ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tyfonas-Filippines-katastrofes
Shutterstock

ΟΗΕ: Οι μισές χώρες δεν διαθέτουν «112» για φυσικές καταστροφές

Λιγότερες από τις μισές αναπτυσσόμενες χώρες και μόνο το ένα τρίτο των αναπτυσσόμενων νησιωτικών χωρών διαθέτουν σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για διάφορους κινδύνους

Οι μισές χώρες παγκοσμίως δεν είναι προετοιμασμένες για τις φυσικές καταστροφές επειδή δεν διαθέτουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, χάρη στα οποία θα μπορούσαν να προβλέψουν διάφορους τύπους καταστροφών, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι ακόμη λιγότερο προετοιμασμένες, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσαν δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ, το Γραφείο για τη Μείωση του Κινδύνου από τις Καταστροφές (UNDDR) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (OMM).

Λιγότερες από τις μισές αναπτυσσόμενες χώρες και μόνο το ένα τρίτο των αναπτυσσόμενων νησιωτικών χωρών διαθέτουν σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για διάφορους κινδύνους.

«Ο κόσμος δεν επενδύει στην προστασία της ζωής και των μέσων διαβίωσης των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή (της κλιματικής αλλαγής). Οι άνθρωποι που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική κρίση είναι αυτοί που πληρώνουν μεγάλο τίμημα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Πολλά συστήματα προειδοποίησης αφορούν μόνο ένα είδος φυσικής καταστροφής, όπως οι πλημμύρες ή οι κυκλώνες, αλλά ο ΟΗΕ υπογράμμισε ότι η ανάγκη να γίνουν επενδύσεις σε συστήματα που μπορούν να προβλέψουν πολλούς κινδύνους είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Αυτά τα συστήματα επιτρέπουν να ενημερώνεται εγκαίρως ο πληθυσμός για τον κίνδυνο υποχώρησης του εδάφους έπειτα από έναν σεισμό ή για κατολισθήσεις, ή ακόμη προειδοποιούν για έναν επιδημιολογικό κίνδυνο έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι επιθυμεί τα επόμενα πέντε χρόνια κάθε άνθρωπος στη Γη να είναι προστατευμένος από τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή.

Ο OMM αναμένεται να παρουσιάσει στην επόμενη COP27 τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο ένα σχέδιο δράσης προκειμένου να πετύχει τον στόχο αυτό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

united, nations, OHE, UN
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΗΕ τονίζει ότι το νερό είναι το πιο πολύτιμο αγαθό και πρέπει να διαφυλαχθεί

Ο κόσμος δεν βρίσκεται σε σωστό δρόμο ώστε να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για το νερό ως το 2030, κυρίως σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και την αποχέτευση για όλους. «Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε», τόνισε ο Aντόνιο Γκουτέρες.
ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

Για νέα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ο ΟΗΕ

Η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία αναφέρει ότι ο εκτοπισμός και η μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία προς τη ρωσική επικράτεια συνιστά έγκλημα πολέμου, ενώ κατηγορεί τη Μόσχα και για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
ΔΙΕΘΝΗ

Την κατάχρηση βλημάτων καουτσούκ καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες 30 ΜΚΟ απαιτούν να καταρτιστεί και να εφαρμοστεί παγκόσμια σύμβαση που θα υποστηριχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να εμποδίζεται η κατασκευή και η εμπορία των πυρομαχικών του τύπου.