ΓΔ: 1044.96 -0.45% Τζίρος: 73.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Υπό προϋποθέσεις η απαγόρευση της μαντήλας στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να επιβάλλουν στις εργαζόμενές τους να μην φορούν μαντίλα, αν αυτό περιλαμβάνεται στον εσωτερικό τους κανονισμό.

Οι εταιρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να απαγορεύουν τις μαντίλες αρκεί να είναι μια γενική απαγόρευση που δεν κάνει διακρίσεις σε βάρος εργαζομένων, ανέφερε σήμερα το ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο, η τελευταία απόφαση σε ένα θέμα που διχάζει την Ευρώπη εδώ και χρόνια.

Η υπόθεση αφορούσε μια μουσουλμάνα που ενημερώθηκε ότι δεν μπορεί να φορά μαντίλα όταν έκανε αίτηση για εκπαίδευση έξι εβδομάδων σε βελγική εταιρία.

Η εταιρία ανέφερε ότι έχει έναν κανόνα ουδετερότητας, το οποίο σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται κανένα κάλυμμα κεφαλής στους χώρους της, είτε είναι κασκέτο, σκούφος ή μαντίλι. Η γυναίκα προσέφυγε σε βελγικό δικαστήριο, το οποίο στη συνέχεια ζήτησε τη γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ευθεία διάκριση σε μια τέτοια απαγόρευση.

«Ο εσωτερικός κανονισμός μιας επιχείρησης που απαγορεύσει τη εμφανή χρήση θρησκευτικών, φιλοσοφικών ή πνευματικών συμβόλων δεν συνιστά ευθεία διάκριση εάν εφαρμόζεται σε όλους τους εργαζόμενους με γενικό και μη διαφοροποιημένο τρόπο», ανέφεραν οι δικαστές.

Το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε πέρυσι ότι οι εταιρίες της ΕΕ μπορούν να απαγορεύσουν στους εργαζομένους να φορούν μαντίλα υπό συγκεκριμένες συνθήκες, εάν χρειάζεται να το κάνουν για να παρουσιάσουν μια εικόνα ουδετερότητας στους πελάτες τους.

Στη Γερμανία, οι απαγορεύσεις για τη μαντίλα στις γυναίκες αποτελούν αμφιλεγόμενο ζήτημα εδώ και χρόνια, και αφορούν κυρίως υποψήφιες εκπαιδευτικούς σε δημόσια σχολεία. Η Γαλλία απαγόρευσε τη χρήση της μαντίλας στα δημόσια σχολεία το 2004, μια απόφαση ωστόσο που έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων, διχάζοντας τους πολίτες, ενώ από το 2005 έχει ξεκινήσει ένα κίνημα που ζητά να επιτραπεί στις μουσουλμάνες να φορούν μαντίλα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Rishi Sunak, Vretania, Britain, Great Britain
ΔΙΕΘΝΗ

Το στοίχημα του Σουνάκ για το εμπόριο με την ΕΕ στη μετά Brexit εποχή

Το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού δίνει τη δυνατότητα στη Βρετανία να αποτρέπει την εφαρμογή νέων νόμων της ΕΕ σε προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία και στοχεύει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά το Brexit.
ΔΙΕΘΝΗ

Να λογοδοτήσει ο Πούτιν για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία θέλει η ΕΕ

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες θα βρεθεί επίσης και το ζήτημα των προσπαθειών των κρατών μελών για την κάλυψη των στρατιωτικών και αμυντικών αναγκών της Ουκρανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ευχαριστεί ΕΕ και ΗΠΑ ο Ζελένσκι για τη νέα στρατιωτική βοήθεια

Η ΕΕ θα δαπανήσει 2 δισ. ευρώ για τον εφοδιασμό με πυρομαχικά των ουκρανικών δυνάμεων τον επόμενο χρόνο, ενώ οι ΗΠΑ παρουσίασαν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο αξίας 350 δισ. δολαρίων.