων ετών, η κατανάλωση έφθασε τις 483 GWh, κατά 14,5% πάνω από τη μέση τιμή των 422 GWh των ετών 2018-2021.
ΔΙΕΘΝΗ

Ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας - Τι σηματοδοτεί ο IGB

Ο αγωγός μήκους 182 χιλιόμετρων, ξεκινάει από την Κομοτηνή και εισέρχεται στο βουλγαρικό δίκτυο στην πόλη Στάρα Ζαγόρα. Σε πρώτη φάση θα μεταφέρει ετησίως 3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου και η συνολική δυναμικότητα μεταφοράς θα είναι 5 δισ. κυβικά μέτρα.
ΔΙΕΘΝΗ

Κυβερνητική σύγκρουση στη Γερμανία για τα τέλη στο φυσικό αέριο

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ υπερασπίστηκε το μέτρο του έκτακτου τέλους στο φυσικό αέριο τονίζοντας πως έρχεται να στηρίξει τους εισαγωγείς ενέργειας απέναντι στην έκρηξη των τιμών στις αγορές.
fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπέρασε το 90% η πληρότητα στις γερμανικές αποθήκες φυσικού αερίου

Η Γερμανία αναζητά εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία προμήθευε περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Evropaiki Enosi, EU, European Union, Sarl Michel
ΔΙΕΘΝΗ

Πιο δραστικά μέτρα της ΕΕ κατά της ενεργειακής κρίσης ζητά ο Σ. Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως υπάρχει το πρόβλημα σύνδεσης μεταξύ τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Πάνω από 280 δισ. έχουν δώσει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε μέτρα στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης.
Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία σχεδιάζει την εθνικοποίηση της Uniper, λόγω ενεργειακής κρίσης

Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς είναι έτοιμη να εισφέρει περισσότερα κεφάλαια και να αυξήσει τη συμμετοχή της πάνω από το όριο του 50%. Αίτηση για κρατική βοήθεια κατέθεσε και η VNG AG.