ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Somalia-epithesi-tromokratiki energeia
Shutterstock

Μπουρκίνα Φάσο: ΕΕ και Αφρικανική Ένωση καταδίκασαν το νέο πραξικόπημα

«Η ΕΕ καταγγέλλει επίσης την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας και της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και παραμένει στο πλευρό του λαού της Μπουρκίνα Φάσο αυτές τις δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο Γιοζέπ Μπορέλ.

Καταδίκασε το νέο πραξικόπημα στη Μπουρκίνα Φάσο η Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις που έχουν δοθεί περί επιστροφής στη συνταγματική τάξη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Το πραξικόπημα «θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες που ξεκίνησαν πριν πολλούς μήνες, κυρίως από την πλευρά της ECOWAS (σ.σ. της Οικονομικής Κοινότητας των κρατών της δυτικής Αφρικής), προκειμένου να οριστεί ένα πλαίσιο για τη μετάβαση», κατήγγειλε ο Μπορέλ. «Η ΕΕ καταγγέλλει επίσης την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας και της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και παραμένει στο πλευρό του λαού της Μπουρκίνα Φάσο αυτές τις δύσκολες στιγμές», πρόσθεσε. Νωρίτερα ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωση (AU), ο Μούσα Φάκι Μαχάματ από το Τσαντ, είχε καταδικάσει «την αντισυνταγματική αλλαγή κυβέρνησης» στην Μπουρκίνα Φάσο. «Ο πρόεδρος καλεί τους στρατιωτικούς να απέχουν αμέσως και εντελώς από κάθε πράξη βίας ή απειλών εναντίον του πληθυσμού, των δημόσιων ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε η AU σε σύντομη ανακοίνωσή της. Επίσης ο Μαχάματ ζήτησε «να γίνουν απολύτως σεβαστές οι εκλογικές προθεσμίες προκειμένου η συνταγματική τάξη να επανέλθει το αργότερο ως τον Ιούλιο του 2024».

Έπειτα από μία ημέρα που ακούγονταν πυρά στην Ουαγκαντούγκου, ομάδα στρατιωτικών εμφανίστηκε το βράδυ στη δημόσια τηλεόραση της Μπουρκίνα Φάσο και ανακοίνωσε την απομάκρυνση του συνταγματάρχη Πολ-Ανρί Νταμπιμπά, επικεφαλής της χούντας. Τον αντικατέστησε ο 34χρονος λοχαγός Ιμπραΐμ Τραορέ. Η νέα χούντα ανέστειλε την ισχύ του Συντάγματος και διέλυσε την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Ωστόσο δεν αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα μετάβασης, που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της προηγούμενης χούντας και της ECOWAS και το οποίο προέβλεπε την επιστροφή στην εξουσία των πολιτικών τον Ιούλιο του 2014. Στο μεταξύ σήμερα ο στρατός είχε κλείσει πολλούς οδικούς άξονες στην Ουαγκαντούγκου, ενώ ακούγονταν πυροβολισμοί. Αυτό είναι το δεύτερο πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών. Στρατιωτικοί με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Νταμπιμπά ανέτρεψαν στις αρχές της χρονιάς την κυβέρνηση του εκλεγμένου πρόεδρου Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, υποσχόμενοι ότι ο αγώνας εναντίον των τζιχαντιστών θα αποτελέσει την κορυφαία προτεραιότητά τους. Η χώρα της Αφρικής είναι αντιμέτωπη, όπως και γειτονικά κράτη, με τη δράση ενόπλων οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, είτε στο Ισλαμικό Κράτος. Από το 2015, η Μπουρκίνα Φάσο μετρά χιλιάδες νεκρούς, ενώ έχουν ξεριζωθεί από τον τόπο τους σχεδόν δύο εκατομμύρια πολίτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Επενδύσεις άνω των 150 δισ. ευρώ στην Αφρική υπόσχεται η Ευρώπη

Τα χρήματα θα δοθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη μείωση των κινδύνων φυσικών καταστροφών, την πρόσβαση των Αφρικανών στα δίκτυα ίντερνετ, στις μεταφορές, στην παραγωγή εμβολίων και στην εκπαίδευση.
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

Προσωρινή αναστολή των ταξιδιών από τη Νότια Αφρική αποφάσισε η ΕΕ

Η σλοβακική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη Νότια Αφρική.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Πιέσεις για ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ θα πιέσουν επίσης την Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας να εντείνουν τις προσπάθειες για να εντοπίσουν στρατιωτικά κενά και να συντονίσουν κοινές αμυντικές προμήθειες.
Nikos Anastasiadis
ΔΙΕΘΝΗ

Αναστασιάδης: H Kύπρος θα μπορούσε να προμηθεύσει σύντομα φυσικό αέριο στην ΕΕ

Η γερμανική εφημερίδα Welt σημειώνει πως η εξαγωγή φυσικού αερίου από τις περιοχές των κυπριακών ακτών βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας. Αρκετές διεθνείς εταιρείες, όπως η Chevron, η Shell, η Eni, η Total και η Qatar Oil, λαμβάνουν μέρος.