Φώτο: ΑΠΕ

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ στηρίζει την εγγύηση καταθέσεων

Η επικεφαλής της ΕΚΤ τονίζει σε απάντηση ερώτησης του Δ. Παπαδημούλη ότι είναι αρμοδιότητα των νομοθετικών οργάνων της ΕΕ η καθιέρωση του συστήματος καταθέσεων.

«Η ΕΚΤ στηρίζει το ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων και ταυτόχρονα παραπέμπει την υλοποίησή του στους συν-νομοθέτες -Συμβούλιο, Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο». Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο κ. Παπαδημούλης ζητούσε την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να επισπευθεί η διαδικασία δημιουργίας του τρίτου πυλώνα της Τραπεζικής Ενωσης με την υλοποίηση του ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης των Τραπεζικών Καταθέσεων (EDIS).

Συγκεκριμένα, η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ υπογραμμίζει «ότι η ΕΚΤ στηρίζει πλήρως το EDIS, ως τρίτο πυλώνα που απαιτείται για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι νομοθετικό όργανο και ο ρόλος της περιορίζεται στην παροχή συμβουλών για θέματα εντός του πεδίου αρμοδιότητάς της».

«Αξίζει να σημειωθεί», σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, «ότι σε αντίθεση με τους άλλους δύο πυλώνες της Τραπεζικής Ενοποίησης – Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός και Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης- οι οποίοι έχουν προχωρήσει σχετικά γρήγορα, η διαδικασία ολοκλήρωσης του τρίτου πυλώνα με τη διαδικασία θέσπισης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης των Καταθέσεων έχει έρθει ουσιαστικά σε αδιέξοδο έπειτα από παρατεταμένες καθυστερήσεις και στοχευμένη αποδυνάμωσή του από κράτη μέλη και τραπεζικές ενώσεις, κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας, δημιουργώντας δυσανάλογα προβλήματα εις βάρος των καταθετών».

Όσον αφορά, τέλος, τις γραπτές συμφωνίες συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των εθνικών εποπτικών Αρχών και της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ διαβεβαιώνει ότι «το 65% αυτών έχουν ήδη υπογραφεί και προσπαθούμε να οριστικοποιήσουμε και τις υπόλοιπες το ταχύτερο δυνατόν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δραματική προειδοποίηση Λαγκάρντ για πλήγμα στην ανάπτυξη έως 10%

Σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine αναφέρει εκτιμήσεις της Λαγκάρντ για τον αντίκτυπο των μέτρων περιορισμού που κυμαίνονται μεταξύ 2% και 10% της συνολικής ανάπτυξης.
ΔΙΕΘΝΗ

Εγκώμιο Λαγκάρντ σε Σόιμπλε στην πρώτη της ομιλία ως πρόεδρος της ΕΚΤ 

Η Κριστίν Λαγκάρντ αφιέρωσε την πρώτη της ομιλία ως επικεφαλής της ΕΚΤ σε ένα εγκώμιο προς τον Β. Σόιμπλε υπογραμμίζοντας την καθοριστική συμβολή του στην πολιτική διάσταση του εγχειρήματος του ευρώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόεδρος της ΕΚΤ από σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ

Νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναλαμβάνει από σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία διαδέχεται τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος διετέλεσε καθήκοντα προέδρου από την 1η Νοεμβρίου 2011 έως τις 31 Οκτωβρίου 2019.