ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kivernoasfaleia, cyber security, texnologia
Φώτο: Shutterstock

Αυστραλία: Αλλαγές στους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων

Η εταιρεία Odus, που ανήκει στην Singapore Telecommunications Ltd, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι παραβιάστηκαν βάσεις δεδομένων της, που περιείχαν στοιχεία 10 εκ. πελατών.

Η Αυστραλία προγραμματίζει αλλαγές στους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων ώστε οι τράπεζες να μπορούν να αναλαμβάνουν δράση ταχύτερα, έπειτα από κυβερνοεπιθέσεις κατά εταιριών, όπως ανακοίνωσε σήμερα, ο πρωθυπουργός Άντονι Αλαμπανέζε, καθώς χάκερς στοχοποίησαν τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών της χώρας.

Η εταιρία Optus, που ανήκει στην Singapore Telecommunications Ltd, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι παραβιάστηκαν βάσεις δεδομένων της, που περιείχαν στοιχεία για τις διευθύνσεις, τις άδειες οδήγησης, αλλά και αριθμούς διαβατηρίων περισσότερων από 10 εκατομμυρίων πελατών της, περίπου ποσοστό 40% του πληθυσμού της Αυστραλίας. Η παραβίαση αυτή των προσωπικών δεδομένων αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις στη χώρα.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι η ψηφιακή ηλεκτρονική διεύθυνση αυτών που έκαναν την κυβερνοεπίθεση, που αποτελεί μοναδικό στοιχείο αναγνώρισης των υπολογιστών τους, εμφανίστηκε να βρίσκεται μεταξύ χωρών στην Ευρώπη. Ωστόσο η εταιρία δεν γνωστοποίησε λεπτομέρειες για τη μέθοδο με την οποία οι χάκερ παραβίασαν το σύστημα της ασφάλειας της.

Ο Αλαμπανέζε χαρακτήρισε την επίθεση «μαζική παραβίαση» αλλά και «ισχυρό κάλεσμα αφύπνισης» για τον τομέα των εταιριών, ενώ ο Αυστραλός πρωθυπουργός είπε πως υπάρχουν μερικοί κρατικοί φορείς (στο εξωτερικό) και εγκληματικές οργανώσεις που επιδιώκουν να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε..., ότι θα αλλάξουμε μερικές από τις προβλέψεις προσωπικών δεδομένων, ώστε αν οι άνθρωποι εντοπιστούν σε μία τέτοια κατάσταση, οι τράπεζες θα πρέπει να το γνωρίζουν για να μπορούν να προστατεύουν τους πελάτες τους», δήλωσε ο Αλμπανέζε στον ραδιοφωνικό σταθμό 4BC.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προγραμματίζει μεταρρυθμίσεις που θα απαιτούν από τις επιχειρήσεις να προειδοποιούν τις τράπεζες στην περίπτωση που προσωπικά στοιχεία πελατών τους έχουν παραβιαστεί, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση των λογαριασμών που παραβιάστηκαν αναφορικά με ύποπτες δραστηριότητες, όπως ανέφεραν τα ΜΜΕ στην Αυστραλία.

Η υπουργός Κυβερνοασφάλειας Κλερ Ο’Νιλ δήλωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση «μέσα στις επόμενες ημέρες».

Η Αυστραλία επιδιώκει την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας της, ενώ το 2020 ανακοίνωσε τη διάθεση 1,14 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε μία δεκαετία για την ενίσχυση των υποδομών του διαδικτύου για εταιρίες, αλλά και νοικοκυριά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Διαβεβαιώνει τις ΗΠΑ ότι η τεχνολογία για τα υποβρύχια είναι ασφαλής

ΗΠΑ και Βρετανία προστατεύουν ουσιαστικά τα προγράμματα πυρηνικών υποβρυχίων που διαθέτουν και δεν έχουν ανακοινώσει, τον τρόπο που οι συγκεκριμένες αμυντικές ικανότητες θα μεταβιβαστούν στην Αυστραλία.