ΓΔ: 1044.96 -0.45% Τζίρος: 73.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πολωνία: Διαρροή σε γραμμή του αγωγού πετρελαίου της Ντρούζμπα

Σύμφωνα με την πολωνική εταιρεία, προς το παρόν τα αίτια της διαρροής παραμένουν άγνωστα. Αυτή εντοπίστηκε σε τομέα του αγωγού που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από την πόλη Πλοκ στην κεντρική Πολωνία.

Διαρροή εντοπίστηκε χθες, Τρίτη, το βράδυ σε μία από τις γραμμές του αγωγού πετρελαίου της Ντρούζμπα, ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα ο πολωνικός φορέας διαχείρισης αγωγών PERN.

Σύμφωνα με την πολωνική εταιρεία, προς το παρόν τα αίτια της διαρροής παραμένουν άγνωστα. Αυτή εντοπίστηκε σε τομέα του αγωγού που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από την πόλη Πλοκ στην κεντρική Πολωνία.

Η δεύτερη γραμμή του αγωγού και άλλα στοιχεία της υποδομής της PERN λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Σε αυτό το σημείο, όλες οι υπηρεσίες της PERN (τεχνική, επιχειρησιακή, πυροσβεστική υπηρεσία εντός των εγκαταστάσεων και υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας) λαμβάνουν μέτρα σύμφωνα με τους αλγόριθμους που προβλέπονται γι' αυτού του είδους την κατάσταση», διευκρινίζει ο πολωνικός φορέας διαχείρισης αγωγών.

Παράλληλα η τσεχική εταιρεία διαχείρισης αγωγών πετρελαίου MERO δεν έχει διαπιστώσει αλλαγές στις ροές αργού πετρελαίου στην Τσεχική Δημοκρατία μέσω του πολωνικού αγωγού Ντρούζμπα, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.

Ο εντοπισμός της διαρροής στον Ντρούζμπα έρχεται την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρή ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης.

Ο πετρελαιαγωγός Ντρούζμπα, το όνομα του οποίου σημαίνει «φιλία» στη ρωσική γλώσσα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο και εφοδιάζει με ρωσικό πετρέλαιο μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Λευκορωσίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Αυστρίας.

Η δεύτερη γραμμή του αγωγού και άλλα στοιχεία της υποδομής της PERN λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με την πολωνική εταιρεία.

«Σε αυτό το σημείο, όλες οι υπηρεσίες της PERN (τεχνική, επιχειρησιακή, πυροσβεστική υπηρεσία εντός των εγκαταστάσεων και υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας) λαμβάνουν μέτρα σύμφωνα με τους αλγόριθμους που προβλέπονται γι' αυτού του είδους την κατάσταση», διευκρίνισε ο πολωνικός φορέας διαχείρισης αγωγών.

Εκπρόσωπος της τσεχικής εταιρείας MERO σημείωσε ότι δεν έχει διαπιστώσει αλλαγές στις ροές στην Τσεχία, ενώ προς το παρόν δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει επικοινωνία με το διυλιστήριο Schwedt της Γερμανίας, το οποίο παρέχει το 90% του καυσίμου στο Βερολίνο, ούτε με το υπουργείο Οικονομίας και τον ομοσπονδιακό φορέα διαχείρισης του δικτύου.

Η διαρροή στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 αποδόθηκε σε δολιοφθορά, τόσο από τη Δύση όσο και από τη Ρωσία. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί πόσο σημαντική ήταν η διαρροή που εντοπίστηκε χθες το βράδυ στον αγωγό πετρελαίου Ντρούζμπα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Total Petroleum-France-Fire
ΔΙΕΘΝΗ

Η TotalEnergies πέτυχε κέρδη - ρεκόρ 20,5 δισ. δολάρια για το 2022

Χωρίς τις λογιστικές απώλειες που συνδέονται με την αποχώρησή της από τη Ρωσία, που ανέρχονται σε ποσό κοντά στα 15 δισ. δολάρια, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της επιχείρησης ανέρχονται σε 36,2 δισ. δολάρια.
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία με Τουρκία για τη διέλευση των δεξαμενόπλοιων από τον Βόσπορο

Η Δύση υποχώρησε στα «τουρκικά παζάρια» που είχαν προκαλέσει συνωστισμό στο Βόσπορο με 26 πετρελαιοφόρα που παρέμεναν εγκλωβισμένα. Ποιοι είναι οι νέοι κανόνες που θα ισχύουν για τις διελεύσεις των πλοίων.