ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΔΝΤ: Τα μηνύματα που έστειλε σχετικά με επιτόκια και δημοσιονομική πολιτική

Οι κίνδυνοι για το Ταμείο είναι καθοδικοί, που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας να είναι μεγαλύτερη παρά μικρότερη από το κεντρικό σενάριο.

Ξεκάθαρα μηνύματα για τη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοσθεί στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο, εν μέσω της συνεχιζόμενης επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών, έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον. Ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων αναμένεται να οδηγήσουν την Ευρωζώνη σε στασιμότητα το 2023, με το ΑΕΠ της να προβλέπεται ότι θα αυξηθεί μόλις 0,5% από 3,1% φέτος, ενώ μεγάλες οικονομίες, όπως η γερμανική και η ιταλική, θα μπουν σε ύφεση. Οι κίνδυνοι για το Ταμείο είναι καθοδικοί, που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας να είναι μεγαλύτερη παρά μικρότερη από το κεντρικό σενάριο. Το αν θα υλοποιηθούν οι κίνδυνοι αυτοί θα εξαρτηθεί από την πορεία της ενεργειακής κρίσης και κυρίως από τις εξελίξεις σχετικά με το φυσικό αέριο.

Για την Ελλάδα, οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι καλύτερες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης καθώς προβλέπεται ανάπτυξη 1,8% το επόμενο έτος μετά από έναν ισχυρό ρυθμό 5,2% φέτος, ενώ για τον πληθωρισμό προβλέπεται να μειωθεί στο 3,2% σε μέσα επίπεδα από 9,2% φέτος. Δυσμενής είναι η εικόνα συνολικά για την παγκόσμια οικονομία, με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για το επόμενο έτος να υποχωρεί στο 2,7% από 3,2% φέτος, ο οποίος είναι ο χαμηλότερος την τελευταία 20ετία, με εξαίρεση την αρχική περίοδο της πανδημίας και τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/2009. Η αμερικανική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί μόλις 1% και η κινεζική 4,4% - με έναν ρυθμό που είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον μέσο όρο των τελευταίων δεκαετιών. Σύμφωνα με το Ταμείο, το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι σε ύφεση το 2023. Στο πλαίσιο αυτό του υψηλού πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων και της υψηλής αβεβαιότητας, το ΔΝΤ έστειλε σαφή μηνύματα για τη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική ότι θα πρέπει να συγκλίνουν για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Για τις κεντρικές τράπεζες το μήνυμα είναι ότι πρέπει να συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων, ακόμη και αν υπάρχει κίνδυνος μίας μεγαλύτερης από ό,τι είναι αναγκαίο μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτό που προέχει κατά το Ταμείο είναι να διασφαλισθεί η εκρίζωση του πληθωρισμού καθώς το πλήγμα από μία μεγαλύτερη διάρκειά του θα είναι μεγαλύτερο για την ανάπτυξη και για τα εισοδήματα των πολιτών.Ειδικότερα για την ΕΚΤ, ο επικεφαλής της διεύθυνσης του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Αλφρεντ Κάμερ, δήλωσε ότι πιθανόν θα πρέπει να συνεχίσει και το 2023 τις αυξήσεις των επιτοκίων, εκτός αν  η επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας περιορίσει σημαντικά τις προοπτικές του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα, δηλαδή σε 1-2 χρόνια. Για τη δημοσιονομική πολιτική, ο Κάμερ είπε ότι πρέπει, επίσης, να είναι περιοριστική και το 2023 καθώς θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τη νομισματική πολιτική στη μάχη κατά του πληθωρισμού και παράλληλα να δημιουργήσει ξανά τον δημοσιονομικό χώρο που περιορίσθηκε λόγω των εκτεταμένων μέτρων στήριξης στην πανδημία. Το Ταμείο διαμήνυσε ότι τα μέτρα στήριξης από τις υψηλές τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό θα πρέπει να αφορούν τα νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και να είναι στοχευμένα και προσωρινά, ώστε το δημοσιονομικό κόστος τους να είναι διαχειρίσιμο και να ενθαρρυνθεί η μείωση της κατανάλωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί

Τα παραπάνω, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σχετικά με την πτώχευση της καλιφορνέζικης Silicon Valley Bank (SVB) στις 10 Μαρτίου που δημιούργησε ανησυχίες για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γιούνκερ δεν θεωρεί ότι μπορεί η Ουκρανία να ενταχθεί γρήγορα στην ΕΕ

Δεν είναι ένας «βιώσιμος τρόπος» να δεχτούμε μια χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και ως εκ τούτου «δεν μπορεί να αναπτυχθεί πλήρως στη βούληση για μεταρρύθμιση» στην ΕΕ απλά και για επιτακτικούς πολιτικούς λόγους, είπε
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι ευρωπαϊκές χώρες καλούν Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους σε διάλογο

Την περασμένη Κυριακή, η παλαιστινιακή πόλη Χουάρα υπέστη επίθεση από Ισραηλινούς εποίκους, μερικές ώρες αφότου δύο νεαροί έποικοι είχαν σκοτωθεί από πυρά κατά τη διέλευσή τους με αυτοκίνητο από την πόλη αυτή.
ΔΙΕΘΝΗ

Γκεοργκίεβα: Η υφήλιος πρέπει να μάθει να ζει με το «αδιανόητο»

Πανδημία, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και οι πρόσφατο σεισμοί σε Τουρκία και Συρία αποδεικνύουν ότι ένα «αναπάντεχο» γεγονός μπορεί να πλήξει την παγκόσμια οικονομία, σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
ΔΙΕΘΝΗ

Αποκάλυψη σπείρας που πραγματοποιούσε εμπορία ανθρώπων στις Βρυξέλλες

Η εγκληματική οργάνωση, που δρούσε στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έφερνε γυναίκες από την Κίνα και τις μετέφερε στην Ευρώπη, όπου ενσωματώνονταν στον κόσμο της πορνείας και υφίσταντο σεξουαλική εκμετάλλευση.