ΓΔ: 816.68 -0.30% Τζίρος: 45.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Truss-Liz-Prime-Minister
Φωτο: Shutterstock

Μ.Βρετανία: Τεράστιο πακέτο ελαφρύνσεων και στήριξης των νοικοκυριών

Ο υπουργός Οικονομικών, Κουάζι Κβάρτενγκ παρουσίασε τα σχέδια της νέας κυβέρνησης Τρας για μείωση των φόρων και επιδότηση 60 δισ. λιρών στο κόστος ενέργειας. Ψυχρή υποδοχή από τις αγορές, νέα υποχώρηση της στερλίνας.

Μια οικονομική ατζέντα σχεδιασμένη να βγάλει τη Βρετανία από τον κύκλο της στασιμότητας και να την οδηγήσει σε μια νέα εποχή υψηλότερης οικονομικής ανάπτυξης -αλλά με έναν βαρύ λογαριασμό- ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κβάρτενγκ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταργήσει τον υψηλό συντελεστή φόρου εισοδήματος 45%. Η διάσωση των νοικοκυριών από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ενέργειας θα κοστίσει 60 δισ. στερλίνες σε έξι μήνες. Επίσης ο Κβάρτενγκ ανακοίνωσε ότι καταργείται το ανώτατο όριο στα μπόνους και μειώνεται το τέλος χαρτοσήμου στις αγορές κατοικιών.

Ο Κουάζι Κβάρτενγκ επιβεβαίωσε τον στόχο της πρωθυπουργού Λιζ Τρας να διπλασιάσει το ρυθμό ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης της Βρετανίας σε 2,5% και, για πρώτη φορά, έθεσε μια τιμή στα σχέδια για τις δαπάνες. Η στήριξη των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών που ανακοίνωσε η Τρας θα κοστίσει 60 δισ. λίρες για τους επόμενους έξι μήνες, είπε ο Κβάρτενγκ.

«Το σχέδιό μας είναι να επεκτείνουμε την πλευρά της προσφοράς της οικονομίας μέσω φορολογικών κινήτρων και μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Κβάρτενγκ. «Με αυτόν τον τρόπο θα ανταγωνιστούμε με επιτυχία τις δυναμικές οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Έτσι θα μετατρέψουμε τον φαύλο κύκλο της στασιμότητας σε ενάρετο κύκλο ανάπτυξης».

Η Τρας νίκησε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος -και μαζί με αυτήν, στη θέση του πρωθυπουργού- εν πολλοίς με την εκστρατεία της κατά των αυξήσεων των φόρων που ανακοίνωσε ο Σουνάκ στον απόηχο της πανδημίας COVID-19.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τα νέα σχέδια δανεισμού του Γραφείου Διαχείρισης Χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου. Το σκηνικό της αγοράς δύσκολα θα μπορούσε να είναι πιο εχθρικό για τον Κβάρτενγκ, με τη στερλίνα να έχει χειρότερες επιδόσεις έναντι του δολαρίου από ό,τι σχεδόν οποιοδήποτε άλλο σημαντικό νόμισμα. Η λίρα έπεσε σε νέο χαμηλό 37 ετών έναντι του δολαρίου, στα 1,1148 δολάρια, καθώς ο Κβάρτενγκ ενημέρωνε το Κοινοβούλιο.

Μεγάλο μέρος της πτώσης αντανακλά τις ραγδαίες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed για την τιθάσευση του πληθωρισμού - οι οποίες έχουν στείλει τις αγορές σε δίνη - αλλά ορισμένοι επενδυτές είναι επίσης επιφυλακτικοί σχετικά με την προθυμία του Τρας να δανειστεί μεγάλα ποσά για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Ερωτηθείς την Παρασκευή πώς η Βρετανία θα χρηματοδοτήσει τις δαπάνες της μειώνοντας παράλληλα τους φόρους, ένας υπουργός είπε ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι η απάντηση. 

Μια δημοσκόπηση του Reuters αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι το 55% των διεθνών τραπεζών και οικονομικών συμβουλευτικών εταιρειών που ερωτήθηκαν έκριναν ότι τα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο απότομης απώλειας εμπιστοσύνης. 

Τα στοιχεία για το ηθικό των καταναλωτών την Παρασκευή υπογράμμισαν την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Κβάρτενγκ, με την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη των καταγραφών το 1974. 

Ο Πολ Τζόνσον, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Institute for Fiscal Studies (IFS), δήλωσε ότι οι φοροελαφρύνσεις του Τρας και του Κβάρτενγκ θα μπορούσαν να είναι οι μεγαλύτερες από το 1988 και ότι κινδυνεύουν να θέσουν το δημόσιο χρέος της Βρετανίας σε μη βιώσιμη πορεία.

Το IFS, σε συνεργασία με την αμερικανική τράπεζα Citi, εκτιμά ότι οι ενεργειακές επιδοτήσεις των νοικοκυριών θα κοστίσουν περίπου 120 δισεκατομμύρια λίρες σε δύο χρόνια, ενώ οι ενεργειακές επιδοτήσεις των επιχειρήσεων για έξι μήνες θα κοστίσουν 40 δισεκατομμύρια λίρες

Αυτά είναι εφάπαξ και η μεγαλύτερη ανησυχία για το IFS είναι για τα περίπου 30 δισ. λίρες μόνιμων φορολογικών περικοπών -ξεκινώντας με 14 δισεκατομμύρια λίρες σε μειωμένους φόρους μισθοδοσίας, που επιβεβαιώθηκαν την Πέμπτη, και 15 δισεκατομμύρια λίρες περικοπών στο φόρο εταιρειών.

Ωστόσο, παρά τα εκτεταμένα φορολογικά μέτρα και τα μέτρα δαπανών, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην δημοσιεύσει νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον δανεισμό από το Γραφείο Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό, έναν κυβερνητικό παρατηρητή, μέχρι να κατατεθεί ο προϋπολογισμός.

Ο Κβάρτενγκ επιβεβαίωσε ότι το OBR θα δημοσιεύσει τις πλήρεις προβλέψεις του αργότερα φέτος. «Η δημοσιονομική υπευθυνότητα είναι απαραίτητη για την οικονομική εμπιστοσύνη και είναι μια πορεία στην οποία παραμένουμε προσηλωμένοι», δήλωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Liz Truss, Great Britain, Britain, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Γιγαντιαίο πακέτο 229 δισ. στη Βρετανία για τη στήριξη των νοικοκυριών

Οι ενέργειες αυτές γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας της πρωθυπουργού Λιζ Τρας να τερματίσει την «ορθοδοξία του υπουργείου Οικονομικών» και να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος για ανθρωπιστική κρίση στη Βρετανία λόγω της ενέργειας

Ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας δήλωσε πως πολλοί θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ φαγητού ή ενέργειας. Εκκλήσεις στην κυβέρνηση για μεγαλύτερη στήριξη στα νοικοκυριά.