ΓΔ: 2318.73 2.07% Τζίρος: 196.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:12
Λαύρα Πετσέρσκ Κιέβου
Η ιστορική Λαύρα Πετσέρσκ του Κιέβου κάτω από δραματικό ουρανό, σημαντικό σύμβολο της Ουκρανίας.

Ουκρανία: Το Κίεβο βλέπει «ρωσικό δάκτυλο» στην έκρηξη στην γέφυρα της Κριμαία

Πηγές της ουρκανικής προεδρίας υπονόησαν ότι η έκρηξη από την οποία καταστράφηκε εν μέρει η γέφυρα της Κριμαίας ήταν το αποτέλεσμα μιας «εσωτερικής» διαμάχης στους κύκλους της εξουσίας στη Μόσχα

Η ουκρανική προεδρία υπονόησε σήμερα ότι η έκρηξη από την οποία καταστράφηκε εν μέρει η γέφυρα της Κριμαίας, η οποία συνδέει τη χερσόνησο αυτή με τη Ρωσία, ήταν το αποτέλεσμα μιας «εσωτερικής» διαμάχης στους κύκλους της εξουσίας στη Μόσχα, διαβεβαιώνοντας ότι από πίσω κρύβεται «ρωσικός δάκτυλος».

«Σημειώνουμε ότι το φορτηγό που εξερράγη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπήκε στην γέφυρα από τη ρωσική πλευρά. Επομένως, στη Ρωσία θα πρέπει να αναζητηθούν οι απαντήσεις (…) όλα αυτά υποδηλώνουν σαφέστατα ένα ρωσικό ίχνος», ανέφερε ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Στο μεταξύ, στη γέφυρα ξεκίνησαν και πάλι τα δρομολόγια των τρένων που είχαν διακοπεί λόγω της έκρηξης, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διαχειρίστρια εταιρεία Grand Service Express. Δύο τρένα αναχώρησαν ήδη από την Κριμαία με προορισμό τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. «Τα τρένα θα περάσουν από τη γέφυρα της Κριμαίας» ανέφερε η εταιρεία στο Telegram.

Λίγο νωρίτερα η γέφυρα δόθηκε στην κυκλοφορία και για τα οχήματα.

Νωρίτερα, οι ρωσικές αρχές έκαναν λόγο για πυρκαγιά πάνω στην τεράστια γέφυρα αυτή, στο Στενό του Κερτς, που προκάλεσε διακοπή της κυκλοφορίας. «Δεξαμενή καυσίμων σιδηροδρομικού συρμού έπιασε φωτιά», ανέφερε ο οργανισμός σιδηροδρόμων της Κριμαίας. Η γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε —με μεγάλο κόστος— κατ’ εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού υλικού στις δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία. Την εγκαινίασε προσωπικά ο πρόεδρος Πούτιν το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Μέσω αυτής διέρχονται τόσο τρένα όσο και οχήματα και έχει καίριο ρόλο ως προς τη μεταφορά προσώπων και αγαθών στη χερσόνησο. Από την άλλη, για το Κίεβο αποτελεί μισητό σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας. Η Ρωσία διαβεβαίωνε πρόσφατα πως η γέφυρα είναι ασφαλής, παρά τον πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα είχε απειλήσει με αντίποινα την Ουκρανία αν οι δυνάμεις της αποπειραθούν να την καταστρέψουν. Στην Κριμαία έχουν καταγραφεί αρκετές εκρήξεις τους τελευταίους μήνες, πιθανόν εξαιτίας ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως η έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στη στρατιωτική βάση Τζάνκοϊ τον Αύγουστο, που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική συνομιλία Λαβρόφ-Ρούμπιο για ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο

Ο Λαβρόφ ενημέρωσε τον Ρούμπιο για πλήγματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο, καλώντας τις ΗΠΑ να απομακρύνουν το διπλωματικό τους προσωπικό από την Ουκρανία, λόγω απάντησης σε επιθέσεις κατά αμάχων.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ και Ρούμπιο συνομίλησαν για τις ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο

Ο Λαβρόφ ενημέρωσε τον Ρούμπιο για τη ρωσική απόφαση να πλήξει εγκαταστάσεις στο Κίεβο που σχετίζονται με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, απαντώντας στις επιθέσεις κατά ρώσων αμάχων, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση ΥΠΕΞ Ουκρανίας με ηγέτιδα λευκορωσικής αντιπολίτευσης στο Κίεβο

Η Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια, επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, επισκέφθηκε το Κίεβο εν μέσω ρωσικών απειλών και μετά από deadly επίθεση στην πόλη. Τόνισε πως μόνο μια δημοκρατική Λευκορωσία φέρνει σταθερότητα στην περιοχή.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Σύσταση στους ξένους στο Κίεβο να εγκαταλείψουν τη πόλη

Το ρωσικό ΥΠΕΞ καλεί τους ξένους κατοίκους του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων διπλωματών, να αποχωρήσουν λόγω επικείμενων ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε στρατιωτικούς και διοικητικούς στόχους, ως απάντηση σε ουκρανική επίθεση.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από ουκρανικά πλήγματα σε Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ στη Ρωσία

Δύο νεκροί από ουκρανικά χτυπήματα σε Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ, ανακοίνωσαν οι τοπικές ρωσικές αρχές. Ένας άμαχος σκοτώθηκε από drone στο Γκραϊβόρον, ενώ άλλος ένας άνδρας έχασε τη ζωή του στη Μπελάια Μπεριόζκα.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ανακοίνωσε επίθεση σε ρωσική πετρελαϊκή εγκατάσταση με drone

Η SBU της Ουκρανίας ανακοίνωσε επίθεση με drones σε αντλιοστάσιο πετρελαίου στη Βλαντίμιρ Ρωσίας, υποδομή σημαντική για την τροφοδοσία της Μόσχας. Ξέσπασε πυρκαγιά 800 τ.μ., ενώ ο περιφερειάρχης κατέγραψε φωτιά σε τοπική υποδομή.