ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
biden-usa
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Έτοιμος να διαγράψει φοιτητικά δάνεια 400 δισ. δολαρίων ο Μπάιντεν

Το δυνητικό μέτρο, που θα αφορά όσους έχουν ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα από 125.000 δολάρια, συνεχίζει να προκαλεί αντεγκλήσεις σε μια χώρα όπου οι σπουδές κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να διαγράψει μέρος του κολοσσιαίου χρέους που έχει συσσωρευτεί από τα φοιτητικά δάνεια θα κοστίσει στο ομοσπονδιακό κράτος 400 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτίμησε η υπηρεσία προϋπολογισμού του Κογκρέσου σε έκθεσή της που δημοσιοποίησε χθες Δευτέρα.

Η νέα εκτίμηση, που ζητήθηκε από συντηρητικούς κοινοβουλευτικούς και έγινε από επίσημο και απολιτικό οργανισμό, αναμένεται να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά της πολεμικής ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους για το ζήτημα, ενόψει ενδιάμεσων εκλογών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον πρόεδρο Μπάιντεν πως προκαλεί δημοσιονομικό κυκεώνα με αυτό το μέτρο που ανήγγειλε την 24η Αυγούστου, κρίνουν ότι το δημόσιο χρήμα μπορεί να αξιοποιηθεί κατά τρόπο πολύ πιο αποτελεσματικό.

Επαναλαμβάνοντας προεκλογική του υπόσχεση, ο κ. Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα διαγραφτούν χρέη ύψους 10.000 δολαρίων για όσους δεν είχαν λάβει ομοσπονδιακό δάνειο για τις πανεπιστημιακές σπουδές τους και 20.000 για όσους είχαν λάβει - κατά τεκμήριο αυτοί οι τελευταίοι έχουν χαμηλότερα εισοδήματα.

Το δυνητικό μέτρο, που θα αφορά όσους έχουν ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα από 125.000 δολάρια, συνεχίζει να προκαλεί αντεγκλήσεις σε μια χώρα όπου κάθε χρονιά φοίτησης στο πανεπιστήμιο μπορεί να κοστίσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Η εκτίμηση του κόστους του μέτρου αυτού τροφοδοτεί εξάλλου τον τεχνικό διάλογο μεταξύ ειδικών και οικονομολόγων, κυρίως λόγω των αβεβαιοτήτων οι οποίες συνδέονται με τις αποπληρωμές που έχουν γίνει ήδη από τους πρώην φοιτητές που μπορεί να ωφεληθούν από αυτή τη διαγραφή χρεών.

«Η υπηρεσία προϋπολογισμού του Κογκρέσου χαρακτηρίζει η ίδια την εκτίμησή της ‘πολύ αβέβαιη’. Συμφωνούμε», σχολίασε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε παρακμή η δημοκρατία παγκοσμίως, ενισχύονται τα αυταρχικά καθεστώτα

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ευρώπη 17 χώρες έχουν γνωρίσει οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ η Μέση Ανατολή παραμένει η πιο αυταρχική περιοχή στον κόσμο. Ιδιαίτερα ανησυχητική η περίπτωση των ΗΠΑ.
ΔΙΕΘΝΗ

Αποκλείει την επαναπροσέγγιση με ΗΠΑ για τα πυρηνικά η Ρωσία

Δεν υπάρχουν πιθανότητες να υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών φέτος, με τις εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο μετά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.