ΓΔ: 2074.42 -5.75% Τζίρος: 680.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
opla-weapon
Φώτο: Shutterstock

Σε δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προχώρησε η Τουρκία

Ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, φέρεται να είναι αμιγώς τουρκικής παραγωγής και μικρού βεληνεκούς,  ενώ για την εκτόξευσή του φέρεται να χρησιμοποιήθηκε κινητή πλατφόρμα.

Η Τουρκία πραγματοποίησε σήμερα το πρωί δοκιμή ενός τουρκικής κατασκευής βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς, τον οποίο ανέπτυξε υπό καθεστώς μυστικότητας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς να υπάρχει καμία πληροφορία γύρω από το τουρκικό σχέδιο.

Όπως ανέφεραν στο Bloomberg δύο άτομα με γνώση του θέματος, μια κινητή πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε για να εκτοξευθεί ο πύραυλος από ένα αεροδρόμιο κοντά στην πόλη-λιμάνι Ριζούντα γύρω στις 7 το πρωί. Το βλήμα πέταξε 561 χιλιόμετρα πριν πέσει στα ανοικτά των ακτών του λιμανιού της Σινώπης

Το μυστικό τουρκικό σχέδιο ανάπτυξης βαλλιστικού πυραύλου, γνωστό ως Tayfun (Τυφώνας στα τουρκικά) έχει ζωή αρκετών ετών, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg. Η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία επιτηρεί την ανάπτυξη όπλων τουρκικής κατασκευής στη γειτονική χώρα, δεν έχει δημοσιοποιήσει καμία πληροφορία σχετικά με το συγκεκριμένο πρότζεκτ. 

Η Τουρκία έχει παραλάβει το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, κύριο στρατηγικό αντίπαλο του NATO, το 2019, δύο χρόνια αφότου η Άγκυρα είχε υπογράψει σχετική συμφωνία με τη Μόσχα να αγοράσει το σύστημα, θεωρώντας ότι η συνεργασία θα τη βοηθούσε να αναπτύξει το δικό της αμυντικό βαλλιστικό πρόγραμμα. Οι ΗΠΑ επέβαλαν γι' αυτό το ζήτημα κυρώσεις στην Τουρκία, αποκλείοντάς την από το πρόγραμμα των υπερσύγχρονων τζετ F-35.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν σε Ρούτε: Η διπλωματία είναι κλειδί για την ειρήνη στην περιοχή

Ο Ερντογάν τόνισε στον ΓΓ του ΝΑΤΟ Ρούτε ότι πρέπει να δοθεί χώρος στη διπλωματία για βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ανέφερε πως η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τη σύγκρουση Ιράν, Ισραήλ και ΗΠΑ.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ρούτε-Ερντογάν για Ιράν και ασφάλεια στη Μεσόγειο

Ο Μαρκ Ρούτε συζήτησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Ιράν και την περιφερειακή ασφάλεια, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προσέγγισης ασφάλειας 360° του ΝΑΤΟ και την ετοιμότητα της Συμμαχίας να αποτρέπει απειλές από κάθε κατεύθυνση.
Αλεξάντερ Σταμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Στουμπ: Σχέδιο ασφάλειας Αρκτικής πριν την επόμενη σύνοδο ΝΑΤΟ

Ο Φινλανδός πρόεδρος ζήτησε σχέδιο ενίσχυσης της ασφάλειας της Αρκτικής ως τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ενώ οι ΗΠΑ διασφάλισαν πρόσβαση στη Γροιλανδία. Ο Τραμπ απέσυρε τις απειλές για δασμούς σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.
Μπόρις Πιστόριους πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πιστόριους: Η Τουρκία καθοριστικός σύμμαχος για την ασφάλεια της Ευρώπης

Ο Γερμανός υπ. Άμυνας τόνισε τον ζωτικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Έμφαση δόθηκε στη σημασία της Τουρκίας στη νότια πτέρυγα ενόψει της Συνόδου στην Άγκυρα.
TF Kaan μαχητικό αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Αποστολή μαχητικών σε Εσθονία και Ρουμανία για το ΝΑΤΟ

Η Τουρκία θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Εσθονία από Αύγουστο έως Νοέμβριο 2026 και στη Ρουμανία Δεκέμβριο 2026 με Μάρτιο 2027, ενισχύοντας τις αποστολές αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στον εναέριο χώρο των συμμάχων.