ΓΔ: 2691.43 1.62% Τζίρος: 290.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Καμένα αυτοκίνητα Μαριούπολη
Φωτο: Shutterstock

Εκρήξεις συγκλόνισαν το Κίεβο, μετά την επίθεση στην γέφυρα στην Κριμαία

Οι επιθέσεις ήταν οι πιο έντονες που έπληξαν την ουκρανική πρωτεύουσα από τις πρώτες ημέρες του πολέμου και έστειλαν τους κατοίκους να καταφύγουν σε καταφύγια και τον πυκνό καπνό να υψώνεται στον ουρανό.

Τεράστιες εκρήξεις συγκλόνισαν την ουκρανική πρωτεύουσα και άλλες πόλεις κατά τη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής τη Δευτέρα σε προφανή ρωσικά χτυπήματα εκδίκησης μετά την κήρυξη από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μιας έκρηξης στη γέφυρα προς την Κριμαία ως τρομοκρατικής επίθεσης.

Οι επιθέσεις ήταν οι πιο έντονες που έπληξαν το Κίεβο από τις πρώτες ημέρες του πολέμου και έστειλαν τους κατοίκους να καταφύγουν σε καταφύγια και τον πυκνό καπνό να υψώνεται στον ουρανό.

Σύμφωνα με το Reuters, εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στο Lviv, το Ternopil και το Zhytomyr στη δυτική Ουκρανία και στο Dnipro στην κεντρική Ουκρανία.

Σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους οδικούς κόμβους του Κιέβου, ένας τεράστιος κρατήρας είχε ανατιναχθεί στη διασταύρωση. Αυτοκίνητα είχαν τιναχτεί στον αέρα, κτίρια είχαν υποστεί ζημιές και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονταν στο σημείο. Δύο αυτοκίνητα και ένα φορτηγάκι κοντά στον κρατήρα ήταν τελείως κατεστραμμένα, μαυρισμένα και λαβωμένα από τα θραύσματα.

Παράθυρα είχαν ανατιναχθεί από κτίρια στο κεντρικό Πανεπιστήμιο Taras Shevchenko του Κιέβου. Στρατιώτες της Εθνοφρουράς με πλήρη πολεμική εξάρτηση και τουφέκια εφόδου είχαν παραταχθεί έξω από το κτίριο της εκπαιδευτικής ένωσης.

«Η πρωτεύουσα δέχεται επίθεση από Ρώσους τρομοκράτες! Οι πύραυλοι έπληξαν αντικείμενα στο κέντρο της πόλης (στην περιοχή Shevchenkivskyi) και στην περιοχή Solomyanskyi. Οι σειρήνες των αεροπορικών επιδρομών ηχούν, και ως εκ τούτου η απειλή, συνεχίζεται», έγραψε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι κεντρικοί δρόμοι του Κιέβου έχουν αποκλειστεί από αστυνομικούς, οι υπηρεσίες διάσωσης εργάζονται».

Εκπρόσωπος των κρατικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης δήλωσε ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, χωρίς ωστόσο να δώσει άμεσα στοιχεία.

Ο Πούτιν δήλωσε την Κυριακή ότι η έκρηξη, η οποία προκάλεσε ζημιές στη μοναδική γέφυρα που διασχίζει τον πορθμό του Κερτς προς τη χερσόνησο της Κριμαίας, ήταν «μια τρομοκρατική ενέργεια με στόχο την καταστροφή κρίσιμων πολιτικών υποδομών».

«Αυτό σχεδιάστηκε, πραγματοποιήθηκε και διατάχθηκε από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες», δήλωσε σε βίντεο στο κανάλι Telegram του Κρεμλίνου.

Η Ουκρανία δεν ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη, αλλά την πανηγύρισε. Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι απαίτησαν ταχεία απάντηση από το Κρεμλίνο ενόψει της συνεδρίασης του συμβουλίου ασφαλείας του Πούτιν τη Δευτέρα.

Η γέφυρα αποτελεί σημαντική οδό ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία και σύμβολο του ελέγχου της Ρωσίας στην Κριμαία, τη χερσόνησο που ανακήρυξε προσαρτημένη μετά την κατάληψή της από τα στρατεύματά της το 2014.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση ότι η Ρωσία θα πρέπει να σκοτώσει τους «τρομοκράτες» που ευθύνονται για την επίθεση.

«Η Ρωσία μπορεί να απαντήσει σε αυτό το έγκλημα μόνο με την άμεση δολοφονία τρομοκρατών, όπως συνηθίζεται αλλού στον κόσμο. Αυτό περιμένουν οι Ρώσοι πολίτες», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ο Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, επικεφαλής της Επιτροπής Ερευνών της Ρωσίας, δήλωσε την Κυριακή ότι ένα όχημα εξερράγη στη γέφυρα προκαλώντας πυρκαγιά.

Το όχημα είχε περάσει από τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Αρμενία, τη Βόρεια Οσετία και την περιοχή Κρασνοντάρ της Ρωσίας πριν φτάσει στη γέφυρα, είπε. Μεταξύ αυτών που βοήθησαν τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες να προετοιμάσουν την επίθεση ήταν «πολίτες της Ρωσίας και ξένων χωρών», πρόσθεσε ο Μπαστρίκιν στο βίντεο στο κανάλι Telegram του Κρεμλίνου.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε το Σάββατο ότι οι δυνάμεις της στη νότια Ουκρανία μπορούν να εφοδιαστούν «πλήρως» μέσω των υφιστάμενων χερσαίων και θαλάσσιων οδών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη σε εργοστάσιο
ΔΙΕΘΝΗ

Φωτιά σε αποθήκη καυσίμων στη Ρωσία μετά από ουκρανική επίθεση

Επίθεση με ουκρανικά drones προκάλεσε φωτιά σε αποθήκη καυσίμων στο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για τραυματίες σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από ουκρανικό πλήγμα στη Μπέλγκοροντ της Ρωσίας

Τέσσερις νεκροί και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός ουκρανικού πλήγματος στη Μπέλγκοροντ, με θύματα γιατρό, πλήρωμα ασθενοφόρου και ανδρόγυνο. Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν επίσης από επιθέσεις drones στο Ντονέτσκ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Αμερικανοί διαπραγματευτές έρχονται σύντομα Κίεβο-Μόσχα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί διαπραγματευτές, που μεσολαβούν για τον τερματισμό του πολέμου, θα επισκεφθούν σύντομα το Κίεβο και τη Μόσχα, τονίζοντας πως οι συναντήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση στο Κίεβο: Πυρκαγιά και ζημιές σε πολυκατοικία

Ρωσική επίθεση προκάλεσε σοβαρές ζημιές και πυρκαγιά σε πολυώροφη πολυκατοικία στο Κίεβο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κλίτσκο. Ζημιές υπέστη ο ένατος όροφος, ενώ 15 ένοικοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το κτίριο.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν εξαντλούνται τα αποθέματα πυρομαχικών στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώσουν για τη στρατιωτική βοήθεια προς Ουκρανία και προανήγγειλε προσωρινό «πάγωμα» στις πωλήσεις όπλων στους συμμάχους, με επανέναρξη στο μέλλον.
Σπασμένο παρμπρίζ λεωφορείου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικό drone χτύπησε λεωφορείο στο Ντονέτσκ – 1 νεκρός, 5 τραυματίες

Ουκρανικό drone χτύπησε λεωφορείο στη ρωσοκρατούμενη Χορλίβκα, Ντονέτσκ, προκαλώντας έναν θάνατο και πέντε τραυματισμούς. Ο φιλορώσος δήμαρχος έκανε λόγο για «στοχευμένη επίθεση» και δημοσίευσε φωτογραφίες του λεωφορείου.