ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: pixabay

Σε επίταξη προσωπικού στην τροφοδοσία καυσίμων προχώρησε η Γαλλία

Καθώς οι απεργίες των εργαζομένων στις ενεργειακές εταιρείες γίνονται όλο και πιο έντονες, η γαλλική κυβέρνηση απείλησε να επιτάξει το προσωπικό στις αποθήκες της Esso France και είπε ότι παρόμοια μέτρα είναι πιθανά στην Total Energies.

Η γαλλική κυβέρνηση άρχισε σήμερα να διατάζει την επιστροφή στη δουλειά του προσωπικού σε μια αποθήκη καυσίμων της Exxon Mobil, προκειμένου να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό σε βενζίνη έπειτα από εβδομάδες απεργιών αλλά διακινδυνεύοντας μια ευρύτερη σύγκρουση με τα συνδικάτα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιτάσσει το προσωπικό στην αποθήκη Γκραβενσόν-Πορ Ζερόμ που διαχειρίζεται η εταιρία Esso France της Exxon, όπου το σκληροπυρηνικό συνδικάτο CGT παραμένει σε απεργία, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στη διοίκηση και άλλα συνδικάτα για τους μισθούς.

Η CGT έκανε έκκληση για υποστήριξη από τους εργαζομένους άλλων τομέων και υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει μετά τη δήλωση εκπροσώπου του συνδικάτου FNME που είπε πως μέλη του προσωπικού στα πυρηνικά εργοστάσια της EDF επανέλαβαν την απεργία για τους μισθούς, καθυστερώντας εργασίες συντήρησης σε τουλάχιστον πέντε αντιδραστήρες, περιλαμβανομένων των εγκαταστάσεων στο Μπιζέ.

«Λαμβάνοντας υπόψη την απεργία από ένα μέρος του προσωπικού του Πορ-Ζερόμ, στη Νορμανδία, η κυβέρνηση ξεκινά την επίταξη του προσωπικού που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της αποθήκης. Η επίταξη ξεκινά σήμερα», ανέφερε το υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης. Η CGT ανακοίνωσε ότι θα προσβάλει τις ειδοποιήσεις επίταξης στα δικαστήρια μόλις τις λάβει.

Αφού απέφυγε αρχικά να παρέμβει στις εργατικές διαφορές αφήνοντας τη CGT να αντιπαρατεθεί με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς TotalEnergies και Exxon, η κυβέρνηση απείλησε χθες, Τρίτη, να επιτάξει το προσωπικό στις αποθήκες της Esso France και είπε ότι παρόμοια μέτρα είναι πιθανά στην Total Energies, αν αποτύχουν οι συνομιλίες για μισθολογικές αυξήσεις. Η απεργία στα γαλλικά διυλιστήρια της Total Energies επαναλήφθηκε σήμερα σε όλες τις εγκαταστάσεις, ανέφερε η CGT.

Στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, η εκπρόσωπος του FNME Βιρζινί Νεμαγέρ δήλωσε πως το συνδικάτο έστειλε μήνυμα υποστήριξης στους απεργούς εργαζομένους στα διυλιστήρια και στις αποθήκες καυσίμων που ανήκουν στην Total Energies και στην Exxon.

«Η απειλή επίταξης, που είναι πάνω από όλα μια ένδειξη κυβερνητικής έντασης, δεν αποδείχθηκε ποτέ αποτελεσματική για την έξοδο από αυτή τη σύγκρουση», είπε η Νεμάγερ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EDF-France-Electricity
ΔΙΕΘΝΗ

Ζημιές και χρέος ρεκόρ για την γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού EDF

Παρά το γεγονός ότι ο τζίρος της ενισχύθηκε κατά 70% στα 143,5 δισ. ευρώ εξαιτίας της αύξησης των τιμών της ενέργειας, τα προβλήματα στους πυρηνικούς σταθμούς και η συμβολή στην τιμολογιακή ασπίδα των πολιτών, αύξησαν το χρέος της.
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Ιράκ ενισχύουν τους διμερείς δεσμούς σε ενέργεια και ασφάλεια

Η συμφωνία μεταξύ των δυο κρατών καλύπτει τη συνεργασία σε τομείς, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η καταπολέμηση του οικονομικού και του οργανωμένου εγκλήματος, η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
ΔΙΕΘΝΗ

Αποσύνδεση των τιμών ενέργειας με του φυσικού αερίου θέλει η Γαλλία

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ σημείωσε ότι είναι άδικο το υφιστάμενο καθεστώς καθώς το φυσικό αέριο παράγει μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
ΔΙΕΘΝΗ

Υπόσχεση Λεμέρ ότι η γαλλική κυβέρνηση θα στηρίξει τους αρτοποιούς

Ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση διαθέτει «τα εργαλεία για να κάνει τους προμηθευτές ενέργειας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι του κράτους και των εταιρειών».