ΓΔ: 2615.07 0.25% Τζίρος: 239.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Λαύρα Πετσέρσκ Κιέβου

Ουκρανία: Το Κίεβο βλέπει «ρωσικό δάκτυλο» στην έκρηξη στην γέφυρα της Κριμαία

Πηγές της ουρκανικής προεδρίας υπονόησαν ότι η έκρηξη από την οποία καταστράφηκε εν μέρει η γέφυρα της Κριμαίας ήταν το αποτέλεσμα μιας «εσωτερικής» διαμάχης στους κύκλους της εξουσίας στη Μόσχα

Η ουκρανική προεδρία υπονόησε σήμερα ότι η έκρηξη από την οποία καταστράφηκε εν μέρει η γέφυρα της Κριμαίας, η οποία συνδέει τη χερσόνησο αυτή με τη Ρωσία, ήταν το αποτέλεσμα μιας «εσωτερικής» διαμάχης στους κύκλους της εξουσίας στη Μόσχα, διαβεβαιώνοντας ότι από πίσω κρύβεται «ρωσικός δάκτυλος».

«Σημειώνουμε ότι το φορτηγό που εξερράγη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπήκε στην γέφυρα από τη ρωσική πλευρά. Επομένως, στη Ρωσία θα πρέπει να αναζητηθούν οι απαντήσεις (…) όλα αυτά υποδηλώνουν σαφέστατα ένα ρωσικό ίχνος», ανέφερε ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Στο μεταξύ, στη γέφυρα ξεκίνησαν και πάλι τα δρομολόγια των τρένων που είχαν διακοπεί λόγω της έκρηξης, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διαχειρίστρια εταιρεία Grand Service Express. Δύο τρένα αναχώρησαν ήδη από την Κριμαία με προορισμό τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. «Τα τρένα θα περάσουν από τη γέφυρα της Κριμαίας» ανέφερε η εταιρεία στο Telegram.

Λίγο νωρίτερα η γέφυρα δόθηκε στην κυκλοφορία και για τα οχήματα.

Νωρίτερα, οι ρωσικές αρχές έκαναν λόγο για πυρκαγιά πάνω στην τεράστια γέφυρα αυτή, στο Στενό του Κερτς, που προκάλεσε διακοπή της κυκλοφορίας. «Δεξαμενή καυσίμων σιδηροδρομικού συρμού έπιασε φωτιά», ανέφερε ο οργανισμός σιδηροδρόμων της Κριμαίας. Η γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε —με μεγάλο κόστος— κατ’ εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού υλικού στις δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία. Την εγκαινίασε προσωπικά ο πρόεδρος Πούτιν το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Μέσω αυτής διέρχονται τόσο τρένα όσο και οχήματα και έχει καίριο ρόλο ως προς τη μεταφορά προσώπων και αγαθών στη χερσόνησο. Από την άλλη, για το Κίεβο αποτελεί μισητό σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας. Η Ρωσία διαβεβαίωνε πρόσφατα πως η γέφυρα είναι ασφαλής, παρά τον πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα είχε απειλήσει με αντίποινα την Ουκρανία αν οι δυνάμεις της αποπειραθούν να την καταστρέψουν. Στην Κριμαία έχουν καταγραφεί αρκετές εκρήξεις τους τελευταίους μήνες, πιθανόν εξαιτίας ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως η έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στη στρατιωτική βάση Τζάνκοϊ τον Αύγουστο, που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα: Πλήξαμε δύο ουκρανικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έπληξε δύο φορτηγά πλοία και εγκαταστάσεις καυσίμων στη Μαύρη Θάλασσα, κατηγορώντας τα για στήριξη του ουκρανικού στρατού. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις πληροφορίες.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της Naftogaz στην ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία πραγματοποίησε νυχτερινές επιθέσεις σε επτά εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις υποδομές της Ukrnafta, θυγατρικής της Naftogaz.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πλήγματα σε ουκρανικά πλοία και αγροτικές αποθήκες στην ανατολική Ουκρανία

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως οι δυνάμεις του έπληξαν τρία πλοία με στρατιωτικά φορτία προς Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ρωσικά drones προκάλεσαν φωτιά σε αποθήκες κοντά στο Χάρκοβο, χωρίς αναφορές για θύματα.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες ζητά να σταματήσουν οι επιθέσεις σε αμάχους σε Ουκρανία-Ρωσία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε τις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις, που προκάλεσαν θύματα και ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές και εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την περαιτέρω κλιμάκωση.
Επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο άμαχοι νεκροί στη Μπριάνσκ από ουκρανικά drones, λέει η Ρωσία

Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από ουκρανικά drones καμικάζι στην περιφέρεια Μπριάνσκ της Ρωσίας, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη. Το Reuters δεν επιβεβαιώνει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς.