ΓΔ: 1024.75 0.91% Τζίρος: 88.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mplinken-blinken
Φώτο: Shutterstock

Διεργασίες των ΗΠΑ με Σερβία για την αναγνώριση του Κοσόβου

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Α. Μπλίνκεν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους προέδρους της Σερβίας και του Κοσόβου με στόχο να υπάρξει μια δεσμευτική λύση που θα οδηγήσει στην αμοιβαία αναγνώριση.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλινκεν και, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας, «τα τρία θέματα που κυριάρχησαν στην συνομιλία ήταν το ζήτημα του Κοσόβου, για το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να λυθεί το συντομότερο δυνατόν, οι σχέσεις της Σερβίας με την Ρωσική Ομοσπονδία και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».

Στην ανακοίνωση, η οποία είναι ιδιαίτερα λιτή, αναφέρεται ότι «ο Αντονι Μπλινκεν εξέφρασε την αναγκαιότητα να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία με την Πρίστινα στο θέμα του Κοσόβου ενώ ο πρόεδρος Βούτσιτς του εξέθεσε τις σερβικές θέσεις».

Ο Μπλίνκεν επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικά και με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, τον οποίο ενεθάρρυνε να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίλυση των διαφορών με την Σερβία. «Συζητήσαμε για τις σχέσεις μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας και την ανάγκη εντατικοποίησης της διαδικασίας διαλόγου προς την επίτευξη μίας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας που θα αποβλέπει στην αμοιβαία αναγνώριση», έγραψε ο Κούρτι στο Twitter.

Η κρίση στο Κόσοβο που είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο είχε προκαλέσει επίσης την αντίδραση της διπλωματίας της Ρωσίας, η οποία είχε ταχθεί στο πλευρό των Σέρβων, με την ανακοίνωση Τύπου του ρωσικού υπ. Εξωτερικών να αναφέρει τότε πως «οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσόβου γνωρίζουν ότι οι Σέρβοι δεν θα παραμείνουν αδιάφοροι όταν απειλούνται άμεσα οι ελευθερίες τους και σκόπιμα κλιμακώνουν την κατάσταση για να πυροδοτήσουν στρατιωτικό σενάριο. Φυσικά, στόχος των αιχμηρών επιθέσεων είναι και το Βελιγράδι, το οποίο η Δύση θέλει να εξουθενώσει περαιτέρω χρησιμοποιώντας αλβανικά χέρια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αποσύρονται τα σέρβικα οδοφράγματα από τους δρόμους του Κοσόβου

Αποκλιμακώνεται η ένταση στη γειτονική χώρα μετά την απόφαση να τερματιστεί ο αποκλεισμός των δρόμων που λήφθηκε μετά την συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσόβου με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
ΔΙΕΘΝΗ

«Κομμένο» στα δυο το Κόσοβο από τα νέα οδοφράγματα των Σέρβων

Παραμένουν για 19η μέρα τα σερβικά οδοφράγματα στο Κόσοβο, με την κυβέρνηση της Πρίστινα να υποχωρεί απέναντι στα αιτήματα των Σέρβων μετατρέποντας την προφυλάκιση του πρώην αστυνομικού που είναι ύποπτος τρομοκρατίας σε κατ' οίκον περιορισμό.
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνεται η ένταση στο Κόσοβο, οδοφράγματα και απειλή για συγκρούσεις

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας τον στρατό και την αστυνομία μετά τις προειδοποιήσεις του Κοσόβου πως θα αναλάβει δράση η διεθνής στρατιωτική δύναμη της χώρας.