ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:48:54
Λαύρα Πετσέρσκ Κιέβου

Ουκρανία: Το Κίεβο βλέπει «ρωσικό δάκτυλο» στην έκρηξη στην γέφυρα της Κριμαία

Πηγές της ουρκανικής προεδρίας υπονόησαν ότι η έκρηξη από την οποία καταστράφηκε εν μέρει η γέφυρα της Κριμαίας ήταν το αποτέλεσμα μιας «εσωτερικής» διαμάχης στους κύκλους της εξουσίας στη Μόσχα

Η ουκρανική προεδρία υπονόησε σήμερα ότι η έκρηξη από την οποία καταστράφηκε εν μέρει η γέφυρα της Κριμαίας, η οποία συνδέει τη χερσόνησο αυτή με τη Ρωσία, ήταν το αποτέλεσμα μιας «εσωτερικής» διαμάχης στους κύκλους της εξουσίας στη Μόσχα, διαβεβαιώνοντας ότι από πίσω κρύβεται «ρωσικός δάκτυλος».

«Σημειώνουμε ότι το φορτηγό που εξερράγη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπήκε στην γέφυρα από τη ρωσική πλευρά. Επομένως, στη Ρωσία θα πρέπει να αναζητηθούν οι απαντήσεις (…) όλα αυτά υποδηλώνουν σαφέστατα ένα ρωσικό ίχνος», ανέφερε ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Στο μεταξύ, στη γέφυρα ξεκίνησαν και πάλι τα δρομολόγια των τρένων που είχαν διακοπεί λόγω της έκρηξης, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διαχειρίστρια εταιρεία Grand Service Express. Δύο τρένα αναχώρησαν ήδη από την Κριμαία με προορισμό τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. «Τα τρένα θα περάσουν από τη γέφυρα της Κριμαίας» ανέφερε η εταιρεία στο Telegram.

Λίγο νωρίτερα η γέφυρα δόθηκε στην κυκλοφορία και για τα οχήματα.

Νωρίτερα, οι ρωσικές αρχές έκαναν λόγο για πυρκαγιά πάνω στην τεράστια γέφυρα αυτή, στο Στενό του Κερτς, που προκάλεσε διακοπή της κυκλοφορίας. «Δεξαμενή καυσίμων σιδηροδρομικού συρμού έπιασε φωτιά», ανέφερε ο οργανισμός σιδηροδρόμων της Κριμαίας. Η γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε —με μεγάλο κόστος— κατ’ εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού υλικού στις δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία. Την εγκαινίασε προσωπικά ο πρόεδρος Πούτιν το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Μέσω αυτής διέρχονται τόσο τρένα όσο και οχήματα και έχει καίριο ρόλο ως προς τη μεταφορά προσώπων και αγαθών στη χερσόνησο. Από την άλλη, για το Κίεβο αποτελεί μισητό σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας. Η Ρωσία διαβεβαίωνε πρόσφατα πως η γέφυρα είναι ασφαλής, παρά τον πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα είχε απειλήσει με αντίποινα την Ουκρανία αν οι δυνάμεις της αποπειραθούν να την καταστρέψουν. Στην Κριμαία έχουν καταγραφεί αρκετές εκρήξεις τους τελευταίους μήνες, πιθανόν εξαιτίας ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως η έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στη στρατιωτική βάση Τζάνκοϊ τον Αύγουστο, που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Επιδρομές Ουκρανίας στη νότια Ρωσία: 2 νεκροί, 17 τραυματίες

Επιδρομές με ουκρανικά drone σε Ραστόφ και Μπιέλγκοροντ στη νοτιοδυτική Ρωσία άφησαν δύο νεκρούς και 17 τραυματίες. Ρωσικά πλήγματα πέρα από τα σύνορα προκάλεσαν έναν νεκρό και επτά τραυματίες σύμφωνα με τις αρχές.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Δώδεκα τραυματίες από ουκρανική επίθεση σε ρωσική παραμεθόρια πόλη

Επίθεση ουκρανικών drone στη Μπιέλγκοροντ τραυμάτισε 12 άτομα και προκάλεσε πυρκαγιές σε πολυκατοικίες και πάνω από 15 οχήματα. Στη Ραστόφ στον Ντον, ζημιές σε πολυκατοικία μετά από αεροπορική επιδρομή.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Πλήξαμε ουκρανικά λιμάνια, βυθίστηκε το Golden Leo έξω απ' την Οδησσό

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πλήγματα σε ουκρανικά λιμάνια, μεταξύ των οποίων ο τερματικός του Τσορνομόρσκ στην Οδησσό, και σε πλοίο που, σύμφωνα με τη Μόσχα, μετέφερε στρατιωτικά φορτία.
Εκτόξευση πυραύλου Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δέκα νεκροί από ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Έξι νεκροί από ουκρανικές επιθέσεις σε κατεχόμενες περιοχές και ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με τις τοπικές ρωσικές αρχές, ενώ τέσσερις νεκροί αναφέρονται στην Ουκρανία από ρωσικά πλήγματα, με τις ειρηνευτικές προσπάθειες στο «νεκρό σημείο».
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι στοχεύουν το Κίεβο, αναφέρει η Ουκρανία

Συναγερμός σήμανε στο Κίεβο λόγω ρωσικής πυραυλικής επίθεσης. Εκρήξεις ακούστηκαν σε πολλές συνοικίες, ενώ συντρίμμια προκάλεσαν φωτιές σε πολυκατοικίες. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ως τώρα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κλίτσκο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία στηρίζει το Ιράν σε επιθέσεις στις χώρες του Κόλπου

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία παρέχει στο Ιράν δορυφορικές εικόνες από τη Μέση Ανατολή, βοηθώντας το στην προετοιμασία και αξιολόγηση πληγμάτων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων στόχων σε αμερικανικές εγκαταστάσεις στον Κόλπο.