ΓΔ: 2677.49 0.90% Τζίρος: 131.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:53:36
Λαύρα Πετσέρσκ Κιέβου

Ουκρανία: Το Κίεβο βλέπει «ρωσικό δάκτυλο» στην έκρηξη στην γέφυρα της Κριμαία

Πηγές της ουρκανικής προεδρίας υπονόησαν ότι η έκρηξη από την οποία καταστράφηκε εν μέρει η γέφυρα της Κριμαίας ήταν το αποτέλεσμα μιας «εσωτερικής» διαμάχης στους κύκλους της εξουσίας στη Μόσχα

Η ουκρανική προεδρία υπονόησε σήμερα ότι η έκρηξη από την οποία καταστράφηκε εν μέρει η γέφυρα της Κριμαίας, η οποία συνδέει τη χερσόνησο αυτή με τη Ρωσία, ήταν το αποτέλεσμα μιας «εσωτερικής» διαμάχης στους κύκλους της εξουσίας στη Μόσχα, διαβεβαιώνοντας ότι από πίσω κρύβεται «ρωσικός δάκτυλος».

«Σημειώνουμε ότι το φορτηγό που εξερράγη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπήκε στην γέφυρα από τη ρωσική πλευρά. Επομένως, στη Ρωσία θα πρέπει να αναζητηθούν οι απαντήσεις (…) όλα αυτά υποδηλώνουν σαφέστατα ένα ρωσικό ίχνος», ανέφερε ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Στο μεταξύ, στη γέφυρα ξεκίνησαν και πάλι τα δρομολόγια των τρένων που είχαν διακοπεί λόγω της έκρηξης, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διαχειρίστρια εταιρεία Grand Service Express. Δύο τρένα αναχώρησαν ήδη από την Κριμαία με προορισμό τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. «Τα τρένα θα περάσουν από τη γέφυρα της Κριμαίας» ανέφερε η εταιρεία στο Telegram.

Λίγο νωρίτερα η γέφυρα δόθηκε στην κυκλοφορία και για τα οχήματα.

Νωρίτερα, οι ρωσικές αρχές έκαναν λόγο για πυρκαγιά πάνω στην τεράστια γέφυρα αυτή, στο Στενό του Κερτς, που προκάλεσε διακοπή της κυκλοφορίας. «Δεξαμενή καυσίμων σιδηροδρομικού συρμού έπιασε φωτιά», ανέφερε ο οργανισμός σιδηροδρόμων της Κριμαίας. Η γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε —με μεγάλο κόστος— κατ’ εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού υλικού στις δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία. Την εγκαινίασε προσωπικά ο πρόεδρος Πούτιν το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Μέσω αυτής διέρχονται τόσο τρένα όσο και οχήματα και έχει καίριο ρόλο ως προς τη μεταφορά προσώπων και αγαθών στη χερσόνησο. Από την άλλη, για το Κίεβο αποτελεί μισητό σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας. Η Ρωσία διαβεβαίωνε πρόσφατα πως η γέφυρα είναι ασφαλής, παρά τον πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα είχε απειλήσει με αντίποινα την Ουκρανία αν οι δυνάμεις της αποπειραθούν να την καταστρέψουν. Στην Κριμαία έχουν καταγραφεί αρκετές εκρήξεις τους τελευταίους μήνες, πιθανόν εξαιτίας ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως η έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στη στρατιωτική βάση Τζάνκοϊ τον Αύγουστο, που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ζητά πιο ενεργό ρόλο της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει στη συνέχιση της συνεργασίας με την Κίνα και αναμένει πως το Πεκίνο θα διαδραματίσει σημαντικό διπλωματικό ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.
Πυρκαγιά φλόγες φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

Τραυματισμός και πυρκαγιά σε αποθήκη στη Ρωσία από ουκρανικά drones

Αποθήκη της Wildberries στην περιοχή Ταμπόφ Ρωσίας τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από ουκρανική επίθεση με drones, σύμφωνα με τις αρχές. Ένας εργαζόμενος τραυματίστηκε, ενώ καταρρίφθηκαν 16 ουκρανικά drones. Η φωτιά κάλυψε 100.000 τ.μ.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Ουκρανία διαπραγματεύονται εκτεταμένη ανταλλαγή αιχμαλώτων

Ρωσία και Ουκρανία διαπραγματεύονται νέα, μεγάλης κλίμακας ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, σύμφωνα με τη Ρωσίδα επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από το 2022 έχουν ήδη γίνει χιλιάδες ανταλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικός στρατός έπληξε πέντε πλοία σε ουκρανικά λιμάνια Μαύρης Θάλασσας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πλήγματα σε τρία πλοία με προμήθειες για την Ουκρανία και ένα δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ έπληξε και λιμενικές υποδομές σε Πίβντενιι, Οδησσό και Τσορνομόρσκ. Το Reuters δεν επιβεβαιώνει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς.
Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Δύο τραυματίες σε επίθεση ουκρανικού drone στη Ζαπορίζια

Δύο εργαζόμενοι του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια τραυματίστηκαν σε επίθεση ουκρανικού drone κοντά στις υδραυλικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τη ρωσική διοίκηση. Δεν διευκρινίστηκαν τυχόν ζημιές στις εγκαταστάσεις.