ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:25:51 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ο ΟΠΕΚ+ συζητά για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ πιέζουν τις χώρες του ΟΠΕΚ+ να μην προχωρήσουν σε ενδεχόμενη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου, καθώς κάτι τέτοιο θα ενοχλούσε την κυβέρνηση Μπάιντεν ενόψει τον ενδιάμεσων εκλογών.

Ο ΟΠΕΚ+ φαίνεται ότι θα προχωρήσει σε βαθιές περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά τη συνεδρίασή του την Τετάρτη, περιορίζοντας την προσφορά σε μια ήδη περιορισμένη αγορά, παρά τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων καταναλωτικών χωρών να αντλήσουν περισσότερο.

Η πιθανή μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου που έχουν πέσει σε περίπου 90 δολάρια από 120 δολάρια πριν από τρεις μήνες λόγω των φόβων για παγκόσμια οικονομική ύφεση, της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων και του ισχυρότερου δολαρίου.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, εργάζεται για περικοπές που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, δήλωσαν πηγές στο Reuters αυτή την εβδομάδα. Μια πηγή του ΟΠΕΚ δήλωσε την Τρίτη ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να ανέλθουν έως και σε 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Οι πηγές δήλωσαν ότι παραμένει ασαφές εάν οι μειώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρόσθετες εθελοντικές περικοπές από μέλη όπως η Σαουδική Αραβία ή εάν οι περικοπές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την υφιστάμενη υποπαραγωγή της ομάδας.

Ο ΟΠΕΚ υπολείπεται σε παραγωγή άνω των 3 εκατ. βαρελιών ημερησίως και η συμπερίληψη αυτών των βαρελιών θα αμβλύνει τον αντίκτυπο των νέων περικοπών.

«Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, εάν οδηγηθούν από σημαντικές περικοπές παραγωγής, θα ενοχλούσαν πιθανώς την κυβέρνηση Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ», αναφέρουν οι αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους.

«Θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω πολιτικές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων απελευθερώσεων στρατηγικών αποθεμάτων μαζί με κάποια μπαλαντέρ, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω προώθησης ενός νομοσχεδίου NOPEC», ανέφερε η Citi αναφερόμενη σε ένα νομοσχέδιο των ΗΠΑ κατά του ΟΠΕΚ.

Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και των συμμαχικών παραγωγών (ΟΠΕΚ+) έχουν δηλώσει ότι επιδιώκουν να αποτρέψουν τη μεταβλητότητα και όχι να στοχεύσουν σε μια συγκεκριμένη τιμή πετρελαίου. διαβάστε περισσότερα

Την Τρίτη, το διεθνές αργό αναφοράς Brent αυξήθηκε κατά 3% πάνω από τα 91 δολάρια ανά βαρέλι .

Η Δύση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εργαλειοποιεί την ενέργεια, καθώς η Ευρώπη υποφέρει από σοβαρή ενεργειακή κρίση και ενδέχεται να αντιμετωπίσει δελτίο φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα σε ένα πλήγμα για τη βιομηχανία της.

Η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση ότι εργαλειοποιεί το δολάριο και χρηματοπιστωτικά συστήματα όπως το SWIFT σε αντίποινα για την αποστολή στρατευμάτων από τη Ρωσία στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα για εισβολή στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία την αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Η Ρωσία αποτελεί μέρος του κλαμπ του ΟΠΕΚ+ από το 2016. Η ομάδα έχει μειώσει και αυξήσει την παραγωγή για να διαχειριστεί την αγορά πετρελαίου, αλλά σπάνια έχει πραγματοποιήσει περικοπές όταν η αγορά είναι σφιχτή.

Μια σημαντική περικοπή είναι πιθανό να εξοργίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν πιέσει τη Σαουδική Αραβία να αντλήσει περισσότερο για να πιέσει τις τιμές του πετρελαίου και να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας.

Η Σαουδική Αραβία δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Μόσχας και οι σχέσεις είναι τεταμένες μεταξύ του βασιλείου και της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ταξίδεψε στο Ριάντ φέτος, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει σταθερές δεσμεύσεις συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Petrelaio, Oil, Brent, WTI
ΔΙΕΘΝΗ

Μείωση παραγωγής εξετάζει ο ΟΠΕΚ, νέα άνοδος τιμής του πετρελαίου

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurasia η απόφαση του ΟΠΕΚ θα εξαρτηθεί από την πορεία της τιμής του «μαύρου χρυσού» και από το πόσο εμφανής είναι η διαταραχή στις αγορές λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανακάμπτει το πετρέλαιο μετά τις διαψεύσεις για αύξηση της παραγωγής

Το Ριάντ δεν συζητά μια πιθανή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου με άλλους παραγωγούς πετρελαίου του ΟΠΕΚ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, διαψεύδοντας δημοσίευμα της Wall Street Journal.
ΔΙΕΘΝΗ

Μικρή μείωση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου

Οι παραγωγοί πετρελαίου θα μειώσουν την παραγωγή τον Οκτώβριο κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), που αντιστοιχεί μόλις στο 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης. Κατά 3% ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου.