ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αλματώδης ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ κατεχόμενων περιοχών και Κύπρου

Κατά την περσινή χρονιά οι πωλήσεις από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές είχαν ανέλθει στα 6,1 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς οι πωλήσεις προϊόντων από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, αναμένεται να φτάσουν στα 12 εκατ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κοινό έδαφος μεταξύ των μερών για διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, τα έσοδα των επιχειρήσεων στις κατεχόμενες περιοχές που προέρχονται από την ελεύθερη Κύπρο βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 ετών.

Παρόλο που ο Ερσίν Τατάρ είναι αντίθετος στο ζήτημα της διευθέτησης του Κυπριακού στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να ενισχύουν την οικονομία των κατεχόμενων περιοχών. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο οι πωλήσεις προϊόντων από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης γραμμής, αναμένεται να φτάσουν στα 12 εκατ. ευρώ.

Από τα στοιχεία του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου, κατά την περσινή χρονιά οι πωλήσεις από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές είχαν ανέλθει στα 6,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο κατά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς έχουν ήδη φτάσει τα 6 εκατομμύρια.

Όμως τα περισσότερα χρήματα φαίνεται ότι πηγαίνουν στα καύσιμα και για το λόγο αυτό ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, προχωρά σε αγωγή εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διεκδικώντας αποζημίωση για διαφυγόντα έσοδα λόγω της προμήθειας καυσίμων κατοίκων της ελεύθερης Κύπρου από πρατήρια των κατεχομένων και σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραβίαση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής από την Κυπριακή Δημοκρατίας.

Όπως σημειώνουν αν δεν υπάρξει από πλευράς της Πολιτείας ανταπόκριση σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή στη λήψη μέτρων για να σταματήσει η προμήθεια καυσίμων από τα κατεχόμενα οι πρατηριούχοι θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, τη μορφή των οποίων αποφεύγουν να προσδιορίσουν στην παρούσα φάση.

Ο Ερσίν Τατάρ στη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει ομοσπονδιακή δομή στο νησί, ότι όλες οι διαπραγματευτικές διαδικασίες έχουν εξαντληθεί και ότι οι διαπραγματεύσεις για μια λύση δύο κρατών υπό ίσα δικαιώματα πρέπει να συνεχιστούν. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σημείωσε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ελπιδοφόρος: Να τερματιστεί άμεσα η Τουρκική κατοχή της Βόρειας Κύπρου

Όπως επεσήμανε, «η πολυαγαπημένη κυπριακή κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί ισχυρό τμήμα του βασικού κορμού του Ελληνισμού της Διασποράς, λαμπρό κομμάτι της ομογένειάς μας».
Nikos Anastasiadis
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη με την Ρ. Μέτσολα την ερχόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία

Τον περασμένο Ιούλιο η κα. Μέτσολα, σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη επανέλαβε την καταδίκη από μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των συνεχιζόμενων παραβιάσεων από την Τουρκία.
recession
ΔΙΕΘΝΗ

Deutsche Welle: Σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση οι Τουρκοκύπριοι

Στη δίνη της πολιτικής αστάθειας και του πληθωρισμού βρίσκονται εδώ και καιρό οι Τουρκοκύπριοι. Η παραίτηση Σουτζούογκλου, που έμεινε μόλις δύο μήνες στην εξουσία, είναι η συνέπεια μιας βαθύτερης κρίσης.
Anastasiadis, Kypros, kipros
ΔΙΕΘΝΗ

Αναστασιάδης: Ζήτησε παρέμβαση ΕΕ, ΗΠΑ και Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό

Ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε πως δεν υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την Τουρκία για να υπάρξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού τουλάχιστον μέχρι τις τουρκικές εκλογές.