ΓΔ: 2611.41 -1.92% Τζίρος: 735.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Λαύρα Πετσέρσκ Κιέβου

Ουκρανία: Το Κίεβο βλέπει «ρωσικό δάκτυλο» στην έκρηξη στην γέφυρα της Κριμαία

Πηγές της ουρκανικής προεδρίας υπονόησαν ότι η έκρηξη από την οποία καταστράφηκε εν μέρει η γέφυρα της Κριμαίας ήταν το αποτέλεσμα μιας «εσωτερικής» διαμάχης στους κύκλους της εξουσίας στη Μόσχα

Η ουκρανική προεδρία υπονόησε σήμερα ότι η έκρηξη από την οποία καταστράφηκε εν μέρει η γέφυρα της Κριμαίας, η οποία συνδέει τη χερσόνησο αυτή με τη Ρωσία, ήταν το αποτέλεσμα μιας «εσωτερικής» διαμάχης στους κύκλους της εξουσίας στη Μόσχα, διαβεβαιώνοντας ότι από πίσω κρύβεται «ρωσικός δάκτυλος».

«Σημειώνουμε ότι το φορτηγό που εξερράγη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπήκε στην γέφυρα από τη ρωσική πλευρά. Επομένως, στη Ρωσία θα πρέπει να αναζητηθούν οι απαντήσεις (…) όλα αυτά υποδηλώνουν σαφέστατα ένα ρωσικό ίχνος», ανέφερε ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Στο μεταξύ, στη γέφυρα ξεκίνησαν και πάλι τα δρομολόγια των τρένων που είχαν διακοπεί λόγω της έκρηξης, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διαχειρίστρια εταιρεία Grand Service Express. Δύο τρένα αναχώρησαν ήδη από την Κριμαία με προορισμό τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. «Τα τρένα θα περάσουν από τη γέφυρα της Κριμαίας» ανέφερε η εταιρεία στο Telegram.

Λίγο νωρίτερα η γέφυρα δόθηκε στην κυκλοφορία και για τα οχήματα.

Νωρίτερα, οι ρωσικές αρχές έκαναν λόγο για πυρκαγιά πάνω στην τεράστια γέφυρα αυτή, στο Στενό του Κερτς, που προκάλεσε διακοπή της κυκλοφορίας. «Δεξαμενή καυσίμων σιδηροδρομικού συρμού έπιασε φωτιά», ανέφερε ο οργανισμός σιδηροδρόμων της Κριμαίας. Η γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε —με μεγάλο κόστος— κατ’ εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού υλικού στις δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία. Την εγκαινίασε προσωπικά ο πρόεδρος Πούτιν το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Μέσω αυτής διέρχονται τόσο τρένα όσο και οχήματα και έχει καίριο ρόλο ως προς τη μεταφορά προσώπων και αγαθών στη χερσόνησο. Από την άλλη, για το Κίεβο αποτελεί μισητό σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας. Η Ρωσία διαβεβαίωνε πρόσφατα πως η γέφυρα είναι ασφαλής, παρά τον πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα είχε απειλήσει με αντίποινα την Ουκρανία αν οι δυνάμεις της αποπειραθούν να την καταστρέψουν. Στην Κριμαία έχουν καταγραφεί αρκετές εκρήξεις τους τελευταίους μήνες, πιθανόν εξαιτίας ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως η έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στη στρατιωτική βάση Τζάνκοϊ τον Αύγουστο, που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Επτά νεκροί από ουκρανικές επιθέσεις στο κατεχόμενο Λουχάνσκ

Επτά νεκροί και πολλοί τραυματίες είναι ο απολογισμός ουκρανικών επιθέσεων σε ρωσοκρατούμενες περιοχές του Λουχάνσκ. Πέντε άτομα σκοτώθηκαν σε λεωφορείο, δύο σε όχημα διανομής, ενώ δεν διευκρινίστηκαν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικά πλήγματα σε στόχους υποστήριξης και μεταφορών στην Ουκρανία

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι τη νύχτα έπληξε υποδομές εφοδιασμού και μεταφορών στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων κέντρο της Nova Poshta στο Χάρκοβο και σταθμό ενέργειας στο Ντνιπροπετρόφσκ.
Μελάνια Τραμπ χαμογελάει
ΔΙΕΘΝΗ

Μελάνια Τραμπ: Συνάντηση με Ρώσους και Ουκρανούς στο Αμπού Ντάμπι

Η Μελάνια Τραμπ θα υποδεχτεί σήμερα στον Λευκό Οίκο ρώσους και ουκρανούς αντιπροσώπους, λίγο πριν τις διαπραγματεύσεις στο Αμπού Ντάμπι, και θα μιλήσει στα ΜΜΕ για τις ανθρωπιστικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ζελένσκι με απεσταλμένους των ΗΠΑ πριν τις συνομιλίες με Ρωσία

Σε διπλωματικές επαφές με στόχο την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων προχωρά το Κίεβο, με τον Ζελένσκι να συνομιλεί με τους Αμερικανούς απεσταλμένους και να προετοιμάζεται για νέες συναντήσεις.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από ουκρανικό πλήγμα στη ρωσική Μπέλγκοροντ

Ουκρανικό drone χτύπησε μικρό λεωφορείο στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία μέλη οικογένειας, μεταξύ τους ένα 8χρονο παιδί. Χθες τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα από παρόμοια επίθεση σε άλλη κοινότητα.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ προσδοκά αυξημένη πίεση στη Ρωσία από το νέο Κογκρέσο ΗΠΑ

Η Κάγια Κάλας εξέφρασε την ελπίδα πως το νέο Κογκρέσο των ΗΠΑ, με πλειοψηφία Δημοκρατικών, θα στηρίξει την Ουκρανία και θα πιέσει περισσότερο τη Ρωσία, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας Ευρώπης-ΗΠΑ.