ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Σι Τζινπίνγκ: Η Κίνα έτοιμη ακόμη και να ασκήσει βία στην Ταϊβάν

Ο Κινέζος πρόεδρος, που αναμένεται να επανεκλεγεί για τρίτη θητεία, εμμένει στην πολιτική του μηδενικού Covid, λέγοντας ότι η Κίνα έβαλε τις ανθρώπινες ζωές πάνω από όλα.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπερασπίστηκε σήμερα την αυστηρή πολιτική του κατά της COVID-19 κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), στο οποίο αναμένεται να εξασφαλίσει σε μια εβδομάδα μια τρίτη πενταετή θητεία ως γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, που είναι η ισχυρότερη θέση εξουσίας στη χώρα. Άνευ εκπλήξεως, ο Σι αναμένεται την επομένη της ολοκλήρωσης του συνεδρίου, δηλαδή την 23η Σεπτεμβρίου, να ανανεώσει την θητεία του, πράγμα το οποίο θα τον καταστήσει τον πιο ισχυρό ηγέτη μετά τον ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Μάο Τσετούνγκ (1949-1976). Το 20ο συνέδριο του ΚΚΚ γίνεται «σε μια καίρια στιγμή κατά την οποία το σύνολο του Κόμματος και του λαού όλων των εθνοτικών ομάδων έχουν δεσμευτεί στον δρόμο της οικοδόμησης μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας», δήλωσε ο Σι κατά την εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον των περίπου 2.300 συνέδρων που συναντώνται στο τεράστιο Μέγαρο του Λαού στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.

Ανεβαίνοντας στο βήμα καταχειροκροτούμενος από τους μετέχοντες, ο 69χρονος Σι Τζινπίνγκ άρχισε για περισσότερο από μιάμιση ώρα να κάνει τον απολογισμό των πέντε τελευταίων ετών και να παρουσιάζει τον οδικό του χάρτη για την επόμενη πενταετία.

Ο Σι ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ανάμειξη «ξένων δυνάμεων» στην Ταϊβάν, τη νήσο που το Πεκίνο θεωρεί ότι αποτελεί μέρος του εδάφους της Κίνας, παρότι ουδέποτε έχει τεθεί υπό τη διοίκησή της. «Θα προσπαθήσουμε να επιδιώξουμε την προοπτική μιας ειρηνικής επανένωσης, με την μεγαλύτερη ειλικρίνεια και τις μεγαλύτερες προσπάθειες, αλλά δεν θα δεσμευτούμε ποτέ να εγκαταλείψουμε την χρήση βίας και επιφυλασσόμαστε της δυνατότητας να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε. «Διεξαγάγαμε με αποφασιστικότητα αγώνα κατά των αυτονομιστικών τάσεων και της ανάμειξης και καταδείξαμε την αποφασιστικότητά μας και την ικανότητά μας να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και να αντιταχθούμε στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν», υπογράμμισε επίσης ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου. Επίσης ισχυρίστηκε ότι το Χονγκ Κονγκ πέρασε «από το χάος στη διακυβέρνηση» από τότε που το Πεκίνο ανέλαβε την διακυβέρνηση της πρώην βρετανικής αποικίας, όπου τεράστιες φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις διεξάγονταν το 2019.

Την ώρα που ένα από τα βασικά ερωτήματα που τίθενται είναι η διατήρηση ή μη της αυστηρής στρατηγικής της «μηδενικής COVID-19», η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Κινέζο πρόεδρο, ο Σι σημείωσε ότι η Κίνα έβαλε, μέσω της πολιτικής αυτής, τις ανθρώπινες ζωές πάνω από όλα. Η Κίνα «προστάτευσε στον ύψιστο βαθμό την ασφάλεια και την υγεία του λαού και εξασφάλισε σημαντικά θετικά αποτελέσματα, συντονίζοντας την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», τόνισε. Η πολιτική αυτή της «μηδενικής COVID-19» ενίσχυσε τον κοινωνικό έλεγχο στους Κινέζους πολίτες, όλες οι μετακινήσεις των οποίων καταγράφονται πλέον ηλεκτρονικά, στη χώρα αυτή που ήδη αποτελούσε αντικείμενο επικρίσεων στη διεθνή σκηνή για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το σχεδόν κλείσιμο της χώρας και τα επαναλαμβανόμενα λοκντάουν σταμάτησαν την ανάπτυξη, η οποία φέτος αναμένεται να είναι η πιο χαμηλή εδώ και τέσσερις δεκαετίες, εξαιρουμένης της περιόδου της COVID19.

Μολονότι ο επίσημος Τύπος σημείωνε αυτήν την εβδομάδα ότι το να «κοιμόμαστε» όσον αφορά τον ιό θα ήταν «ανεύθυνο», το οικονομικό κόστος αυτής της στρατηγικής και η λαϊκή δυσαρέσκεια που προκαλεί είναι αναμφισβήτητα. Αυτήν την εβδομάδα και παρά τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας στην κινεζική πρωτεύουσα, ένας άνδρας ανήρτησε σε γέφυρα του Πεκίνου δύο πανό εχθρικά προς τον Κινέζο ηγέτη και την πολιτική της «μηδενικής COVID-19». Το ένα καλούσε τους πολίτες να κατέβουν σε απεργία και να εκδιώξουν «τον προδότη, δικτάτορα Σι Τζινπίνγκ». Στην ομιλία του ο Σι υπερασπίστηκε επίσης την εκστρατεία του κατά της διαφθοράς, έναντι των επικρίσεων αυτών που τον κατηγορούν ότι την χρησιμοποίησε για να καταστρέψει τους αντιπάλους του και να εδραιώσει την εξουσία του. «Ο αγώνας κατά της διαφθοράς κατήγαγε συντριπτική νίκη και εδραιώθηκε πλήρως, εξαλείφοντας τους σοβαρούς, λανθάνοντες κινδύνους στους κόλπους του κόμματος, του κράτους και του στρατού», υπογράμμισε ο Σι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι τιμωρήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας, την οποία ξεκίνησε ο Σι μόλις ανέβηκε στην εξουσία το 2012 για να διωχθούν οι «τίγρεις» (ανώτεροι ηγέτες) και οι μύγες (κατώτεροι αξιωματούχοι), που διψούν για δωροδοκίες. Η επίθεση αυτή επιταχύνθηκε καθώς πλησίαζε το συνέδριο.

Τέλος ο Κινέζος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του, από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη, θα «προωθήσει ενεργά» τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι περίπου 2.300 σύνεδροι του KKK, που έχουν έρθει στο Πεκίνο από όλες τις επαρχίες, ορισμένοι ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους στολές, θα διορίσουν ως το ερχόμενο Σάββατο τη νέα Κεντρική Επιτροπή, ένα είδος κοινοβουλίου του κόμματος που απαρτίζεται από περίπου 200 μέλη, της οποίας το Πολιτικό Γραφείο και οι 25 επικεφαλής του συνιστούν το όργανο λήψεως αποφάσεων. Στην πραγματικότητα οι σύνεδροι θα επικυρώσουν μόνον τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί εκ των προτέρων από τις διάφορες πτέρυγες του ΚΚΚ: έτσι εξάλλου ήρθε στην εξουσία το 2012 ο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επελέγη ως άνθρωπος συμβιβασμού μεταξύ των πτερύγων προτού επιβάλλει την εξουσία του με την πάροδο των ετών. Καίριας σημασίας θα είναι η σύνθεση της μελλοντικής Μόνιμης Επιτροπής, της ομάδας των επτά ή εννέα προσωπικοτήτων στην κορυφή της εξουσίας. Ωστόσο ο Σι δεν αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, να δώσει καμία ένδειξη όσον αφορά έναν πιθανό διάδοχο.

Η Ταϊβάν δεν θα υποχωρήσει

Η Ταϊβάν δεν θα υποχωρήσει όσον αφορά την κυριαρχία της, ούτε θα συμβιβαστεί όσον αφορά την ελευθερία και τη δημοκρατία, και ο λαός της αντιτίθεται σαφώς στην ιδέα του Πεκίνου για διαχείρισή της ως «μια χώρα, δύο συστήματα», ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουεν. Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε λίγο μετά την ομιλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ κατά την έναρξη του συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο, στην οποία ο Κινέζος ηγέτης σημείωσε ότι εναπόκειται στον κινεζικό λαό να επιλύσει το ζήτημα της Ταϊβάν και ότι η Κίνα δεν θα αποκηρύξει ποτέ την χρήση βίας για την Ταϊβάν. Η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν και στην περιοχή είναι κοινή ευθύνη και των δύο πλευρών και μια συνάντηση στο πεδίο των μαχών δεν αποτελεί επιλογή, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η προεδρία της Ταϊβάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Pedro-Sancez-Spain
ΔΙΕΘΝΗ

Πέδρο Σάντσεθ: Θα πιέσω για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνης στην Ουκρανία

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών της Ιβηροαμερικανικής Συνόδου στη Δομινικανή Δημοκρατία, είπε ότι σκοπεύει να συζητήσει τις προοπτικές ειρήνευσης με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
Emmanouel Macron, Gallia, France
ΔΙΕΘΝΗ

Την Κίνα θα επισκεφθεί ο Εμανουέλ Μακρόν από τις 5 ως τις 8 Απριλίου

Θα είναι συνοδευόμενος από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το ταξίδι του είχε ανακοινωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε χθες Παρασκευή τις ακριβείς ημερομηνίες, τις περιοχές που θα επισκεφθεί και τους στόχους του.
Putin, Xi, China, Kina, Russia, Rossia
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς η Κίνα εκμεταλλεύεται τη δυσχερή θέση του Πούτιν λόγω Ουκρανίας

Διεθνείς αναλυτές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι ο Πούτιν έχει ανάγκη την στήριξη της Κίνας, με το Πεκίνο ωστόσο να μην στηρίζει στρατιωτικά τη Ρωσία κατά την διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Σάντσεθ με Σι, το κινεζικό σχέδιο για την Ουκρανία στο επίκεντρο

Όπως αναφέρει ο Ισπανός υπουργός Προεδρίς Φ. Μπολάνιος Η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη μεσολάβηση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στη ρωσική εισβολή.