ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Truss-Liz-Prime-Minister
Φωτο: Shutterstock

Η Τρας δεν θα ζητήσει να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος οι πολίτες

Παρά τις προειδοποιήσεις για ενδεχόμενα μπλακ αουτ τον χειμώνα, η βρετανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να ζητήσει να μειωθεί η κατανάλωση αλλά αναζητά τρόπους για να διασφαλιστεί η επάρκεια των ενεργειακών προμηθειών της.

Η Βρετανία δεν ζητά από τους πολίτες να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός για το Κλίμα Γκράχαμ Στιούαρτ, παρά την προειδοποίηση από τον διαχειριστή του δικτύου ηλεκτροδότησης National Grid ότι σπίτια και επιχειρήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν τρίωρες προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος φέτος τον χειμώνα.

«Δεν συνηθίζουμε να λέμε στον κόσμο πώς να ζήσει τη ζωή του», δήλωσε ο Στιούαρτ στο Times Radio, υποστηρίζοντας ότι η οποία εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης δεν θα μειώσει τον κίνδυνο για τις ενεργειακές προμήθειες της Βρετανίας. Η προειδοποίηση του National Grid για πιθανές διακοπές ρεύματος βασίστηκε στο χειρότερο σενάριο, την περίπτωση που η Βρετανία δεν μπορεί να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Ευρώπη και δυσκολεύεται να προσελκύσει εισαγωγές αερίου.

«Εάν υπήρχε ένα τέτοιο σενάριο, θα ερχόταν σε ένα πολύ δύσκολο σημείο, άρα το γεγονός ότι κάποιος μείωσε την ενέργεια που καταναλώνει μια εβδομάδα πριν ή ακόμα μία ημέρα πριν φθάσουμε σε αυτό το αποκορύφωμα δεν θα κάνει καμία διαφορά στην ασφάλεια των προμηθειών», δήλωσε ο Στιούαρτ στο Sky News. «Με βάση όλα τα βασικά σενάρια, θα είμαστε μια χαρά».

Υπό τη νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας, η Βρετανία προχωρά σε κινήσεις για να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, με την απαγόρευση για εξόρυξη για σχιστολιθικό αέριο στην Αγγλία να αίρεται τον περασμένο μήνα και ένα νέο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες πετρελαίου και αερίου να ξεκινά σήμερα. Η Τρας έχει δηλώσει ότι η ενίσχυση των ενεργειακών προμηθειών της χώρας είναι «απόλυτη προτεραιότητα».

Η κυβέρνηση, που προχώρησε σε παρεμβάσεις με ένα πακέτο ενεργειακής στήριξης για να βοηθήσει τους πολίτες να καλύψουν τους αυξημένους λογαριασμούς, δήλωσε χθες ότι συνεργάζεται με ενεργειακούς προμηθευτές και τη ρυθμιστική αρχή Ofgem επί μιας εθελοντικής υπηρεσίας προκειμένου να ανταμείβονται οι πολίτες που μειώνουν την κατανάλωση σε ώρες αιχμής.

Χώρες σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν να αυξήσουν τις προμήθειές τους ενόψει του χειμώνα καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα, που έχουν επιβληθεί ως αντίποινα, έχουν οδηγήσει σε άλμα τις τιμές πετρελαίου και αερίου. Ο ρυθμιστικός φορέας στη Γερμανία, της οποίας ο βασικός πάροχος αερίου είναι η Ρωσία, σήμανε τον συναγερμό για «χειμερινή κρίση» εκτός κι αν γίνουν σημαντικές μειώσεις στην κατανάλωση.

Αλλά όταν ο Στιούαρτ ρωτήθηκε εάν οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, δήλωσε: «Δεν είναι αυτό που στέλνουμε ως μήνυμα», προσθέτοντας ότι «το τελευταίο που θες να κάνεις είναι να πεις σε κάποιον να κλείσει συσκευές για τις ανάγκες της χώρας, όταν δεν κάνει καμία διαφορά στην κατάσταση της εθνικής ενεργειακής ασφάλειας», και σημείωσε ότι δεν αναμένει να συμβούν διακοπές ρεύματος.

Παράλληλα απέρριψε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Τρας μπλόκαρε τη σχεδιαζόμενη εκστρατεία πληροφόρησης της κοινής γνώμης για την εξοικονόμηση ενέργειας. Η εφημερίδα The Times ανέφερε ότι η πρωθυπουργός θεωρήθηκε πως είναι «ιδεολογικά αντίθετη» στην εκστρατεία αυτή λόγω ανησυχιών ότι θα ήταν έναν ιδιαίτερα παρεμβατικό μέτρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ειδικό ταμείο για επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια ιδρύει η Βρετανία

Το ταμείο, θα προσφέρει χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μετατροπής ουρανίου, που αποτελεί στάδιο-κλειδί στη διαδικασία παραγωγής καυσίμων για πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Liz Truss, Great Britain, Britain, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

«Πύρρειος νίκη» για Τρας που δίνει μάχη για να κρατηθεί στην εξουσία

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός σε μια χαοτική συνεδρίαση, όπως την περιγράφουν τα μέσα ενημέρωσης, κέρδισε την ψηφοφορία για την αμφιλεγόμενη μέθοδο εξόρυξης φυσικού αερίου που είχε λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία βάζει πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ

Αντιδράσεις από την Greenpeace έχει προκαλέσει η απόφαση της βρετανίδας πρωθυπουργού Λίζ Τρας, ενώ εκφράζονται ανησυχίες πως η επιβολή του φόρου θα πλήξει τις επενδύσεις που χρειάζεται η χώρα για ένα αειφόρο οικονομικό μέλλον.
Truss-Liz-Prime-Minister
ΔΙΕΘΝΗ

Μ.Βρετανία: Τεράστιο πακέτο ελαφρύνσεων και στήριξης των νοικοκυριών

Ο υπουργός Οικονομικών, Κουάζι Κβάρτενγκ παρουσίασε τα σχέδια της νέας κυβέρνησης Τρας για μείωση των φόρων και επιδότηση 60 δισ. λιρών στο κόστος ενέργειας. Ψυχρή υποδοχή από τις αγορές, νέα υποχώρηση της στερλίνας.
Liz Truss, Great Britain, Britain, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Γιγαντιαίο πακέτο 229 δισ. στη Βρετανία για τη στήριξη των νοικοκυριών

Οι ενέργειες αυτές γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας της πρωθυπουργού Λιζ Τρας να τερματίσει την «ορθοδοξία του υπουργείου Οικονομικών» και να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.